Beba Dojenje 03. listopada 2017.

Novo otkriće: Majčino mlijeko štiti bebu od streptokoka

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi smo već čuli da se majčino mlijeko naziva "zlatnom tekućinom", a to nije samo zato što nudi uravnoteženu prehranu za bebu

Majčino mlijeko sadrži žive stanice koje stvaraju nevjerojatnu imunološku i antivirusnu zaštitu za bebe, a dokazano je da smanjuju pojavu uobičajenih infekcija i bolesti.

Iako su već poznate mnoge prednosti majčinog mlijeka, znanstvenici su tek zagrebali ispod površine kada se radi o načinima na koje majčino mlijeko štiti bebu. Na primjer, mnogo godina se vjerovalo da su svi nevjerojatni antimikrobni agensi već pronađeni u mlijeku. Ali čini se da smo bili u krivu, što pokazuje novo istraživanje Sveučilišta Vanderbilt.

fb mlijeko Možda te zanima... Fotografija koja dokazuje nevjerojatnu moć majčinog mlijeka Beba

Novo istraživanje objavljeno u časopisu ACS Infectious Diseases prošlog lipnja pokazuje da su pronađeni snažni antibakterijski agensi u ugljikohidratima ili u šećerima, a ne samo proteini. Osim toga, ovi novootkriveni elementi pružaju visoku zaštitu protiv streptokoka iz grupe B, bakterija koje mogu dovesti do razvoja sepse, upale pluća, meningitisa.

"Ovo je prvi primjer generalizirane antimikrobne aktivnosti ugljikohidrata u ljudskom mlijeku", izjavio je Steven Townsend, profesor kemije i voditelj istraživanja prenosi Infection Control Today. "Jedno od izvanrednih svojstava ovih spojeva je to da su netoksični, za razliku od većine antibiotika", objasnio je profesor.

dojenje Možda te zanima... Istraživanje: Dojenje ipak ne utječe na inteligenciju djeteta? Beba

Jedan od motiva rada na ovom istraživanju je to što su znanstvenici htjeli odgovoriti na problem rastuće rezistencije na antibiotike. Izvještaji CDC pokazuju da naša otpornost na antibiotike pridonosi oko 23 000 smrti godišnje. Nadaju se da će pronaći neke odgovore na ovaj problem proučavajući antimikrobna svojstva majčinog mlijeka. 

"Počeli smo istraživati različite metode kako bismo porazili bakterije koje uzrokuju infekcije. Za početak, okrenuli smo se jednom tipu bakterija, streptokok iz grupe B. Pitali smo se hoće njezin domaćin, trudnice, proizvesti svojstva koja mogu oslabiti ili ubiti streptokok, što je vodeći uzrok infekcija novorođenčadi diljem svijeta", rekao je Townsend.

Rezultati su prilično zapanjujući. Istraživači su izolirali ugljikohidrate iz majčinog mlijeka (tzv. oligosaharidi), dodali kulture i čekali rezultate. Uspostavilo se da majčino mlijeko može uspješno uništiti streptokoke iz grupe B.

Streptokok kod djece najčešće uzrokuje gnojnu anginu (bakterijska upala grla) i šarlah (gnojna angina uz osip po tijelu). Možda te zanima... Streptokok kod djece i trudnica: Simptomi, uzroci i liječenje Trudnoća

"Naši rezultati pokazuju da šećeri djeluju na više načina. Prvo, krenu na ciljane bakterije i odmah ih ubiju. Što biolozi uzimaju kao veliki poticaj za razvoj novih lijekova s tom sposobnošću", nastavlja Townsend.

Znanstvenici još imaju puno posla pred sobom. Sada trebaju izolirati specifičnu molekulu ugljikohidrata iz majčinog mlijeka koja obavlja ovu čaroliju i nadamo se da ćemo jednog dana to iskoristiti ovu moć za daljnje dobro.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.