Beba Dohrana 16. kolovoza 2020.

Kako znati da je beba spremna za uvođenje dohrane?

beba, dohrana, kašice
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne postoji neki poseban datum koji treba odrediti za uvođenje kašastih nemliječnih obroka. Ipak, definiran je vremenski interval u kojemu će većina zdrave dojenčadi moći prihvatiti dohranu, a to je između navršenih 16 i 25 tjedana života

Tijekom razdoblja rasta i razvoja djeteta bitan dio čini i stjecanje znanja o hranjenju i razvoja preferencija prema određenim vrstama hrane. Postoji nekoliko bitnih prekretnica u prehrambenom razvoju i odgoju djeteta, poput prelaska s isključivo mliječne na krutu hranu, pokušaja hvatanja zalogaja prstićima, žvakanja hrane, samostalnog hranjenja žlicom, stvaranje sklonosti prema određenim vrstama hrane i u konačnici potpunim ovladavanjem tehnike samostalnog hranjenja.

Što se događa u prvoj prekretnici u prehrambenom razvoju djeteta?

Nakon četiri ili više mjeseci hranjenja isključivo majčinim mlijekom dolazi razdoblje uvođenja novih namirnica. Idealan period za uvođenje krute hrane je u dobi od 4 do 6 mjeseci života. Do tada se davanje krute hrane – osim neprobavljivim, smatra i rizičnim; zbog nemogućnosti gutanja postoji opasnost od udisanja hrane, odnosno ulaska u dišne putove. U dobi između trećeg i četvrtog mjeseca dijete obično gubi isključivi refleks sisanja koji podrazumijeva da izbacuje iz usta sve što nije bradavica.

beba dohrana hrana Možda te zanima... Kada i kako krenuti s dohranom? Beba

Ne postoji neki poseban datum koji treba odrediti za uvođenje kašastih nemliječnih obroka. Ipak, definiran je vremenski interval u kojemu će većina zdrave dojenčadi moći prihvatiti dohranu, a to je između navršenih 16 i 25 tjedana života. Dojenče stoga ne bi smjelo započeti s dohranom prije 17. tjedna, a sva bi zdrava djeca već morala biti na dohrani u dobi od 26 tjedana života.

Ako je dijete spremno za krutu hranu dodatno će ukazati sljedeće:

  • Zanima se za hranu koju jedu roditelji
  • Zadržava u potpunosti hranu u ustima
  • Guta hranu bez kapanja i pljuckanja
  • Želi sve više mlijeka ili postaje nezadovoljno unosom samo mlijeka
Možda te zanima... Nutricionistica o uvođenju dohrane: Kako znati da je beba spremna? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.