Beba Dohrana 29. veljače 2016.

Što beba smije jesti?

beba dohrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedinstveni kalendar dohrane, odnosno konkretan popis namirnica i redosljed kako koju uvoditi u dohranu, oko kojeg bi se složili različiti stručnjaci, nažalost, ne postoji

U prvih šest mjeseci života najbolja hrana za dijete je majčino mlijeko, koje u potpunosti zadovoljava nutritivne potrebe dojenčeta. U slučaju da majka ne može dojiti, niti se izdajati, tada je kao zamjenu za majčino mlijeko najbolje koristiti zamjensku mliječnu hranu, a ne kravlje mlijeko. 

Nakon šest mjeseci života, uz majčino ili adaptirano mlijeko, dijete treba i drugu hranu da bi prehrambene potrebe bile u potpunosti zadovoljene. Tada se postavlja pitanje s čime započeti dohranu i koju hranu dalje nuditi bebi. Jedinstveni kalendar dohrane, odnosno konkretan popis namirnica i redosljed kako koju uvoditi u dohranu, oko kojeg bi se složili različiti stručnjaci, nažalost, ne postoji.

Prve kašice

"Kod nas dohrana tradicionalno započinje uvođenjem žitnih kašica bez glutena, od rižinih ili kukuruznih pahuljicama, zatim voćnih i povrtnih sokova i kašica te se nastavlja uvođenjem žitarica s glutenom, mesa, ribe, mliječnih proizvoda i mlijeka. Probavni sustav djeteta u dobi između 4. i 6. mjeseca, jednako je enzimatski zreo za probavljanje voća i povrća, pa je svejedno s čime ćete započeti. Ipak, dojenče će uvijek lakše prihvatiti slatkaste okuse jabuke, kruške, kukuruza, riže, nego trpke, gorke i kisele okuse, pa se preporučuje krenuti s manje slatkim povrtnim namirnicama. Nakon slatke breskve, dijete će se teže naviknuti na trpki okus blitve", kaže nutricionistica dr.sc. Mihela Dujmović, koja je na Klokanici održala online seminar Početak dohrane.

Što izbjegavati?

Dobro je bebi uvoditi jednu po jednu novu namirnicu i pratiti reakcije kako biste uočili moguću prehrambenu alergiju. Pritom je dobro znati da su osam najčešćih alergena u hrani kravlje mlijeko, jaja, soja, pšenica (gluten), kikiriki, orašasto voće, riba i morski plodovi. Uz to, prema riječima nutricionistice Mirje Jošić, djeci do godinu dana općenito se ne bi trebalo davati med, kravlje mlijeko, cijeli orašasti plodovi, nedovoljno kuhana jaja, a ne preporučuje se ni dodavanje soli i šećera u hranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.