Beba Dohrana 25. listopada 2016.

Što trebate znati kod prelaska s miksane na gnječenu ili sjeckanu hranu?

beba, dohrana, jede rukama
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prelazak ovisi o tome kada se pojave zubići i koliko je dijete u stanju žvakati. Kod neke djece je to već u šestom ili sedmom mjesecu života dok je kod druge tek u desetom ili jedanaestom mjesecu

Prelazak s temeljito miksanih kašica teksture pirea na kašice s nešto krupnijim česticama čija se konzistencija postiže gnječenjem ili sjeckanjem namirnica obično se zbiva nakon navršenog sedmog mjeseca života. Točnije, taj prelazak ovisi o tome kada se pojave zubići i koliko je dijete u stanju žvakati. Kod neke djece je to već u šestom ili sedmom mjesecu života dok je kod druge tek u desetom ili jedanaestom mjesecu.

Bitno je nove teksture hrane uvoditi postupno. Dobar početak je primjerice gnječena banana ili avokado, a mogu se koristiti i prilagođene gotove kašice koje su namijenjene za pojedinu dob prema konzistenciji. Također, mogu se koristiti i posebno prilagođeni keksi koji se rastapaju u dodiru sa slinom za prvo upoznavanje sa laganim žvakanjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.