Školarci Škola 19. svibnja 2013.

Za uspjeh u školi, osigurajte djetetu miran san

pospan dječak sjedi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Njemački znanstvenici otkrili su kako djeca koja spavaju nakon učenja pamte više informacija od onih koji ostaju budni

Ako ste se ikada zapitali zbog čega vaše dijete, nakon što je večer prije do kasnih sati 'zaglavilo' ispred televizije gledajući svoje omiljene serije, dobilo lošu ocjenu u školi iako je tijekom dana naporno učilo, pročitajte odgovor kojeg su pronašli njemački znanstvenici sa Sveučilišta Eberhart Karls u Tübingenu.

Mozak pamti tijekom spavanja

Prema nedavnom istraživanju provedenom na tom fakultetu, djeca, koja su mirno spavala cijelu noć, imala su izuzetno dobru memoriju.

"Tijekom spavanja naš mozak pohranjuje ono što smo naučili tijekom dana, a taj proces učinkovitiji je kod djece nego kod odraslih. Jako je važno da djeca spavaju dovoljno. Dječji mozak podatke naučene tijekom dana transformira u aktivno znanje", navodi se u studiji dr. Ines Wilhelm s Instituta za medicinsku psihologiju i bihevioralnu neurobiologiju Sveučilišta u Tübingenu. Ines Wilhelm i njezini švicarski i njemački kolege rezultate svog istraživanja objavili su u časopisu Nature Neuroscience.

Provedeno istraživanje pokazalo je da spavanje nakon učenja pospješuje dugoročno pamćenje podataka. Tijekom spavanja sjećanje je pretvoreno u formu koja buduće učenje čini lakšim, odnosno implicitno znanje postaje eksplicitno i lakše primjenjivo i na druga područja.

Djeca pamte bolje od odraslih

Djeca spavaju duže i dublje, a svakodnevno su izložena velikoj količini informacija. U navedenoj studiji istraživači su testirali memoriju djece između 8 i 11 godina te skupinu mladih. Uočili su da je pamćenje bolje kod skupine koja je prespavala noć, a u provedenom testiranju djeca su imala mnogo bolje rezultate od mladih.

"Izvanredna sposobnost pamćenja kod djece povezana je s dubokim spavanjem tijekom noći. Čini se da je formiranje eksplicitnog znanja specifično za djecu", kaže dr. Ines Wilhelm.  

> Loša rutina spavanja u djece vodi hiperaktivnosti i autizmu

Udžbenike i školski pribor po najboljim cijenama potražite na mondo.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.