Beba Razvoj u 1. godini 12. svibnja 2013.

Rizik za pretilost djeteta može se predvidjeti

beba, plave oči
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jednostavna formula za izračunavanje rizika od pretilosti uključuje djetetovu porođajnu težinu, BMI oboje roditelja i majčine životne navike

Može li se predvidjeti rizik za nastanak pretilosti djeteta? Istraživači su kreirali formulu i online kalkulator pomoću kojeg možete izračunati hoće li vaše dijete biti pretilo. Formula obuhvaća podatke kao što su djetetova porođajna težina, težina i BMI oboje roditelja, broj ljudi u kućanstvu, majčin status zaposlenosti i majčine navike u vezi pušenja tijekom trudnoće.

Znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu i Sveučilišta u Harvardu stvorili su formulu na temelju istraživanja 4000 djece rođene 1986. godine u Finskoj. Djeca koja su imala najveći rizik od nastanka pretilosti, imala su i najveću vjerojatnost pojave pretilosti u djetinjstvu i adolescenciji.

Profesor Philippe Frougel, jedan od autora istraživanja, tvrdi da ovaj jednostavan test može pomoći roditeljima u sprječavanju debljanja djeteta. Nakon što se dijete udeblja, puno je teže popravljati situaciju, stoga su savjetovanje roditelja i prevencija od iznimne važnosti.

Istraživači su otkrili da korištenje ovog jednostavnog alata može točno predvidjeti rizik za pretilost djeteta, a točnost ove formule potvrdila su još dva istraživanja provedena u Italiji i SAD-u.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.