Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 11. travnja 2018.

Bachove kapi pomažu djeci kod strahova, tuge i nesigurnosti

Foto: Flora joga - Bachove kapi
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bachove kapi djeluju tako da postajemo svjesniji svojih stanja, rade na ravnoteži naših emotivnih i mentalnih stanja. Kako funkcionira cijeli proces, kome sve mogu pomoći i ima li nuspojava otkrili smo u razgovoru s registriranom praktičarkom Ivanom Filipović

Dr. sc. Ivana Filipović, dr. med. vet., prvi put se susrela s Bachovim kapima 2010. godine kada ih je njezina prijateljica donijela iz Njemačke, gdje su se mogle kupiti u ljekarni, a tada je počela njezina potraga za informacijama. Ubrzo nakon toga započela je edukaciju odobrenu od strane Bachovog centra u Engleskoj te je po završetku edukacije postala registrirani praktičar Bachove fondacije.

U jednoj uporabnoj bočici nalazi se najviše 7 cvjetnih esencija, ukupno ih ima 38, a moguće je dobiti 293 milijuna kombinacija. Ivana je prošla edukaciju u kojoj se fokusira na učenje o pojedinim cvjetnim esencijama, prepoznavanje stanja za koja se koriste te na komunikaciju s klijentom.

Potiču našu prirodnu sposobnost iscjeljenja

Zanimalo nas je kako kapi funkcioniraju te što se događa u našem umu i tijelu kada ih koristimo. "Bachove kapi djeluju tako da usmjeravaju našu pažnju na problem (postajemo svjesniji svojih stanja), rade i na ravnoteži naših emotivnih i mentalnih stanja. Vibracije cvjetova daju nam informaciju koja potiče našu prirodnu sposobnost iscjeljenja. Ako smo već bolesni Bachove kapi će prvo spriječiti pogoršanje naših emotivnih i mentalnih stanja, a zatim će raditi na vraćanju ravnoteže", objasnila nam je naša sugovornica.

Kombinacija esencija definira se kroz razgovor s klijentom, koji najbolje poznaje svoje emocije i stanja, a Ivana kao praktičar pomaže da se ta stanja imenuju i osvijeste, Također, razgovara i s djecom, ovisno o njihovoj dobi, a razgovor se obavlja i s roditeljima, a djecu se može dodatno promatrati za vrijeme njihove igre ili interakcije roditeljima, braćom ili sestrom.

Cvjetna terapija za mirniju trudnoću i porod

Pomažu i bebama kod grčeva, rasta zubića...

Kada su u pitanju pripravci koje koristimo, najvažnije je znati jesu li sigurni i tko ih sve može koristiti"Sve osobe mogu koristiti kapi. Jedna od osnovnih svojstava kapi je da su potpuno sigurne i neškodljive, tako da ih djeca po rođenju već mogu dobivati putem majčinog mlijeka, ali i neposredno (kapi se stave na zapešće, dlan, iza uha). Mogu ih koristiti trudnice i novorođenčad te bolesne i iscrpljene osobe. Ne postoji dobno ograničenje za korištenje niti postoje ograničenja za djecu. Jedino mala djeca (do 18 mjeseci) ne trebaju uzimati kapi oralno (inače se uzimaju četiri kapi ispod jezika ili s malo vode, soka, čaja, mlijeka) već ih je moguće utrljati u gore navedene pulsne točke", objasnila je Ivana.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Današnja djeca su intelektualno i motorički slabija Vrtić

Također, djeca uzimaju kapi za sve emocije kao i odrasle osobe, te tako vraćaju balans kad su zbog ljutnje, tuge, ljubomore, nesigurnosti, panike, nervoze, sramežljivosti i drugih emocija izbačena iz ravnoteže. "Već jako rano možemo prepoznati tip osobnosti djeteta - je li  dijete nestrpljivo, razdražljivo, plašljivo, sanjari li i tako dalje, što određuje odgovor djeteta na potencijalno stresne situacije. Bachove kapi mogu biti potpora tijekom cijelog djetinjstva i odrastanja, od rođenja kada ublažavaju traumu, preko grčeva, rasta zubića, mogu pomoći kod problema sa spavanjem, mokrenjem u krevet, ljubomore na braću i sestre, polaska u vrtić ili školu. Esencije ponovno uspostavljaju unutrašnju ravnotežu", dalje dodaje.

 | Author: Ivana Filipović Foto: Ivana Filipović

Djeca brzo reagiraju na kapi jer su svježa u svijetu

Djeca brzo reagiraju na Bachove kapi jer su svježa u svijetu i nisu stigla nagomilati utjecaje, frustracije, stvoriti slojeve i slojeve emocija. "Naša osobnost je poput glavice luka, sa srcem oko kojeg se kako rastemo gradi sloj za slojem, tako da to malo srce luka tijekom godina može biti preplavljeno ili izgubljeno ispod slojeva "grube kože". Bachove kapi pomažu da se ogule ti slojevi kako bi naša prava osobnost mogla izroniti ponovno, slobodna da se izrazi i razvija svojim tempom. Budući da su djeca "srca luka", cvjetne esencije brže i lakše uspostavljaju unutrašnju ravnotežu nego kod odraslih, bez potrebe da se probijaju kroz slojeve programiranja", dalje je objasnila. Bachove kapi mogu se koristiti u prijelaznima fazama života; kad dijete kreće u jaslice ili vrtić, kako to ne bi postalo traumatsko iskustvo, a pomažu kod straha ili tuge zbog odvajanja.

Kako bebi olakšati strah od odvajanja i nepoznatih ljudi?

"Bachove kapi su neškodljive i sigurne, pripravljene od biljaka i njihovih cvjetova koje nisu štetne, nemaju nuspojava te se mogu koristiti s ostalim vrstama terapije bez da ikako interferiraju s drugom vrstom terapije, niti druga vrsta terapije smeta njihovom djelovanju", naglasila je naša sugovornica te dodala da se mogu koristiti u svim periodima života.

dijete bolesno tegobe Možda te zanima... Bratska ljubomora i noćne more nestaju uz Bachove kapi Vrtić

Pomažu parovima da se lakše suoče s emocijama

Kako naglašava praktičarka Ivana kapi ne djeluju na fizička stanja, ali parovima koji se bore s neplodnošću mogu pomoći da se suoče s emocijama jer "iskustvo stalnih pokušaja i razočaravajućih rezultata, odnosno neostvarenja želja i težnji može utjecati na pojavu određenih misli koje dovode do neugodnih emocija, te tako biti prilično bolno iskustvo. Bachove cvjetne kapi kao nježna potpora, mogu biti jedan od izbora da ovaj put za roditeljstvom učini emocionalno lakšim".

"Ne postoje nuspojave od kapi jer ne mogu probuditi u nama ono što već nemamo, mogu samo potaknuti vlastitu sposobnost za povratak u ravnotežu", objasnila je na kraju Ivana. "Međutim, cvjetne esencije učinkovite su i kada se daju ljudima u nesvijesti (preparat Rescue remedy), bebama, životinjama, pa i biljkama tj. onima koji nemaju prethodni stav o djelovanju kapi cvjetnih esencija", objašnjava te dodaje da svatko od nas ima jedinstveni put i emocije.

"Svatko od nas uči i mijenja se na svoj način i svojim tempom. Također, moguće je da se nakon što se uklone površinske negativne emocije kojih smo svjesni, pokaže i neko drugo stanje ili emocija koji su do tada bile u našoj podsvijesti, a onda smo spremni suočiti se s njima, pa je potrebno koristiti novu kombinaciju kapi i naravno nastaviti s njihovim uzimanjem", na kraju je rekla Ivana.

par opuštanje Možda te zanima... Nesvjesni strahovi i traume u pozadini neplodnosti Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.