Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 09. travnja 2018.

5 načina emocionalnog zlostavljanja djeteta o kojima se rijetko govori

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje četiri najčešća oblika zanemarivanja u djetinjstvu: fizičko, emotivno, obrazovno i zdravstveno. Međutim, često se zaboravi na koje sve načine dijete može biti emotivno zlostavljano i kolike to posljedice ostavlja na njegov razvoj

Kada pomislimo na "zlostavljanje djeteta" obično prvo pomislimo na fizičko ili seksualno zlostavljanje. Međutim, treba se početi pričati o svim načinima na koje dijete može patiti, a često previdimo situaciju koja nije toliko očita - emocionalno zlostavljanje. Donosimo pet načina na koje dijete može biti emocionalno zlostavljano:

1. Emocionalno zanemarivanje

Prema britanskoj humanitarnoj organizaciji National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) postoje četiri najčešća oblika zanemarivanja u djetinjstvu: fizička, emotivna, obrazovna i zdravstveno. Fizičko, obrazovno i medicinsko zanemarivanje se rijetko vide izvana. Emocionalno zanemarivanje se definira kao nedostatak njegovanja i stimuliranja djetetovih potreba - često je to izostalo. Ali zanemarivanje djetetovih potreba često može ostaviti više štete nego vidljivije vrste zanemarivanja.

Jesper Juul: 'Djeci ne treba samo postavljati zahtjeve ili odgovarati na njihove'

Koji su simptomi prisutni kod odraslih osoba, a posljedica su emotivnog zanemarivanja u djetinjstvu? Prema dr. Mari Kovanen, britanskoj kliničkoj psihologinji, neki uobičajeni simptomi su osjećaj praznine, strah od toga da smo ovisni o drugima, slaba svijest i razumijevanje emocija.

dijete tuga Možda te zanima... Ignoriranje djeteta opasnije je od fizičkog zlostavljanja Vrtić

Važno je naglasiti da takva vrsta zanemarivanja može biti prisutna čak i u većini "dobrih" obitelji. Samo zato ako dijete ima zadovoljene fizičke, obrazovne i zdravstvene potrebe ne znači nužno da su zadovoljene njegove emocionalne potrebe. Ponekad emotivno zanemarivanje dolazi od roditelja koji se i sami borili s zlostavljanjem i psihičkim bolestima te tako ne mogu shvatiti potrebe svoje djece. Ponekad to može biti odsutan roditelj radoholičar koji nikad nije kod kuće. Bitno je razgovarati o ovoj vrsti zlostavljanja jer može biti nevjerojatno štetno.

Emocionalno zanemarivanje: Kako ga prepoznati kod djeteta, ali i sebe?

2. Prikriveni incest

Situacija o kojoj se vrlo malo priča je kada su granice u odnosu roditelja i djeteta zamagljene pa se dijete može više osjećati kao romantični partner nego kao dijete. Prema dr. Kennethu Adamsu, stručnjaku za mentalno zdravlje, koji je specijaliziran za ovakve vrste problema roditelji mogu dijete postaviti u situaciju surogat partnera jer imaju problema u vlastitom braku. Premda takva vrsta odnosa ne uključuje seksualno diranje (kao u otvorenom incestu ili u drugim vrstama seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu) dijete može biti prerano izloženo seksualnom razgovoru ili slušati različite seksualne komentare dok se njihovo tijelo sazrijeva.

tuga Možda te zanima... 10 stvari koje moraš znati da ne postaneš toksični roditelj Roditelji

Ovaj tip zlostavljanja je štetan jer može utjecati na dječji razvoj, često ima negativan utjecaj na seksualno funkcioniranje u odrasloj dobi, sposobnost stvaranja zdravih granica u odnosima i sposobnost razvijanja osobnog identiteta izvan roditeljskog. Iako može ostaviti posljedice, dr. Adams u intervjuu za časopis "Psychology Today"  tvrdi da je oporavak moguć. "Ozdravljenje je apsolutno moguće. Ljudi moraju stvoriti zdrave granice sa svojim roditeljima (ako su još uvijek živi), a moraju i vratiti osjećaj sebe, odmaknuvši se od svoje uloge "čuvara" u u svojim odnosima. I to nije lako... To je dugoročno upravljanje problemom jer osoba mora stalno pratiti gdje se nalazi, kao ovisnost. Ali to više ne mora vladati vašim životima", kaže dr. Adams.

mama dijete prijetnja kazna Možda te zanima... 5 stvari koje trebamo znati kada pričamo o udaranju po guzi Roditelji

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Verbalno zlostavljanje i degradiranje

U istraživanju koje je bavilo koliko verbalno zlostavljanje djece povećava rizik od razvoja poremećaja osobnosti, otkriveno je da verbalno zlostavljanje može doprinijeti razvoju nekih vrsta ovog poremećaja i ostalih sličnih psihijatrijskih poremećaja.

'Svako treće dijete u Hrvatskoj je psihofizički zlostavljano'

Utjecaj verbalnog zlostavljanja može biti razoran na dječju psihu (čak i na razvoj dječje mozga), a učinci mogu dugotrajni i u odrasloj dobi. Keith Gottschalk, autor knjige “Why I Still Carry the Words of My Abusive Father as Someone With Borderline Personality Disorder", koji je odrastao s ocem verbalnim zlostavljačem opisao je što je sve doživio u djetinjstvu i kako je to utjecalo na njegov odrasli život i mentalno zdravlje. "Glup. Razmažen. Lijen... Pokušavam se uhvatiti svaki put kad sebe nazovem "glupim" jer sam prolio mlijeko ili si kažem "beskorisni idiot" jer sam zaboravio ključeve - ali to je teško. Kroz većinu mog života, jedina konstanta bila je njegov glas u mojoj glavi: uvijek sudeći, osuđivati, odbijati", opisuje svoje djetinjstvo i kasniju borbu.

djevojčica tužna Možda te zanima... Zbog čega djeca postaju nesigurna i depresivna? Školarci

Iako je teško preobraziti misli nakon verbalnog zlostavljanja u djetinjstvu - to je moguće. "Kao kod otrova, toksična sramota mora biti neutralizirana drugom supstancom - protuotrovom, ako bolesnika treba spasiti. Samilost je jedina stvar koja može neutralizirati izolacijski, stigmatizirajući otrov srama", kaže psiholog Beverly Engel.

10 načela svjesnog roditeljstva

4. Vrebanje za seksualno iskorištavanje

Već je dokazana činjenica da je u većini slučajeva seksualnog nasilja počinitelj netko koga žrtva zna - to vrijedi i za slučajeve seksualnog zlostavljanja iz djetinjstva. Prema američkom RAINN-u (Nacionalna mreža silovanja, zlouporabe i incesta), 93 posto maloljetnih žrtava znalo je počinitelja.

Ali ono o čemu ne govorimo su psihološke taktike zlostavljanja koje seksualni grabežljivci mogu iskoristiti za zlostavljanje djeteta - vrebanje. To je proces identifikacije potencijalne žrtve, stjecanje njezinog povjerenja, izoliranje i razbijanje njezine obrane kako bi u kontaktu s žrtvom pronašao seksualno zadovoljstvo. Nakon uspostavljanja seksualnog odnosa s žrtvom, počinitelj će često koristiti tajnost i sram kako bi žrtvu zadržao u odnosu i dobio njegovu šutnju.

mama kći tuga Možda te zanima... Svaka četvrta djevojčica seksualno je zlostavljana Roditelji

Možemo li spriječiti seksualno zlostavljanje djeteta? Dobar je način potražiti i druge znakove zlostavljanja. Iako znakovi zlostavljanja nisu uvijek jasni i očiti, prema RAINN-u, ponašanja poput sisanja palca ili promjena higijenskih navika mogu biti jedan od znakova.

Emocionalne i socijalne vještine određuju djetetovu budućnost: Kako roditelji mogu pomoći

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Posramljivanje i ponižavanje

Prema psihologinji Karyli McBride klasični znak emocionalnog zlostavljanja djeteta je korištenje srama i ponižavanja. Uobičajeno ponašanje za ovo psihološko zlostavljanje u djetinjstvu je kažnjavanje ili posramljivanje djeteta u javnosti. "Strah i ponižavanje izaziva strah kod djeteta. Ovaj strah se ne gubi ni u odrasloj dobi. On postaje prepreka za zdrav emocionalni život i teško ga je iskorijeniti",  kaže Karyl McBride.

obitelj, priroda Možda te zanima... Pokažite djetetu svoju sreću, ali i ljutnju i tugu Vrtić
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.