Trudnoća Trudnica 11. srpnja 2013.

Cvjetna terapija za mirniju trudnoću i porod

Trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mučnine, umor, ali i brige i strahove tijekom trudnoće, kao i na samom porodu, možete ublažiti Bachovim cvjetnim esencijama koje prvenstveno pomažu u postizanju emocionalne ravnoteže

Bachova cvjetna terapija odnosi se na primjenu cvjetnih ekstrakata čije je terapeutsko djelovanje otkrio engleski liječnik dr. Edward Bach, bakteriolog i homeopat. Nakon formalne medicinske naobrazbe, liječeći ljude shvatio je da je osobnost pojedinca mnogo važnija za ishod liječenja od tjelesnih simptoma. Ta spoznaja otvorila mu je putove prema novim, jednostavnim, bezbolnim i učinkovitim metodama liječenja. Nije se previše obazirao na znanstvene teorije i dogme, jer jedino u što je vjerovao bili su rezultati.

Bachova cvjetna terapija sastoji se od trideset i sedam različitih cvjetnih esencija, a posljednja, trideset i osma, pripremljena je iz čiste izvorske vode. Svaki od ovih preparata vezan je za jedan određeni emocionalni ili mentalni doživljaj odnosno reakciju.

Stanja kao što su potištenost, nestrpljivost, nepovjerenje, neodlučnost, ljutnja, zloba, prema Bachovom mišljenju predstavljaju plodno tlo za razvoj tjelesnih bolesti. Odgovarajuće esencije posjeduju moć djelovanja pomoću koje možemo otkloniti negativne osobine naše ličnosti i uspostaviti ravnotežu osjećaja.

Razumljivo je da ova metoda ne može zamijeniti medicinski tretman ako je on neophodan, ali u većini slučajeva može biti korisna terapija podrške.

Bez opasnosti za zdravlje majke i djeteta

Kapi mogu olakšati i podržati vrijeme od začeća do poroda svake buduće majke. Iako je trudnoća posebno iskustvo za svaku ženu poznato je da u tom razdoblju žena doživljava duboke fizičke i psihičke promjene.

Očekivanje može ponekad donijeti strah, neizvjesnost, strah od poroda, novih obveza, odgovornosti ili strah za zdravlje djeteta. Bachove kapi mogu pružiti osjećaj sigurnosti i mira. Idealne su u vrijeme trudnoće jer ne ugrožavaju zdravlje djeteta ni buduće majke. Cvijeće pomaže uskladiti um i tijelo i uklanja napetost i strah.

Kapi pod imenom White Chestnut pomažu rastjerati misli i brige oko ishoda trudnoće i poroda zbog kojih trudnici može biti poremećen san. Olive pomaže prevladati fizički umor posebno u zadnjem periodu trudnoće kada trbuh postaje pretežak, noge su teške i otečene, a venska cirkulacija je u zastoju. Kod mučnine i povraćanja pomoći će Sclerantus.

Walnut esencija - podrška za veliku životnu promjenu

Na porodu Bachove kapi mogu smanjiti strah i paniku, a njihovo duboko djelovanje pomoći će da to bude poseban događaj. Bachove kapi mogu pomoći i budućem ocu da lakše prihvati novu ulogu oca i stvori bolji odnos s djetetom i majkom.

Uzimanje Bachovih kapi tijekom poroda može biti od velike koristi za majku i dijete. Balansiranje raspoloženja i sukoba između racionalnog i emotivnog stanja koje utječe na ženu u tom veličanstvenom trenutku ponekad može izazvati različite reakcije.

Tijekom samog poroda veliku pomoć pružit će i Rescue Remedy. Porod je fizička i emocionalna trauma i ova kombinacija pomaže da se povrati izgubljena ravnoteža.

Walnut esencija je podrška za veliku promjenu u životu, a porod za svaku ženu predstavlja veliku promjenu. Ovim kapima mogu se dodati Honeysuckle čija će sinergija podržati rodilju u novom i radosnom, ali i teškom trenutku. Walnut osim što se koristi u fazi adaptacije na promjene, također se koristi za raščišćavanje s prošlošću.

Crab apple će biti od pomoći kod prihvaćanja promjena na svom tijelu koje neke žene doživljavaju kao traumatsko iskustvo.

Pomoć i u postporođajnom razdoblju

Post porođajni period pun je strahova i briga pa i nemirnog sna, ali Aspen može biti od koristi i povećava unutrašnji mir i samopouzdanje. Mimulus pomaže osobi da ima više povjerenja u život i svoje unutrašnje sposobnosti. Ova esencija može biti povezana s Larch i Elm kapima kada je anksioznost popraćena osjećajem da se ne može biti na visini zadatka.

Ako je majka previše zabrinuta za zdravlje bebe od velike koristi bit će Red Chestnut. Ove kapi također su korisne kada u bliski odnos supružnika ulazi novo biće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.