Trudnoća Liječenje neplodnosti 18. travnja 2013.

Neplodnost više nije tabu tema

Neplodnost liječenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za neplodnost kod parova jednako su odgovorni muškarci i žene, točnije: 1/3 žene, 1/3 muškarci, a u 1/3 slučajeva je to zajednički problem

Neplodnost, infertilitet, katkada zvan i sterilitet pojava je koja se primarno odnosi na biološku nemogućnost začeća. No manje je poznato da se pod tim pojmom podrazumijeva i nemogućnost da žena trudnoću - do koje je došlo prirodnim ili potpomognutim putem – iznese do kraja te ona završi najčešće spontanim pobačajem ili porodom preranim da bi dijete poživjelo zdravo.

Razlozi zbog kojih se kod muškaraca i kod žena pojavljuje neplodnost su brojni. Cijeli je niz uzroka za neplodnost koja se pojavljuje kroz povijest medicine, no o kojoj se nekada šutjelo, a danas otvorenije raspravlja pa time i pronalaze metode za uspješno liječenje u velikom broju slučajeva. Naime, mnoge slučajeve neplodnosti - kod muškaraca i kod žena, pa i u slučajevima kada je 'problem' obostran, specijalisti danas uspješno rješavaju brojnim raspoloživim medicinskim metodama ili zahvatima.

Odgovornost partnera podjednaka

O 'odgovornosti' za neplodnost teško je, osjetljivo i nezahvalno govoriti jer su to vrlo osobna pitanja koja zadiru u intimu para, a često za sobom vuku i dublju psihološku i emotivnu sliku, posebno kada je riječ o parovima. Istraživanja i zdravstvene statistike pokazali su da se neplodnost podjednako javlja kod muškaraca i kod žena, a kada se statistički pogledaju uzroci neplodnosti među parovima, u jednakom su postotku "odgovorni" i žena i muškarac – (50:50).

Kako bismo pojasnili problem neplodnosti i njene uzroke, podsjetimo što je to regularna trudnoća. Ona je rezultat sljedećeg: žena mora ovulirati - izbaciti iz jajnika jajašce - koje mora ući u jajovod na svom putu prema maternici. Spermatozoidi moraju na tom putu oploditi jajašce (oocitu) koje se, pak, tako oplođeno mora ugnijezditi u maternici. To je prirodna procedura koja se događa i ponavlja otkad je vijeka i čovjeka. No na putu se može ispriječiti cijeli niz nepredvidivih faktora koji taj prirodni proces mogu zaustaviti, omesti ili prekinuti.

Godinu dana seksa bez uspjeha

Statistika neplodnosti kod parova podijeljena je, bez obzira na dob i spol, u jednake trećine, no u praksi je to rjeđe prihvaćen i tretiran problem. Naime, muškarci teže priznaju, odbijaju preglede i lošije se nose s činjenicom da su neplodni nego žene. U manje razvijenim sredinama još su uvijek česta prozivanja žena koje ne zanesu u kratkom roku od stupanja u zajednicu. Vrlo se brzo i olako proglašavaju krivima i neplodnima, iako u velikom broju slučajeva problem ne leži u njima.

Za neplodnost kod parova jednako su odgovorni muškarci i žene, točnije: 1/3 žene, 1/3 muškarci, a u 1/3 slučajeva je to zajednički problem. Neke hrvatske statistike, doduše dosta skromno, govore da se postotak neplodnosti kod muškaraca povećava prema 40 posto, što je pogubno za natalitet koji ionako posljednjih godina drastično pada. Mnogi parovi provedu duže vrijeme odgađajući povećanje obitelji i potomstvo zbog socijalnih i poslovnih razloga, a kada se konačno odluče imati djecu, često tek tada ustanove da imaju problem. Zbog toga mnogi na neplodnost posumnjaju u zrelijoj dobi.

"Osnovna je definicija da je neki brak (veza) neplodan ako u godini dana, uz nezaštićene i redovite spolne odnose, ne dođe do trudnoće. U takvim bi se slučajevima trebalo zapitati je li riječ o neplodnosti kod nekog od partnera ili je to problem obaju partnera", objašnjava prof. dr. Dražen Postružnik, specijalist ginekologije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.