Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. lipnja 2024.

Zašto te tvoje dijete udarilo i kako trebaš reagirati?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U stanju frustracije i ljutnje jer im neka potreba nije zadovoljena, djeca te negativne emocije mogu izraziti na neprimjereni način, a jedan od njih je udaranje mame ili tate, odnosno članova obitelji. Što napraviti kada te djete udari?

Nakon druge godine mala djeca počinju lagano pokazivati svoje želje i potrebe, odnosno pokušavaju istjerati svoju volju. Na ovaj ili onaj način iskazuju i pokazuju da žele pažnju, igračku, slatkiš i ostale ugodne i ukusne stvari i aktivnosti koje počinju otkrivati. U ovoj dobi počinje i čvršće postavljanje granica u odgoju od strane roditelja, što se mališanima, naravno, ponekad ne sviđa.

U stanju frustracije i ljutnje jer im neka potreba nije zadovoljena, djeca te negativne emocije mogu izraziti na neprimjereni način, a jedan od njih je udaranje mame ili tate, odnosno članova obitelji, prenosi Parents. Upravo to izaziva veliku nelagodu, jer majka i otac u tom trenutku ne znaju kako reagirati posebno ako se taj izljev bijesa dogodio pred nekim drugim. 

Kad se udaranje dogodi prvi put, oni su još praktički bebe i mnogi roditelji ne interpretiraju to kao agresivnost, već kao sastavni dio tantruma ili napadaja plača. No kad se ovakvo ponašanje tek pojavi, roditelji trebaju odmah reagirati i zaustaviti ga na vrijeme. Zašto? Zato jer ako ne reagiraju, dijete dobiva poruku da je u stanju ljutnje u redu nekog povrijediti. Naravno, oni su još premali da bi to tako sebi objasnili na svjesnoj razini. No taj se obrazac zapisuje u njihovoj podsvijesti što je još gore. Posljedice mogu biti problemi u socijalizaciji s vršnjacima. 

Možda te zanima... Kad kaže 'Ne volim te!' znaš da to nije tako. Evo kako reagirati kad to čuješ od djeteta Vrtić

Zašto mala djeca udaraju?

Postoji nekoliko razloga zašto djeca udaraju svoje roditelje, uključujući sljedeće

  • Ne znaju upravljati svojim osjećajima niti ih izraziti na društveno prihvatljiviji način.
  • Nedostaju im jezične vještine ili kontrola nagona kako bi se nosili sa svojim emocijama.
  • Žele zadovoljiti svoje potrebe, često ne razmišljajući o posljedicama.
  • Udaranjem pokušavaju dobiti ono što žele. Dijete koje udari svoje roditelje kad mu kažu ne može se nadati da će agresija promijeniti mišljenje roditelja.
Možda te zanima... Ovo je 7 korisnih savjeta kako se nositi s neraspoloženim djetetom Školarci

Što napraviti kad te malo dijete udari?

Tvoj odgovor na udaranje utjecat će na vjerojatnost da će te dijete ponovno udariti. Kako reagirati kada te dijete udari?

Postavi pravila

Stvori kućna pravila koja se odnose na poštovanje. Jasno daj do znanja da u domu nije dopušteno udaranje, šutiranje, grizenje ili bilo kakva agresija. 

Pravila postavi na pozitivan način kad god je to moguće. Razgovaraj sa svojim djetetom o pravilima kako bi bila sigurna da razumije posljedice njihovog kršenja. Kad re dijete udari, odlučno reci: „Nema udaranja. Udaranje boli.” Neka poruke budu dosljedne kako bi naučila svoje dijete da udaranje nije dopušteno i da to nećeš tolerirati.

Koristi posljedice za provođenje pravila

Ako dijete zna pravila, ali nastavlja udarati, iskoristi neke od ovih posljedica kako bi ga odvartiš od ponovnog udaranja:

Vrijeme za smirivanje (Time-out): Za neku djecu, vrijeme za smirivanje može biti najdjelotvorniji način da ih odvratiš od ponovnog udaranja. Vrijeme za smirivanje uči djecu kako se smiriti. 

Gubitak privilegija: Oduzimanje privilegija može biti učinkovita strategija discipline. Ograničite pristup ekranima ili određenim igračkama. Što je dijete mlađe, manje vremena treba biti odvojeno od predmeta.

Naknada: Zamoli svoje dijete da obavi dodatni posao ili da ti nacrta sliku kao način da se iskupi.

Prepoznaj pozitivna ponašanja

Poticanje dobrog ponašanja s pozitivnim posljedicama može potaknuti dijete da prestane udarati.  Na primjer, pohvalite ili nagradite dijete za korištenje "nježnih dodira". 

Možda te zanima... Ovih 5 rečenica pomoći će djetetu u trenu regulirati osjećaje – a i tebi Vrtić

Učite prikladno ponašanje

Izbjegavaj govoriti djeci: "Ne udaraj." Umjesto toga, reci stvari poput "budi nježan" ili "reci svoje osjećaje." Istraživanja su pokazala da je učinkovitije davati naredbe u pozitivnom nego u negativnom obliku.

Također, nauči svoje dijete vještinama upravljanja ljutnjom. Kada se osjeća ljuto ili uzrujano, potakni svoje dijete prelista slikovnicu, nacrta nešto, duboko udahne ili ode u svoju sobu.

Razgovaraj s djetetom o osjećajima, poput tuge i frustracije. Razgovaraj o važnosti suočavanja s tim osjećajima na prikladne načine i pomozi mu da otkrije strategije za sigurno upravljanje svojim emocijama.

Izbjegavaj tjelesno kažnjavanje

Ako koristiš fizičko kažnjavanje kao kaznu, dijete će biti zbunjeno zašto je tebi dopušteno udarati, a njemu nije. Fizičko kažnjavanje može povećati agresiju kod djeteta.

Djeca više uče iz onoga što vide, nego iz onoga što čuju da govoriš. Modeliraj ponašanja koja želiš vidjeti kod svog djeteta. Pokaži mu kako se nositi s ljutnjom, tugom i razočaranjem na društveno prihvatljive načine.

Potraži stručnu pomoć

Ako je dijete oje te udra starije ili imaš posebno agresivnog predškolca ili malo dijete, potraži stručnu pomoć. Razgovaraj s pedijatrom.

Ponekad osnovni problemi mogu doprinijeti agresiji kod djece. Na primjer, djeca s poremećajem pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) ili opozicijskim prkosnim poremećajem (ODD) imaju veću vjerojatnost da će udarati. U drugim slučajevima, djeca s kognitivnim ili razvojnim kašnjenjima mogu udarati jer nemaju sposobnost koristiti riječi ili kontrolirati svoje impulse.

ADHD kod djece Možda te zanima... Djetinjstvo s ADHD-om: Kako prepoznati hiperaktivni poremećaj kod djece? Roditelji
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.