Roditelji 04. ožujka 2024.

Da, u redu je ljutiti se na djecu! Ono što je važno je kako se riješiti bijesa i stresa da se ne nakupi

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog modernih stilova roditeljstva često pomislimo da nije u redu ljutiti se na djecu. No, to je tako daleko od istine. U redu je osjećati i pokazati ljutnju, ali važno je na koji se način s tim nosimo.

Nježno roditeljstvo, permisivno roditeljstvo i slični roditeljski stilovi temelje se na blagosti i nekažnjavanju. S nekim se stilovima i ne slažemo, ali nam ipak u podsvijesti stoji činjenica da – neki roditelji ne viču na djecu, da neki roditelji sve riješe razgovorom, da kazne nisu u redu… Sve nam to na neki način kaže da možda i nije baš u redu naljutiti se na djecu. No, je li to tako?

Možda te zanima... Izdahni stres, udahni mir! Evo kako tvoj godišnji uz par vježbi može ipak biti – odmor Roditelji

Svi nekad jednostavno izgubimo strpljenje i to je sasvim normalno. Samo je potrebno znati da je to i očekivano i da nitko ne očekuje da se roditelji – nikad ne ljute. Naš živčani sustav nekad jednostavno mora reagirati. Bitno je jedino kako mi kao roditelji „prođemo“ kroz taj bijes, posebno pred djecom.

„Mit o smirenosti“

Važno je ponoviti da je u redu ljutiti se kao roditelj. Stručnjaci su skovali i termin kojim se naziva ta pogrešna priča da roditelji nikada ne bi trebali pokazivati negativne emocije prema svojoj djeci i nazivaju to „mitom o smirenosti“. Umjesto da brinemo o tom da uvijek budemo smireni, trebali bismo imati na umu da uvijek budemo autentični. Roditeljstvo je važan i težak posao, za koji nam trebaju vrijeme, alati i podrška kako bismo pronašli načine za izražavanje ljutnje, frustracije i preopterećenosti na zdrav način.

Evo nekih tehnika.

Produženi izdisaji

Disanje je nešto što možemo svjesno kontrolirati, a idealno je jer je lako dostupno sredstvom za smanjenje stresa. Izdisaj duži od udisaja dokazano djeluje smirujuće. Sav stres koji pohranimo, održava se na određenoj razini. Disanjem se stres oslobađa na tjelesnoj razini.

Kako to napraviti:

Stani na trenutak. Ne moraš sjediti i meditirati, niti čak mirovati, ali odvoji trenutak da se usredotočiš i povežeš sa svojim disanjem. Nekoliko puta udahni i izdahni. Nakon tog, pri sljedećem udisaju, izbroji koliko je vremena potrebno da u potpunosti udahneš. Nakon tog zastani. Zatim dok izdišeš, provjeri možeš li to napraviti tako da izdisaj bude dulji od udisaja. Možeš se pokušati i „igrati“ dok ne postigneš da ti za udah treba četiri, pa slijedi stanka od sedam i izdah za osam. Odradi nekoliko takvih rundi.

Masaža vrata

Masaža vrata potiče prokrvljenost i prohodnost kisika prema mozgu.

Kako to napraviti:

Položi donji dio dlanova, najbliže zapešćima, na sredinu grla, tako da prstima obaviješ vrat. Lagano pritisni, pa počni prevlačiti dlanove duž vrata prema gore i prema van, dok ne dođeš do ušnih resica. Ponovi onoliko puta koliko je potrebno, otprilike pet puta.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Otresi se

Trešnja je prirodni način rješavanja stresa, pa se to može vidjeti čak i u prirodi, na primjeru preplašenih životinja. Kad se radi o ljudima, nama je bitno da to bude negdje gdje nas nitko ne vidi, da se možemo opustiti. Ne postoji jedan pravi način, pa ne možeš pogriješiti, a ovaj način rješavanja stresa vole i djeca!

Kako to napraviti:

Stani uspravno, pa sa stopalima na podu počni tresti nogama. Ponašaj se kao da pokušavaš odvojiti mišiće od kostiju. Zatim prijeđi na bokove i napravi nekoliko trzaja kukovima. Zatim protresi trbuh, trup i ramena. Nakon tog protresi ruke do nadlaktica. Na kraju odmahni glavom. Na kraju provjerit možeš li protresti cijelo tijelo. Uživaj i slobodno ponovi!

Pjevaj

Ispuštanje glasa, baš kao i disanje na kojem se temelji, oslobađa od stresa. Pjevanje je sjajna vježba dok voziš — a i djeca se mogu uključiti!

Kako to napraviti:

Prvo što moraš napraviti je procijeniti koje emocije izaziva pjesma koju odabereš. Ako se osjećaš stisnuto i bez energije, možda je najbolji odabir pjesma koja podiže raspoloženje i ima više energije. Ako se osjećaš više uzbuđeno, možda je bolje odabrati pjesmu koja je manje poticajna.

Noge uza zid

„Naopaki“ položaj tijela aktivira naš baroreceptorski refleks, koji je odgovora usporavanjem srca na to da su nam noge i/ili bokovi u višem položaju od mozga.

Kako to napraviti:

Najprije sjedni desnim kukom što bliže zidu. Zatim legni i podigni noge uza zid. Tvoje sjedeće kosti trebaju biti usmjerene ravno prema zidu. Opusti ruke u stranu ili ih nasloni na trbuh. Ostani tako sedam minuta.

Možda te zanima... Ova je rečenica sjajna jer može pomoći djetetu – i odraslima – nositi se s bijesom Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.