Roditelji 02. kolovoza 2023.

Je li mama pretjerala kad je nakon samo dana prekinula godišnji zbog lošeg ponašanja djece?

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znaju nas izludjeti, to je činjenica. Posebno nas znaju izludjeti kad se nešto drukčije događa – na primjer, odlazak na godišnji odmor. Ovoj je mami to bilo jednostavno previše i napravila je nešto što ne bi baš svatko…

Znaš ono kad odete na more, na primjer, ili bilo kamo, na godišnji, a klinci su van sebe od – uzbuđenja, umora, promjene rutine, promjene okoline, zato što su klinci – pa ti poludiš i vrisneš „Ako ne prestanete, vraćamo se doma!!“ Pa se sve kratko smire i počnu opet. I onda ti opet vrisneš istu rečenicu. I oni se opet smire na 10 minuta… I ne odete nikamo, osim na plažu ili izlet ili…

Možda te zanima... 9 savjeta za izbjegavanje svađe s partnerom dok ste na obiteljskom putovanju Roditelji

E, pa ova mama je svoju prijetnju ispunila. Možeš li zamisliti koliko te mogu izludjeti da stvarno ispuniš tu prijetnju? Bi li ti se uopće dalo to napraviti? Vrlo, vrlo osjetljivo. No, mama koja se na Redditu, u uvijek popularnoj temi ovog foruma pod nazivom „Am I The A**hole“, upitala zapravo u skladu s nazivom teme, ali ublaženo – je li pogriješila i pretjerala kad je zbog svađe prekinula godišnji i vratila se doma.               

Ova mama ima troje djece – sinove od 9 i 8 godina i kći od 3 godine – a svađe između njih prvog dana obiteljskog odmora, posebno između sinova, bile su nemoguće i baš ništa nije pomagalo u okončavanju svađa. Mama je u nekom trenutku naprosto poludjela i spakirala ih i prekinula godišnje, pa su se svi vratili kući.

Sasvim očekivano, cijela je obitelj neopisivo ljuta na nju (osim ove trogodišnjakinje, koja ne shvaća cijelu sliku i razmjere ovog poteza. Zato je mama na forumu postavila pitanje je li pretjerala i je li ona A**hole. Usput je rekla da je ponašanje dječaka bilo uistinu grozno i da je već unaprijed vidjela da je odmor osuđen na propast.

„Dečki su nas izluđivali. Svađaju se kao psi i mačke! Vodili smo beskrajne i nebrojene razgovore s njima o poštivanju jedno drugo, ali ništa nije imalo koristi,“ napisala je mama, te nastavila: „Razumijem da postoji rivalstvo između braće, ali to je dosegnulo takve razmjere da utječe na sve nas jako loše, i to svaki dan. Već sam ranije rekla suprugu da misli da odmor nije dobra ideja. No, on je odbacio tu teoriju i nastavili smo s planovima.“

Sve je počelo već u vožnji, dugoj, groznoj vožnji. Odnosno, kako je mama to opisala: 3,5 sata pakla. Dečki su se cijelo vrijeme svađali, a suprug i ona su se pokušavali uvjeriti kako će biti bolje kad dođu tamo, jer će dečki biti previše uzbuđeni da bi radili gluposti i svađali se.

No, to se nije dogodilo. Oni su i dalje nastavili sa svojom svađom. „Toliko smo ih puta podsjetili na to što ne smiju raditi u iznajmljenom smještaju, a oni su od samog početka radili sve što ne treba. Gazili su u cipelama po bijelom namještaju, trčali po kući, a mlađi je u jednom trenu bacio kutiju kreda u bazen samo kako ih brat ne bi uzeo,“ ispričala je zgrožena mama.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Nakon tog otišli su u restoran na ručak, a oni su bili potpuno izvan kontrole. Stariji je sin najednom nestao, pobjegao od njih jer nešto nije bilo onako kako je on želio. Čak ni na plaži nisu bili mirni, nego su i dalje stvarali gluposti.

„Na plaži su bili, iskreno, razmažena derišta. Nisu htjeli kremu za sunčanje, svađali su se oko igračaka…“ rekla je mama. „Neprestano su išli sve dalje i dalje od obale, dalje nego što smo im rekli.“

Dok je tata bio uvjeren da će se smiriti, mama je bila sigurna da neće i bilo joj je svega dosta. I to već negdje kad su se vratili kući na večeru. Dečki su, kaže mama, upropaštavali sve svima. Ništa nije palilo i ona je rekla mužu da moraju ići doma, zato što je htjela da vide koje su STVARNE posljedice njihovog ponašanja.

„Lupila sam šakom o stol i rekla mu da uopće ni ne želim biti tamo više i da ja odlazim ili svi odlazimo,“ rekla je mama. „On se uistinu naljutio i rekao mi da je to smiješno i da nije fer prema našoj kćeri. Ja se slažem s njim, ali tada nisam vidjela niti jedan drugi izlaz iz te situacije.“

Naravno, kad su klincima rekli što će se dogoditi, oni su briznuli u plač i počeli obećavati da će se lijepo ponašati. S tim da je s njima bila i baka, koja je u tom trenutku bila na rubu suza, govoreći kako nisu njeni unuci ništa krivi. Svi su bili protiv mame i htjeli nastaviti s odmorom.

Vožnja kući bila je očekivano grozna i svi se još uvijek ljute na mamu – svi osim kćeri. Tijekom vožnje dečki su plakali, a suprug nije htio razgovarati s njom. Baka je i kad su krenuli pokušavala popraviti sve, pa je okrivila mamu da je sve upropastila, dok je ona samo htjela provesti vrijeme sa svojim unucima.

Pa, što su rekli na Redditu?

Opća presuda je bila da mama nije napravila pogrešno zato što je djeci priuštila da osjete posljedice na koje ih je upozoravala. „Djeca moraju znati posljedice svojih djela. I točka,“ rekla je jedna mama koja kaže da bi napravila isto. Drugi su, ipak, rekli da bi najprije počeli s blažim posljedicama.

„Nisam mogla vjerovati da nije postavila nikakve posljedice ranije, prije nego su otišli,“ napisala je jedna mama. „Ne želi se mazati kremom? Ide natrag u smještaj. Idu predaleko u vodu? Ne mogu u vodu ostatak dana. Gaze po namještaju? Zašto uopće imaju cipele u kući?!“

Neki su predlagali da su ih trebali razdvojiti, pa raditi svatko nešto zabavno s jednim od njih, dok su drugi govorili kako im očito općenito nisu baš jasno postavljene granice.

Malo je nas koji bismo stvarno napravili isto što i ova mama, ali opet – ako nema drugog izlaza… U svakom slučaju, ne bismo joj htjeli biti u koži!

Možda te zanima... Bratske svađe – kad se trebaš umiješati, a kad ih pustiti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.