Školarci 18. listopada 2023.

5 učinkovitih načina kako reagirati kad se dijete – duri

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svađe, svađice, prepirke i slično, pa onda rješavanje tih problema… Beskonačna priča kad imaš djecu. No, nekad se neko rješenje krije iza ugla, samo zato što ne razmišljaš u dobrom smjeru. Evo kako možeš, na primjer, riješiti situaciju kad se – dure.

Durenje. Može li te išta izbaciti iz takta kao durenje? Ma, da si ne lažemo, može. Ali durenje je visoko na popisu onih najiritantnijih dječjih postupaka i to su oni trenutci kad im poželimo reći: „Mlada damo, dok si pod mojim krovom…“ i sve one silne patetične rečenice koje pokazuju da ne znaš više što reći.

Možda te zanima... 15 razloga zašto su mala djeca tako često 'mali ljuti ljudi' Vrtić

No, postoje neki načini reagiranja koji to isto dramatično durenje mogu brže zaustaviti ili potpuno prekinuti. Idući put kad se dogodi takva situacija, prije nego izgovoriš neku od onih rečenica, isprobaj jedan od ovih 5 načina koji će ti ujedno pomoći da shvatiš i nosiš se s djetetom koje se duri na zdrav, produktivan način.

1. Odgonetni što dijete pokušava postići

Možda ćeš pomisliti da je svako durenje isto. Ali djeca koja se dure mogu imati vrlo različite ciljeve i važno je odrediti koji je od njih u pitanju u određenom trenutku prije nego što nešto poduzmeš.

Ako se tvoje dijete duri, to je vjerojatno zato što želi izazvati sažaljenje i natjerati te da promijeniš odluku. Ono također može na taj način pokazivati osjećaje koje ne verbalizirati ili želi privući tvoju pažnju i učiniti da ga vidiš i čuješ.

2. Pusti da prestane durenje

Sigurno ti je barem nekad palo na pamet djetetu koje se duri djetetu što god želi kako bi durenje prestalo. Čini se da to kratkoročno funkcionira, ali što je s dugoročnom porukom i reakcijom? Pojasnimo to na primjeru biljke mesožderke iz filma Male trgovine užasa. Kako su je hranili, tako je ona izrastala u čudovište. Durenje tvog djeteta je poput biljke – ako biljku hraniš tako što udovoljavaš njezinim zahtjevima, ona raste. Sljedeći put kada se tvom djetetu neka situacija ne svidi, ponovno će se duriti. Mislit će da ta taktika – pali.

Nemoj hraniti biljku mesožderku. To je upravo ono što trebaš imati na umu i držati se svoje odluke. Kada dijete vidi da ova vrsta durenja više ne pali, durenje će uvenuti, da ostanemo ponovno u tematici biljaka. Nemoj hraniti čudovište.

3. Daj im riječi da izraze snažne osjećaje

Razočaranje, frustracija, ljutnja i tuga mogu biti snažne emocije s kojima se djeca moraju nositi. Durenje je zapravo prirodno nezrelo izražavanje raznih emocija, a razlog je taj što dijete još nije naučilo vještine izražavanja svojih frustracija na odgovarajući način. Tvoja durilica zapravo ne zna kako opisati svoje osjećaje - nema riječi za to.

Pomogni mu da nauči riječi kojima će izraziti svoje osjećaje. Objasni mu što znači koji osjećaj. Možeš čak nabaviti ili izraditi kartice s nazivima osjećaja i licima koja ih dočaravaju, pa mu dati da odabere što osjeća.

4. Daj im do znanja da ih vidiš i čuješ

Nekad nas vole počastiti – šutnjom. Iako se miču od nas i pokušavaju nas u potpunosti ignorirati, ono što zapravo žele je – privući našu pažnju, odnosno privući nas k sebi. Ako i tebe tvoje dijete ignorira, posebno durenjem, pokušaj to riješiti tako što ćeš mu priznati da ga vidiš i da ti je stalo. Pokušaj reći nešto poput: “Hej, vidim da nisi zadovoljan ovim. Ako želiš razgovarati, spremna sam te saslušati.” Ako prihvati ponudu za razgovor, pripazi da stvarno saslušaš i da se to vidi na tebi ili pokušaj verbalizirati djetetove želje.

5. Izbjegavajte nagle i instinktivne reakcije koje pogoršavaju durenje

Osim hranjenja biljke koja postaje čudovište, postoje i druge ne tako dobre reakcije na durenje. Ponekad reagiramo u bijesu, zahtijevajući da durenje odmah prestane! A nekad čak i ismijavamo dijete zbog durenja, zar ne? Da, i to se događa. Nije nam strano u šali čak niti dati nadimak djetetu koje se duri – tu nam savršeno posluži junakinja onog svojedobno popularnog stripa, Durica. No, to ne rješava problem. To samo stvara frustrirano, povrijeđeno dijete.

Ako očekujemo bolju komunikaciju od svoje djece, trebamo je očekivati ​​i od sebe. Nagle reakcije rijetko su učinkovite. Pažljivija reakcija na durenje može obuzdati takvo ponašanje i modelirati zdravo izražavanje.

Možda te zanima... 5 mitova o ljutitoj djeci - prerast će to ponašanje, to je faza, treba ga kazniti... Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.