Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. lipnja 2023.

Ova brza metoda će smiriti ispade bijesa kod djeteta

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zagrljaji su, čini se, najučinkovitija metoda ublažavanja tantruma - ispada bijesa koji se često javljaju između 2. i 3. godine, kad dijete ispituje granice svojih sposobnosti i mogućnosti. Saznaj kako disciplinirati dijete zagrljajima...

Rebecca Brown Wright, majka troje djece, podijelila je s drugim mamama, svoj način smirivanja djece u trenutcima kada imaju ispade bijesa. Njezina su tajna metoda, kako kaže, zagrljaji, a njezino pismo prenosimo u nastavku.

"U početku je to bilo kontraintuitivno - zašto bi se moje dijete trebalo zagrliti kada mi vrište u lice? Ali povezanost  je preobrazila ponašanje mojeg djeteta - i moje osobno.

Ona vrišti na mene.

"Nije pošteno!" viče ona. Ruke su joj stisnute, a lice puno bijesa.

Bacam poštu koju sam razvrstavala i žurim je uzeti u naručje i reći joj da je volim.

Ruke joj se stisnu. Lice joj je sada prekriveno suzama, ali više nije iskrivljeno od bijesa.

Ona me obavija rukama, sada sam mirna.

Sjedimo zajedno i čekamo.

Ta se interakcija događa svaki dan s barem jednim od moje djece. Svaki dan se netko razbjesni oko nečega. Svaki dan zagrljaj je prvi korak u mojoj disciplini.

Nekad nije bilo tako. Ne, nekad bih im se pridružila im u njihovim osjećajima - dodajući svoj kaos u njihov kaos. Gotovo svaki put kad me netko nije poslušao, prkosio je ili osporavao moje odluke, bila bi izvan kontrole, a moje ponašanje dovelo bi do jačih naricanja, većih suza i duljih ispada bijesa. Ponašanje se nikad nije poboljšalo dugoročno. I moja roditeljska frustracija i strah samo su rasli. Što sam glasnije vikala i što sam više kažnjavala, stvari su postajale gore.

Morala sam se promijeniti, pa sam odlučila probati nešto radikalno (za mene). Nema više vikanja ili kažnjavanja. Samo povezivanje i zagrljaji. Sljedeći put kad je moja kći imala ispad bijesa, dotrčala sam do nje i zagrlila je. Trebalo joj je nekoliko minuta da se smiri, ali smirila se. To se nikad nije događalo kada bih se derala ili kažnjavala.

Tako sam počela žuriti prema njoj svaki put kada je neposlušna ili jednostavno plače bez razloga , i vrlo su brzo ti zagrljaji postali najvažniji dio moje discipline. Jer su nas smirili. Povezali su nas. Smjestili su nas u isti tim za rješavanje problema. Kad smo povezani, možemo shvatiti bilo što. Bilo je kontraintuitivno - zašto bi se moje dijete trebalo zagrliti kad mi vrište u lice? Ali veza je bila transformativna.

Možda te zanima... Djeca koja imaju tantrume bit će bogatija i uspješnija u životu Vrtić

Kao trener odgoja i obrazovanja, roditelje sada učim kako se povezati s djetetom, a zagrljaj je presudan prvi korak.

Kako koristiti zagrljaje u discipliniranju?

Iako sva djeca ne vole zagrljaje ili fizički dodir kad su uzrujana, načelo "prvo se poveži" djeluje kod većine djece. Ako se vaše dijete ne može nositi s fizičkim dodirom, pronađite drugi način da se odmah povežete - sjednite do njega, sagnite se ispod djeteta, držite ga za ruku ili što već znate što će vam dijete dopustiti.

1. Dođi brzo

Trik u korištenju zagrljaja je u tome što morate doći u pravom trenutku. Ako predugo čekate, vjerojatno ćete se osjećati previše frustrirano da biste se željeli fizički povezati. To je normalno (svi imamo svoje granice), zato se nemojte kriviti i ako se to dogodi. Samo pokušajte sljedeći put doći brže. Volim u mislima razmišljati: "Požuri se povezati." Zamišljanje sebe kako žurim pomaže mi da prkos ili tantrum svog djeteta vidim kao trenutak kada me trebaju. Kriza je i mogu požuriti biti tu za njih.

2. Samo zagrli

Nije vrijeme za moraliziranje ili kritiziranje. Kad požurite s djetetom zagrljajem, jedino na što se morate usredotočiti jest povezivanje s njim. Spremite lekcije za kasnije. Samo zagrlite.

3. Osjeti smirenost

Ovo je prekrasan dio. Ostanite u zagrljaju i osjetite smirenost. Primijetit ćete kako djetetova ramena padaju. Možda se i njihove ruke omotaju oko tebe. Ovo je nevjerojatno i moćno.

4. Sada možete razgovarati + ostati blizu

Jednom kad ste oboje mirni, samo naprijed; razgovarajte o tome što se dogodilo. Ako je vaše dijete udarilo mačku, vrijeme je da razgovarate o tome kako se mačka osjeća. Ali morate pričekati dok se i vaše emocije u potpunosti ne smire. Ponekad to može potrajati. To je u redu. Budite bliski i povezani tijekom cijelog razgovora.

5. Budi strpljiva prema sebi

Ako je ova tehnika nova za vas, dajte si vremena. Držite se toga. Kada jednom učiniš prvi korak, zapanjit ćeš se novom odgovoru koji ćeš dobiti od svog djeteta. Neka vam zagrljaj bude prvi korak u discipliniranju; ne samo da će se vaše dijete osjećati smireno, već ćete se i vi smiriti i lakše nositi sa svim izazovima roditeljstva."

Možda te zanima... Ispadi bijesa naporni su za roditelje, ali važni za razvoj djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.