Vrtić 05. prosinca 2023.

Ova je rečenica sjajna jer može pomoći djetetu – i odraslima – nositi se s bijesom

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oni su često ljutiti, često imaju ispade bijesa, a nama je već pomalo dosta toga, pa više nemamo snage to rješavati, govoriti, smirivati… I poželimo sve riješiti jednom rečenicom.

Tantrumi, ispadi bijesa, pa onda oni sasvim obični ispadi ljutnje, pa bacanje po podu, pa ugrizi, pa udaranje… Sve to u nekom trenutku moramo proživjeti sa svojim klincima. I redovno nas to potpuno izbaci iz takta. Pucamo po šavovima, ludimo, a onda dijete postaje – još level up u tom bijesu, da se blago izrazimo. No, često zaboravimo da se sve može riješiti na neki drugi način, nekad sasvim jednostavno, samo ako upotrijebimo prave riječi i pravo raspoloženje. Ovo drugo je teško, da, ali možemo pokušati…

Možda te zanima... Montessori odgoj: 6 inspirativnih rečenica koje potiču djetetovo samopouzdanje Školarci

Nekad je dovoljna prava riječ, odnosno rečenica, koja dijete može „izbaciti“, odnosno trgnuti iz tog raspoloženja u kojem je, da nas barem čuje. No, i nama bi dobro došlo da nam netko šapne na uho nešto zbog čega će se naša krv vratiti u normalni tok… Jedna mama koja se na Instagramu naziva @itstheconsciousmom podijelila je u svom videu rečenicu koju koristi svakodnevno kako bi pomogla i svom djetetu i sebi da procesuiraju ljutnju: "Možeš biti ljutit, ali ne možeš biti zao."

Ovu ćeš jednostavnu rečenicu lako zapamtiti, a izvrsna je kao podsjetnik da je u redu osjećati ljutnju, ali nije u redu biti zao ili zločest prema nekom. Upravo je ta rečenica izvrsna kao način i sredstvo za nošenje s ljutnjom iz dva razloga:

  • Podsjeća roditelja da može biti ljutit, ali ne i zao
  • Pokazuje djetetu kako da se pozabavi nekom situacijom na miran način

Ova medicinska sestra i majka dvoje djece ujedno je dala do znanja da je činjenica da mnoge odrasle osobe nemaju potrebne alate za reguliranje ljutnje. “Mislim da odrasli ponekad trebaju čuti ovu frazu više nego djeca jer ipak sve uče od nas,” napisala je. “Ali evo u čemu je stvar, svi radimo s alatima koje imamo, a većina nas nema alate za upravljanje svojim osjećajima, a kamoli ljutnjom. Dakle, mi učimo uz našu djecu.”

Ona je uz svoj video još napisala: "U većini slučajeva smo ljutiti jer se zapravo osjećamo daleko krhkije duboko u sebi i želimo da se netko pobrine za to... Pa što više MI kao odrasli počnemo brinuti o tim potrebama, to smo više u mogućnosti učiniti to za naše mališane. Dakle, zapitajte se ovo, što vam treba kada ste ljuti? Pronalaženje odgovora na ovo pitanje bit će moćan alat u vođenju djeteta kroz ljutnju.”

Osim tog, u ovakvim je situacijama važno modelirati što učiniti kad smo ljutiti - možemo razgovarati, možemo reći drugima koliko smo povrijeđeni, tužni, ljuti, možemo uzeti vrijeme za sebe, možemo se igrati sami, možemo tražiti zagrljaj... “Zapamtite da mali pomaci koje činimo stvaraju velike, trajne promjene. Svaki mali pomak koji napravite je važan,” istaknula je ova mama.

Mnogi su se u komentarima javili i složili s njom da i odraslima treba ta ista rečenica.

Možda te zanima... Psihologinja podijelila 5 rečenica koje koristi sa svojom djecom – zanimljive su Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.