Vrtić 29. ožujka 2024.

Ovih 5 rečenica pomoći će djetetu u trenu regulirati osjećaje – a i tebi

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad kad čuješ da netko ima 5, 8 ili 10 rečenica koje će ti pomoći oko nečeg, javi se odmah doza sumnje. No, nekad je ipak i uistinu baš tako jednostavno kako zvuči i nekad – pomaže.

Roditeljstvo je nešto u čem neprestano možemo napredovati, nešto u čem uvijek možemo naučiti nešto novo. I činjenica da prihvatimo nešto novo ne znači da dotad nismo nešto dobro radili ili da smo dotad bili loši roditelji koji se nešto nisu potrudili naučiti ili napraviti bolje. Nekad griješimo i to je jednostavno tako, a uvijek će i biti.

Možda te zanima... Da, u redu je ljutiti se na djecu! Ono što je važno je kako se riješiti bijesa i stresa da se ne nakupi Roditelji

No, važno je biti spreman naučiti nešto za što nam se pruža prilika, a ne biti tvrdoglav i odbijati isprobati neke druge taktike. Možda baš neka jednostavna taktika, stvar, rečenica krije rješenje za nešto s čim već dugo vodiš bitku.

Na primjer, svi nekad „puknemo“. Svi nekad izgubimo živce, svi nekad ne možemo više biti smireni i svi nekad viknemo na svoje dijete. Svi smo se našli u toj situaciji i najbolja stvar koju možeš učiniti je priznati svoju grešku, popraviti je i ispričati se. Idući dobar korak je pronaći pravi alat kojim možeš regulirati svoje osjećaje.

Idući korak je naučiti svoje dijete kako regulirati osjećaje. U tim trenutcima je važno znati da djeca slušaju nas i riječi koje izgovaramo. Zato je važno uvijek imati na umu da trebamo koristiti riječi koje će njima, ali i nama, pomoći u takvim situacijama. Jedna je učiteljica, Jen Foster, na svom Instagram profilu @goodmorningmsfosterltd nedavno je objavila video koji je postao viralan.

U videu nazvanom „Pet rečenica koje sva djeca žele čuti i uvijek će primiriti situaciju“ ona je sažela pet rečenica koje su toliko jednostavne da ne mogu biti jednostavnije.

Evo tih pet rečenica:

  1. Slušam te.
  2. Nisi u nevolji.
  3. Hajde da to riješimo.
  4. Nisi sam(a).
  5. Stvarno mi je stalo do tebe.

Da, vrlo su jednostavne. No, uočavaš li koliko mogu biti jake i duboke? Baš zbog tog što su jednostavne one lakše dopiru do pravog mjesta i prave „žice“ koju trebaju taknuti. I upravo zbog tog su učinkovite.

„Kad sve drugo zakaže, ove kratke i jasne rečenice vratit će vas (oboje) na mjesto gdje ćete osjetiti povezanost,“ napisala je Foster u naslovu. „Kad osjetim da u meni kuha, ove rečenice su uvijek moj izbor za ublažavanje napetosti! Jer tek kada ostvarimo vezu, možemo doći do korijena ponašanja. Borba za vlast nas sigurno neće dovesti tamo!“

Ponekad najjednostavnija promjena u načinu na koji reagiramo može imati najveći utjecaj na naše dijete. To vrijedi i za posljedice. Kada naše dijete radi nešto što ne bi trebalo, mnogi od nas automatski prelaze u „prijetnju“. Međutim, pretvaranje te prijetnje u pozitivnu posljedicu može učiniti čuda kako biste doprli do svog djeteta i pritom prenijeli istu poantu.

Možda te zanima... Ova je rečenica sjajna jer može pomoći djetetu – i odraslima – nositi se s bijesom Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.