Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. veljače 2019.

4 načina na koje roditelji mogu upravljati 'lošim' ponašanjem svog djeteta

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Važno je za roditelje da se razvijaju zajedno s potrebama djeteta za osobnom moći. Shvaćajući očekivanja svoje djece koja se mijenjaju realno kako rastu, možemo bolje upravljati njihovim ponašanjem

Čim se djeca rode, počinju tražiti osobnu moć. Bilo da se bore da naprave prve korake ili pokušaju voziti bicikl, djeca imaju urođenu volju da naprave svoj vlastiti put u životu - i to ne želimo ni mijenjati.

No kako djeca rastu, to traženje osobne moći može 'izluditi' roditelje, dovesti do toga da djeca djeluju i bore se za svoju za moć na bilo koji način. Djetetova upornost prema njihovim željama i njihov otpor prema onome što ne žele, samo raste. Važno je za roditelje da se razvijaju zajedno s potrebama djeteta za osobnom moći. Shvaćajući očekivanja svoje djece koja se mijenjaju realno kako rastu, možemo bolje upravljati njihovim ponašanjem.

Srećom, to ne znači da bi roditelji trebali prihvatiti 'loše ponašanje' kako djeca rastu. Evo četiri načina kako upravljati očekivanjima bez prihvaćanja lošeg ponašanja.

16 savjeta za 'preživljavanje' dvogodišnjaka i trogodišnjaka

Prilagodi svoja očekivanja

Prilagođavanje očekivanjima ne odgovara kompromitirajućim standardima. Postavljanje realnih očekivanja pomoći će roditeljima da očekuju i prate promjenjivu stvarnost kako djeca rastu. Standardi obrazuju i reguliraju ponašanje kako bi se uskladili s vrijednostima pojedinca. Dakle, kao roditelj, možeš se neprestano prilagođavati očekivanja koja se uklapaju s rastom tvog djeteta i koji se uvijek temelje na nepromjenjivom obiteljskom standardu za ono što je dopušteno. Na primjer, ako dijete odbija počistiti nered, možeš vježbati strpljenje i slušati ga zašto ne žele očistiti, a isto tako ih podsjeti da je obiteljsko pravilo da svi surađuju zajedno.

Možda te zanima... Zašto djeca danas misle da mogu raditi što žele bez posljedica? Školarci

Ponudi razloge za pravila i zahtjeve

Kada djeca navrše tri ili četiri godine, objašnjenja sve više imaju uvjerljivu vrijednost. U ovoj dobi dijete je dovoljno već razumno, tako da roditelji mogu očekivati da postanu otvoreniji za jednostavna objašnjenja, uključujući standarde koje želimo da nauče. Dijete ove dobi razumije njihovu ulogu kada mu kažeš nešto tako jednostavno poput: "Sad si dovoljno star da mi pomogneš oko kuće." Ako pokazuju otpor, možeš objasniti razloge koje stoje iza zahtjeva, poput toga da mogu pasti, ako će stajati na stolici i da će ih boljeti.  

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nagradi napor uz uvažavanje

Svaki put kad djeca ispune zahtjev ili slijede neko pravilo, neka znaju koliko ga se cijeni. Kako bi potaknuli suradnju i poštivanje propisa, roditelji trebaju prepoznati taj trud uz odobrenje kako bi se pojačala vrijednost obavljanja onoga što se traži. Naše uvažavanje ima motivirajuću snagu jer većina djece žele se osjećati cijenjenima. 

Možda te zanima... 5 genijalnih fraza zbog kojih su me djeca počela slušati Vrtić

Objasni posao roditelja u odnosu na dijete

Baš kao što moraš imati realna očekivanja koja odgovaraju rastućoj djeci, djeca bi trebala imati jasno očekivanje koje odgovara našoj ulozi u njihovim životima, osobito kada je riječ o odlučivanju što mogu i što ne mogu učiniti. Roditelji bi im mogli reći: "Kao tvoja mama / tata, imam posljednju riječ o tome što moraš i što ne smiješ učiniti. To je dio mog posla, a očekujem da se ponekad nećeš složiti sa mnom. Što ti mogu obećati: Ja ću biti čvrsta kad budem trebala biti, fleksibilna tamo gdje mogu, i uvijek ću slušati što god imaš reći. "

Možda te zanima... Kako sačuvati živce: 7 tečajeva za roditelje koje bi trebalo izmisliti Roditelji

Kako naša djeca rastu i razvijaju se, važno je da se roditelji razvijaju zajedno s njima. Neophodno je da promijenimo svoja očekivanja kako bismo pratili djecu. No, naša promjenjiva očekivanja ne moraju kompromitirati standarde. Ako se roditelji mogu prilagoditi promjenjivim potrebama djece dok se pridržavaju obiteljskih standarda, možete učinkovito voditi djecu na zdravom putu naprijed.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.