Školarci 06. travnja 2023.

Ovo je 7 korisnih savjeta kako se nositi s neraspoloženim djetetom

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naše raspoloženje ovisi uvelike o tom kako se drugi odnose prema nama. Jednako je tako i s mališanima – možda u još i većoj mjeri. Pa zašto im ne bismo pomogli kad im je teško? Možemo potaknuti pozitivno ponašanje i dopustiti im da izraze svoje emocije, te tako spriječiti neraspoloženje.

Tvoje je dijete često neraspoloženo, ljutito, često ga šalješ da razmisli o svom ponašanju, ali imaš osjećaj da ne postižeš ništa i pitaš se zašto je to tako? Ne bi li dijete trebalo biti stalno veselo i nasmijano? Unatoč uobičajenoj percepciji da samo odrasli imaju tendenciju promjena raspoloženja, stručnjaci često ukazuju na to da je neraspoloženje, ili promjena raspoloženja, sasvim normalno i među djecom. Djeca, osobito mala, sklona su biti neraspoložena i tmurna. Međutim, kod neke djece su te promjene raspoloženja češće nego kod druge.

Ovakvo ponašanje kod djece može se pripisati njihovoj nesposobnosti da izraze intenzivne emocije, kao što su razočarenje i nezadovoljstvo. Iako bi bilo kakva interakcija s neraspoloženim djetetom mogla biti neugodna, nemaš drugog izbora nego dovesti stvari u red.

Možda te zanima... Ovo su znakovi koji pokazuju da odlično odgajaš dijete Roditelji

U većini situacija problemi vezani uz promjene raspoloženja djeteta mogu se riješiti kod kuće. Međutim, u nekim slučajevima, kada vidite da neraspoloženje i mrzovolja postaje dio osobnosti djeteta, svakako o tom možete razgovarati s liječnikom.

No, evo čemu treba posvetiti pažnju u odnosu s ovakvim djetetom.

1. Njeguj svoje dijete

Način na koji odgajaš svoje dijete čini veliku razliku. Bez obzira na posao i ostale obveze u životu, važno je kvalitetno provoditi vrijeme sa svojim djetetom. Djeca se osjećaju sigurno uz roditeljsku pažnju. Idealno bi bilo da oba roditelja s njim provode kvalitetno vrijeme.

2. Dopusti im da se izraze

Vaš dom bi trebao biti mjesto gdje se dijete može izraziti bez imalo straha. Ponekad su djeca neraspoložena jer ne znaju što učiniti. Djeca usvajaju pasivne obrasce ponašanja kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo. Suzdrži se od objašnjavanja ili tjeranja djeteta da razgovara s tobom kada je neraspoloženo. Daj mu vremena da se smiri. Razgovaraj s njim prije spavanja ili dok obavljate neku zabavnu aktivnost.

3. Potiči pozitivno ponašanje

Važno je da oboje, majka i otac, zajedno razrade i dogovore načine izražavanja svog djeteta. Možete mu skrenuti pozornost na to da, umjesto da se duri, problem priopći roditeljima. Jasno mu daj do znanja da niti jedan roditelj neće reagirati na njihovo negativno ponašanje.

4. Ostani miran/na

Pazi da ne reagiraš pretjerano kada je dijete neraspoloženo. To će mu samo dati dodatni poticaj da pokaže loše ponašanje. Najbolje što možeš učiniti je dopustiti mu da izrazi svoje nezadovoljstvo i uvažiti mu to, umjesto da ga ignoriraš. Validacija pomaže i tebi i njemu, a ti možeš predložiti neka rješenja.

Nauči prepoznati okidače koji nepovoljno utječu na dijete. Razgovarajte s njim o tome kad se smiri. Ako glad uzrokuje promjene raspoloženja, pokušaj mu davati uvijek redovite obroke.

5. Održavaj nisku razinu stresa kod kuće

Od roditelja se očekuje da održava razinu stresa u kući na minimumu. To nije lako, naravno. Djecu najviše pogađaju stresne situacije. Kada je njihov dom izvor stresa, djeca postaju neraspoložena i tjeskobna. Ljutnja djecu vrlo lako izloži stresu. Pokušaj izbjegavati ljutnju čak i kada se moraš posvetiti svom neraspoloženom djetetu.

6. Osiguraj pravilnu prehranu

Moraš djetetu osigurati zdravlje, a to uključuje i velikim dijelom pravilnu prehranu. Uvijek je bolje nuditi uravnotežene obroke koji uključuju sve hranjive tvari, nego da se oslanjaš na dodatke prehrani.

7. Odvoji i isplaniraj vrijeme za pritužbe

Odvoji posebno vrijeme u kojem ti dijete može uputiti pritužbe. Reci djetetu da za u tom razdoblju može pričati o stvarima koje ga muče. Ako vrijeme istekne, zamoli ga da sljedeći dan nastavi s popisom pritužbi. Kad postoji prostor i vrijeme za pritužbe, dijete će morati razmišljati o stvarima na koje se želi žaliti. Ovom ćeš metodom na kraju smanjiti njihovu naviku prigovaranja i kukanja.

Možda te zanima... Djeca utječu na važne odluke u obitelji, a odlučuju o obrocima, putovanjima... Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.