Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. srpnja 2018.

Zašto je dobro djetetu čitati iste knjige iznova?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li znali da svaku noć, kad se zagrlite s djetetom i kad izabere svoju najdražu knjigu (onu koju ste pročitali već 200 puta) - zapravo pripremate dijete na akademski uspjeh?

Vjerovali ili ne, jedna odgajateljica u vrtiću tvrdi kako se nešto zaista čarobno događa kada djeci čitamo iste knjige iznova i iznova. Radi se o razumijevanju vokabulara te budućem akademskom uspjehu. "Kada razgovarate i čitate svojem djetetu svaku večer, izlažete ga bogatom vokabularu", objašnjava odgajateljica Ashely Norris i dodaje kako djeca uče nove riječi kroz iskustvo i značajni kontekst, a dječja književnost koristi jezik na nove i kreativne načine koje djeca upijaju poput spužve. 

čitanje mama kći Možda te zanima... Čitanje od najranije dobi potiče cjelokupan razvoj djeteta Vrtić

Kada djeca kasnije uče čitati, uče vještine koje im pomažu dekodirati i čuti riječi. Međutim, riječi moraju imati smisla. Djeca trebaju razumjeti riječi koje čitaju kako bi shvatila priču, a upravo zbog toga je vokabular važna, ali i često podcijenjena komponenta u učenju čitanja.

"Postoji nekoliko dodatnih strategija koje pomažu vašoj večernjoj rutini čitanja knjiga", savjetuje odgajateljica:

1. Pitajte pitanja

Obožavam ispitivati otvorena pitanja. Daju mi uvid u to kako djeca razmišljaju. Neku večer, čitala sam svojoj kćeri i glavni lik spomenuo je 'najboljeg prijatelja'. Pitala sam je: "Što misliš, kako se najbolji prijatelj razlikuje od običnog prijatelja?" Promislila je i rekla mi: "Najbolji prijatelji mi dopuštaju da budem šefica." Iako to nije bio odgovor koji sam očekivala, on mi je dao priliku da bolje objasnim i ponudim više detalja. Rekla sam: "Pa, recimo, moji najbolji prijatelji su jako dragi i zabavni. I volimo raditi iste stvari."

Postoji dobar razlog zašto djeca vole kad im čitate iste priče

obitelj knjiga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Istaknite nove riječi ili one riječi koje se ne koriste tako često u vašem domu

Prošli tjedan čitala sam djeci u vrtiću i spomenula riječ 'zaobilazak'. Zatim sam se zaustavila i objasnila što je točno zaobilazak. Budući da živimo u ruralnom području u kojem nema zaobilaska, ova djeca vjerojatno nisu ni imala priliku čuti tu riječ u svom okruženju. Mislim da je jako važno objasniti djeci nove riječi, kako za razumijevanje onog što slušaju, tako i za bogaćenje njihovog vokabulara

Možda te zanima... Šest super knjiga za mališane koji misle Vrtić

3. Razgovarajte o detaljima na ilustracijama

Pauziranje u određenim trenucima i divljenje umjetnosti u knjigama i slikovnicama posebno je važno kada po 80. put čitate djetetu najdražu priču. Dosada, dijete je već zapamtilo cijelu priču napamet i jako dobro zna sve riječi u priči. Na taj način možete razbiti monotoniju knjige, pauzirati i zaista se zagledati u detalje na ilustracijama. Pitajte dijete o slikama i potaknite ih da koriste neke nove riječi koje su naučili dok su vas slušali u ponovnom čitanju priče

Kao majci i odgajateljici, neke od najljepših uspomena s djecom su one koje uključuju čitanje priča, naše smijuljenje i razgovor o pročitanim pričama. Čitanje djeci svaku večer nije samo prekrasan način kojim razvijate njihov mozak već je čitanje i prekrasan način kojim razvijate njihovo srce!

Pročitajte kolumnu: Čitanje spaja obitelj, a to nam danas nedostaje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.