Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. prosinca 2016.

Za djecu je korisnije da im tate čitaju priče za laku noć

čitanje, priče, krevet, djeca
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitanje ima pozitivan utjecaj na razvoj djeteta, a znanstvenici su otkrili da je za djecu bolje da im tate čitaju priče za laku noć jer ih potiču da više koriste maštu

Za dijete je korisnije da mu priču za laku noć čita tata, nego mama. Prema novom istraživanju Sveučilišta Harvard, tatina interpretacija priča djeci pomaže da više koriste maštu. Istraživači tvrde da je to bolje i za razvoj govora. Nakon što im se godinu dana čitalo priče za laku noć, kod djevojčica se vidio napredak u razvoju govora, i to kod onih kojima je priče čitao muškarac.

"Utjecaj je ogroman, posebno ako su tate počeli čitati svojoj djeci prije navršene dvije godine", rekla je voditeljica istraživanja, Elisabeth Duursma. "Budući da se čitanje najčešće smatra ženskom aktivnosti, djeca su više uključena kad im tate čitaju, to im je posebnije iskustvo", objasnila je.

Otkrila je i da muškarci i žene imaju drugačiji pristup ovom zadatku. Žene više postavljaju konkretna, pitanja kao što su "Koliko jabuka vidiš?", dok je muškarcima draže postavljati apstraktna pitanja.

"Tate će prije reći: 'Pogledaj, ljestve. Sjećaš li se kad sam u kamionu vozio ljestve?' Ovo je odlično za razvoj govora kod djeteta jer mora više koristiti mozak. Veći je izazov", objasnila je Duursma.

Justin Coulson, stručnjak za roditeljstvo, objasnio je da čitanje proširuje rječnik kod djece. "Pomažemo im da se osjećaju sigurno, a to može imati pozitivan utjecaj na njihovu sposobnost učenja", rekao je.

Čudesan svijet NIVEA priča i igara možete podijeliti sa svojim mališanima putem nove besplatne platforme Nivea priče. Uživajte u obiteljskim trenucima druženja!

5 dobrobiti čitanja priča za laku noć

Stručnjaci se slažu da dobra knjiga obogaćuje rječnik i razvija maštu, a čitanje donosi i mnoge druge dobrobiti. Čitanje pomaže djeci u poboljšanju koncentracije, ali i u sabiranju misli, jer priče imaju strukturu koja potiče mozak da povezuje uzroke s posljedicama i odvaja bitne događaje od nebitnih.

 

čitanje, priče, krevet, djeca | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Priče za laku noć dio su odrastanja mnogih, a ova tradicija ima mnoge prednosti za sam razvoj djeteta.

1. Stvaranje rituala i rutine uspavljivanja

Uspavljivanje djeteta često je težak izazov za roditelje. Stručnjaci za razvoj djece slažu se da im može pomoći dosljednost i uspostavljena rutina prije spavanja, a priče za laku noć dobar su način za to. One ispunjavaju želje i potrebe svakog djeteta.

2. Miran prijelaz iz dana u noć

Vrijeme odlaska na spavanje može biti kaotično vrijeme, posebno ako oboje roditelja rade puno radno vrijeme, a djeca imaju puno izvanškolskih aktivnosti. Nakon večere i domaće zadaće, kupanja i pranja zubi, odlazak na spavanje može biti teška gnjavaža. Čitanje i pričanje priča za laku noć pomoći će i djeci i roditelja u mirnom prijelazu iz budnog stanja do spavanja. 

3. Pomoć roditeljima da se zbliže s djetetom nakon napornog radnog dana

Vrijeme koje roditelji s djecom provode mazeći se u krevetu, razgovarajući, čitajući i pričajući priče, dobro je vrijeme za druženje. Na taj način djeca će dobiti pažnju koju najviše i žele.

Čudesan svijet NIVEA priča i igara možete podijeliti sa svojim mališanima putem nove besplatne platforme Nivea priče. Uživajte u obiteljskim trenucima druženja!

4. Pomaže u razvoju govora kod djeteta

Djeca kojoj se čitalo i koja su slušala priče imaju bogatiji rječnik od djece s kojom se samo razgovaralo bez čitanja priča.

5. Potiče razvoj mozga

Mozak djece kojoj se čitalo i koja kod kuće imaju više knjiga pokazuje veću aktivnost u dijelu lijeve hemisfere. Taj dio mozga je vrlo aktivan kad starija djeca čitaju sama sebi, ali se aktivira i kad mlađa djeca slušaju priče. Djeca koja su bila puno izložena knjigama i čitanju kod kuće, na snimkama su pokazivala veću aktivnost u dijelovima mozga koji obrađuje vizualne asocijacije, iako su samo slušala priču i nisu gledala nikakve slike.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.