Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. siječnja 2021.

'Zašto svog petogodišnjeg sina ne želim učiti čitati?'

Foto: Facebook/Crystal Lowery - Comedian
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od najvažnijih stvari u roditeljstvu je i edukacija djeteta. Iako djeca čitati i pisati mogu naučiti i kad krenu u školu, mnogi roditelji to djecu uče i puno prije škole

Nakon što ih nauče hodati, govoriti i sve ostale vještine roditelji često kroz igru i slikovnice djecu uče čitati, tako da mališani u školu već dolaze s velikom količinom znanja. No, jedna mama je podijelila zanimljiv post o tome zašto svog petogodišnjeg sina ne želi učiti čitati.

Crystal Lowery je spisateljica, stand-up komičarka i mama. Nedavno je izazvala reakciju mnogih ljudi nakon što je na Facebooku objavila da svojeg sina ne učiti čitati. "Nemojte me krivo shvatiti, stalno mu čitamo knjige. Zamišljamo sebe u tvornici čokolade Willyja Wonka i trenutno smo na 170. stranici knjige "Harry Potter i Odaja tajni". Učimo ga da uživa u pričama, da se izgubi u likovima. Ali ga ne učimo da čita. Još uvijek ne. Previše je zaposlen oko učenja drugih stvari", napisala je mama Crystal.

Možda te zanima... 9 zabavnih načina za poticanje razvoja kod male djece Vrtić

Njezin sin ima pet godina godina i nalazi se u fazi kada razvija mnoge vještine i svoju kreativnost. Dalje u svom postu detaljno je opisala što sve njezin sin uči i kako je to jednako važno kao i čitanje. Kako razumjeti i suosjećati s drugim ljudima, rješavati sukobe te proučava svijet oko sebe. Otkriva kukce, biljke i životinje, kako se ispričati i naučiti opraštati. Dalje u postu mama je objasnila zašto joj je važno da njezin sin svaki dan nauči novu lekciju koja je vezana za život. 

čitanje, priče, krevet, djeca Možda te zanima... Za djecu je korisnije da im tate čitaju priče za laku noć Vrtić

"On uči važnu lekciju svaki dan. Ali ne uči čitati. Iako u školu neće doći s "naprednom vještinom čitanja", ali imat će puno više toga. Sposobnost da proba nove stvari bez frustriranosti. Sposobnost da stvara prijateljstva, iako su ona često zbrkana. Sposobnost da sluša druge i slijedi instrukcije. Sposobnost da rješava problem. Sposobnost da se koncentrira na zadatak. Toliko toga naša djeca uče i te stvari se ne mogu mjeriti standardnim testovima. Mislim da će jednog dana njegovi sati biti ispunjeni jezikom, vremenima i pravilima, nećemo se brinuti o svemu tome danas. Danas ima puno važnijih stvari za učiti", napisala je na kraju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.