Beba Razvoj u 1. godini 04. prosinca 2017.

Zašto biste bebama od 6 mjeseci već trebali čitati naglas?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazuje da čitanje i gledanje knjiga i slikovnica s bebama već od šest mjeseci starosti ima dugoročnu korist na razvoj djeteta

Kad vaša slatka i vesela beba lista stranice slikovnica i gleda različite slike te sluša što joj čitate sigurno se pitate razumije li ona išta od toga? Što sada misli ta slatka glavica?

Prema novom istraživanju koje je nedavno predstavilo Amerčko pedijatarsko društvo čitanje knjiga malim bebama utječe na njihov razvoj. Znanstvenici su pratili više od 250 mama i beba koje su na početku istraživanja bile stare šest mjeseci, a djecu su pratili dok nisu navršila četiri i pol godine.

Kristina Čunović Čitaj mi kampanja Možda te zanima... Ako mu čitate, dijete će biti uspješnije Vrtić

Istraživači su pitali mame koliko dana u tjednu čitaju knjige svojoj djeci i koliko su kvalitetno posvećene tome. To znači jesu li za vrijeme čitanja ukazivali djetetu na slike i pričali o njima, objasnila je voditeljica istraživanja Carolyn Cates s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku.

Na kraju su zaključili da i kvantiteta i kvaliteta ranog čitanja utječe na vještine pismenosti u ranom djetinjstvu. Što pokazuje da nije bitna samo vještina čitanja, nego i pomaže komunikaciji između djeteta i roditelja što je ključno za poticanje mozga u učenju govora i čitanja.

Možda te zanima... Zašto je dobro za dijete da vam je kuća puna knjiga? Školarci

"Mislim da je čitanje knjiga stvarno važno u kontekstu razvijanja jezičnih interakcija koja se događaju", objasnila je Cates za The Huffington Post.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Novo istraživanje samo je još jedna potvrda u nizu koliko je čitanje naglas važno za razvoj djeteta. Snimke mozga djece predškolske dobi pokazuju da oni koji su redovito slušali čitanje naglas imaju veću aktivnost mozga u dijelovima zaduženim za razumijevanje pripovijedanja i vizualizaciju slika. Druga istraživanja su pokazala da su djeca koja su odrasla u domovima s najmanje 500 knjiga imaju gotovo 20 posto veću vjerojatnost da završe fakultet.

mama i djeca listaju slikovnice Možda te zanima... Kako odabrati slikovnicu primjerenu dobi djeteta? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.