Vrtić Igre za djecu 08. rujna 2014.

Čitanje od najranije dobi potiče cjelokupan razvoj djeteta

čitanje mama kći
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pozitivni utjecaji čitanja počinju se pojavljivati već nakon prve knjige koju vaše dijete čuje i nadograđuju se tijekom cijelog djetinjstva. Puno je priča koje utječu na djetetov pogled na svijet te mu pomažu da se nosi s raznim izazovima u životu, a neke od tih knjiga čitatelji Klokanice mogu naručiti na Mondu uz poseban popust!

Svaki roditelj želi da se njegovo dijete razvije u pametnu, empatičnu i sposobnu osobu te zbog toga trošimo mnogo vremena na biranje pravih škola, izvanškolskih aktivnosti, učitelja... Još jedna bitna činjenica koju nikako ne bismo smjeli zaboraviti je da kao roditelji imamo moć podignuti razinu učenja kod naše djece i to usvajanjem samo jedne pozitivne navike – čitanjem.

Pozitivni utjecaji već nakon prve knjige

Svi znamo da čitanje ima pozitivan utjecaj na razvoj djeteta. No jesmo li svjesni koliko je čitanje zapravo važno za razvoj mentalnih sposobnosti od djetetove najranije dobi?

Pozitivni utjecaji čitanja počinju se pojavljivati već nakon prve knjige koju vaše dijete čuje, a nastavljaju se jačati i gomilati tijekom cijelog djetinjstva. Postoji neograničen broj priča koje utječu na djetetov pogled na svijet te mu pomažu da se nosi s raznim izazovima u životu, a one mogu biti fiktivne ili stvarne.

Čitanjem djeca jačaju koncentraciju i uče se disciplini. Ono proširuje maštu, razvija mozak, a dijete kroz priče uči o svijetu oko sebe, pravi razliku između dobra i zla, a to ga sve izgrađuje u snažnu mladu individuu.

Čitanje od najranije dobi potiče empatiju i logično razmišljanje

Svi znamo da čitanje djeci od najranije dobi ima pozitivan učinak na njihov daljnji razvoj, no jesmo li zaista svjesni u kojoj je mjeri čitanje zaista bitno? Donosimo vam nekoliko razloga:

 • Širi vokabular, razvija govorne vještine
 • Potiče djecu da logično razmišljaju
 • Jača koncentraciju i uči disciplini
 • Zbližava roditelje i djecu
 • Potiče empatiju

Čitanje jača kreativne sposobnosti

Prema mnogim istraživanjima dokazano je da djeca koja puno čitanju imaju razvijenije kreativne sposobnosti od one djece koja ne čitaju. Čitanje utječe na razvoj koncentracije i uči djecu da upoznaju svijet oko sebe i razlučuju između dobra i zla. Pozitivni utjecaji čitanja javljaju se već kod prve knjige koju djeca čuju, a kroz djetinjstvo se šire i nadograđuju.

Potiče mozak da više radi i opušta mozak

Čitanje je puno kompleksnije od gledanje televizije, potiče mozak da više radi i stvara nova iskustva. Osim toga, čitanje smiruje naše tijelo i opušta naš mozak. Stalna kretanja, jarka svjetla i zvukovi koji nas bombardiraju iz televizije i interneta zapravo potiču stres i naprezanje mozga. Crna slova na bijelim stranicama i čitanje u tišini puno su manje stresna za naše oči i mozak.

Kako odabrati dobru knjigu za djecu?

 • Dobre knjige pomažu djeci da:
 • Razumiju svijet oko sebe i međuljudske odnose
 • Obogaćuju svoj unutrašnji svijet
 • Kvalitetnije rješavanje problema s kojima se suočavaju
 • Steknu empatiju kroz povezivanje s likovima i suosjećanje s njima
 • Razviju pozitivan odnos prema literaturi

Mondo vam daruje popust na dječje knjige

Na Mondu izaberite edukativne i zabavne knjige za mališane. Sve do 12. rujna u ponoć Mondo vam poklanja 10% popusta na izabrane dječje naslove. Popust će se obračunati nakon što artikl dodate u košaricu i upišete kod za popust. Vaš kod za popust je Klokanica-10

Knjige iz ove posebne ponude pogledajte ovdje. Provjerite i ostale dječje naslove na Mondu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.