Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 12. rujna 2016.

Čitanje utječe na razvoj emocija, ali i inteligenciju

knjige dječak knjižnica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitanje poboljšava koncentraciju i jača mentalne sposobnosti, a čitalačke navike je najbolje razviti u dječjem uzrastu, kada mozak najlakše 'upija' sve sadržaje

Dobra knjiga obogaćuje rječnik i razvija maštu, ali je i dobra za zdravlje, tvrdi znanstvenica Susan Greenfield sa Sveučilišta Oxford. Ona je otkrila da čitanje pomaže djeci u poboljšanju koncentracije, ali i u sabiranju misli, jer priče imaju strukturu koja potiče mozak da povezuje uzroke s posljedicama i odvaja bitne događaje od nebitnih.

15 razloga zašto bi djeca trebala čitati knjige

Znanstvenica smatra da je čitanje ključno u dječjem uzrastu jer je tada mozak najprilagodljiviji, a ono također poboljšava razumijevanje drugih kultura i jača osjećaj empatije kod djece i odraslih.

Nedavno istraživanje Sveučilišta Michigan pokazalo je da današnji mladi ljudi sve više gube osjećaj razumijevanja za druge, a to je u velikoj mjeri povezano s korištenjem moderne tehnologije i slabljenjem zanimanja za knjige.

Sve više dječaka ovisno o igricama, a djevojčica o mobitelima

Znanstvenici objašnjavaju da je dok zamišljamo događaje u knjizi naš mozak aktivan kao da u njima zaista i sudjelujemo, što utječe i na intelektualne sposobnosti i na razvoj emocija. Osim toga, samo šest minuta čitanja na dan može smanjiti razinu stresa pa je djelotvornije za opuštanje od šetnje ili slušanja glazbe, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Sussex.

Kako dijete uz internet može zavoljeti lektiru?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.