Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. ožujka 2016.

Zašto djeci trebate čitati?

knjiga čitanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dok slušaju što čitate, djeca osjećaju jezik na potpuno drugačiji način. Čak i sasvim malo dijete uživa dok mu čitate, naročito ako 'mijenjate' glas, oponašajući različite junake priče

Roditelji se često žale da njihova djeca ne čitaju dovoljno, ali ako čitate svojoj djeci u najranijoj dobi, postaviti ćete sjajne temelje za kasniju ljubav prema knjigama kod njih. Ujedno, to je i sjajan način kvalitetnog provođenja vremena s djetetom.

Ranije nauče pisanje i čitanje

Dok slušaju ono što im čitate, djeca osjećaju jezik na potpuno drugačiji način od svakodnevnog. Zbog ovoga, čak i sasvim malo dijete uživa dok mu čitate, naročito ako "mijenjate" glas, oponašajući različite junake priče. Pored toga, čitanje kod djece razvija osjećaj o uzročno-posljedičnim vezama. Djeca kojoj se čita, i sama ranije nauče čitanje i pisanje, a školske obveze im ne predstavljaju problem.

Ako mu čitate, dijete će biti uspješnije

Vodite računa o tome da i djeca imaju u određenoj mjeri izgrađen ukus – ponudite djetetu da samo izabere knjigu koju ćete mu čitati. Ne čitajte prebrzo i potrudite se da djetetu objasnite značenje nepoznatih riječi na koje naiđete. Pokažite djeci ilustracije, a kada završite sa čitanjem, možete razgovarati o pročitanoj knjizi.

15 razloga zašto bi djeca trebala čitati knjige

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.