Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. siječnja 2020.

Najčešći dječji strahovi od rođenja do osme godine

dijete strah
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječji strahovi ovise o nekoliko faktora - dobi djeteta, kao i faze odrastanja u kojoj se nalazi. Pogledaj čega se djeca najčešće boje, ovisno od njihovog dobi

Koji su najčešći dječji strahovi prema dobi djeteta: 

  • do treće godine - strah od odvajanja od majke.
dijete mama Možda te zanima... Kako bebi olakšati strah od odvajanja i nepoznatih ljudi? Beba
  • tri  godine - strah od ljudi, maski, strah od mraka, životinja, policajaca, lopova.
  • četiri godine - strah od glasnih zvukova: sirena, vatrogasac, strah od mraka, divljih životinja, strah od majčinog večernjeg izlaska.
majka kći tuga razgovor roditeljstvo Možda te zanima... Ako dijete ima strah od odvajanja, nemojte raditi ove greške Vrtić
  • pet godina - smanjuje se strah od ljudi, ali rastu stvarni strahovi od ozljeda, padova, pasa, kao i strah da se mama neće vratiti kući.
  • šest godina - vrlo plašljivo doba. Dijete se tada boji zvukova (zvono, telefon, neugodni glasovi). Strah od duhova, vještica, strah od toga da je netko pod krevetom, da će se izgubiti, strah od vode, vatre, groma, munje, strah od samoće, strah da će se mami nešto dogoditi. U ovom razdoblju djeca postaju hrabrija kada su u pitanju "ozbiljnije"ozljede, ali se boje trna, posjekotine, krvi.
beba, strah Možda te zanima... Pet najčešćih dječjih strahova Vrtić
  • sedam godina - strah od mraka, tavana, podruma, sjene, duhova, vještica. Javlja se i strah od špijuna, lopova, ljudi koji se kriju u ormaru, pod krevetom ... Većina strahova nastaje nakon strašnih priča, filmova, gledanja TV-a. Također, dijete se brine da ga ne vole, da će zakasniti u školu.
djevojcica strah Možda te zanima... Moje dijete boji se svega! Školarci
  • od osme godine - sve je manje dječjih strahova, a dijete se sve više boji realnih, opasnih stvari i situacija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.