Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. kolovoza 2016.

Dječji snovi otkrivaju njihove potrebe i želje

spavanje dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječji snovi su konkretni, jasni, razumljivi, logični, za razliku od snova odraslih koji su puni simbolike i imaju neobičnu konstrukciju

Dok neki ljudi ne pamte snove, drugi ih se danima sjećaju. Ukoliko su neobičnog sadržaja, snovi mogu izazvati nelagodu. Ali, ako su lepršavi i lagani, mogu probuditi lijepe osjećaje u nama. 

Dobar dio spavanja protječe bez snova, a san je ono što pri spavanju "vidimo". To su vizualne, auditivne predstave, slike koje se slažu kao u nekom filmu. Suština dječjeg sna je ispunjenje neke želje koja u stvarnosti nije bila realizirana. Primjerice, dijete kojem roditelji nisu dozvolili da zimi ode na sanjkanje, ili da se ljeti kupa u bazenu i jede sladoled, kroz san ostvaruje te svoje želje. Ako se nije moglo kupati, sanjat će da to čini u moru ili bazenu. Ako su mu zabranjeni slatkiši, dijete će ih jesti u snu. Tako će na jedan imaginarni način zadovoljiti svoje potrebe i želje.

Najveća greška zbog koje dijete ne može zaspati

Što najčešće sanjaju?

Osim neostvarenih želja, dječji snovi sadrže i druga događanja iz realnog života: susrete, likove, strahove, brige. Neka istraživanja pokazuju da djeca sanjaju kućne ljubimce, junake crtanih filmova, likove iz mašte. Sadržaj snova se mijenja s uzrastom i životnim iskustvom djeteta.

Zašto je važno da djeca idu spavati u isto vrijeme?

Prema pojedinim tumačenjima, u snovima djece do četvrte godine je najčešće prisutan lik majke ili kućni ljubimac. Kasnije se junaci njihovih snova umnožavaju, a slike i događanja u njima postaju sve složeniji. Devetogodišnjaci, primjerice, sebe u snovima često vide kao superjunake koji postižu uspjehe za kakvim teže u životu, a još uvijek su nemoćni da ih ostvare.

Spavanje s djecom u zajedničkom krevetu: da ili ne?

Dobro je prepričati san

Sadržaj snova, koji s odrastanjem postaje sve bogatiji, upućuje i na promjene koje se odigravaju u svijesti mališana. Snovi mogu biti ključ za dušu, kažu psiholozi. Takvo gledanje na njih je razlog što jedan broj stručnjaka smatra da mame i tate trebaju dobro saslušati dijete dok im prepričava svoj san, jer je to jedan od načina da uđu u njegov svijet mašte.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.