Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. siječnja 2019.

Mjesečarenje kod djece: Što kad beba hoda u snu?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Definicija mjesečarenja uključuje hodanje u snu. Pojava je obično nasljedna, a može početi i u dojenačkoj dobi. Ima li razloga za zabrinutost, pojašnjavaju pedijatri

Uspavljivanje i spavanje bebe jedan je od najvećih izazova novih roditelja, a često bebe ne spavaju kao u poznatoj uzrečici 'Spava kao beba'. Neka djeca imaju izrazito nemiran san, često se bude, bacaju po krevetiću, a što kad počnu hodati iako se čini da nisu budne? Mogu li djeca mjesečariti?

"Definicija mjesečarenja uključuje hodanje u snu. Ta je pojava obično nasljedna, javlja se u dobi od oko četiri godine života, što ne znači, da se ne može javiti i ranije. Jedan od mogućih uzročnika je premorenost, stoga je dobro dijete stavljati ranije spavati. I dojenče se može umoriti od svojih svakodnevnih aktivnosti. Samo po sebi, mjesečarenje ne predstavlja za dijete ni emocionalni ni psihološki problem, tako da nema mjesta za brigu. Dizanjem uz rešetkicu, vaše dijete pokazuje sklonost nekim radnjama tijekom sna, ali hoće li biti mjesečar, možda je još rano za prognozirati. Za sada je sigurno u svojem krevetiću. Naravno, trebat će malo pripaziti kada prohoda i bude sposobno samo ustati iz kreveta", kaže Mirjana Kolarek Karakaš, dr. med., spec. pedijatar.

Možda te zanima... Duhovita tablica dječjeg sna: Koliko beba treba spavati? Beba

"Mjesečarenje ili somnabulizam može, iako rijetko, početi još u dojenačkoj dobi. Čak 15 posto djece mjesečari i poremećaj je često nasljedan. San se inače sastoji od pet faza koji čine jedan ciklus, a tijekom noći se ponavlja 4-5 takvih ciklusa. Prve četiri faze su NREM faze spavanja bez snova, dok je peta faza poznata kao REM faza spavanja kada se sanja. Somnabulna aktivnost se najčešće javlja u 3. i 4. fazi spavanja, može trajati od nekoliko minuta do pola sata. To su faze dubokog sna kada je osobu teško probuditi i ako se probudi osjeća se dezorijentirano, zbunjeno i ne sjeća se što je bilo. Hoće li vaše dijete ustati kada počne hodati, vidjet ćete. Svakako treba i o tome voditi računa jer kod mjesečara treba paziti da se ne ozlijede. Mjesečarenje je obično bezazlen poremećaj u sazrijevanju mozga, privremeno je i najčešće nestaje s odrastanjem", kaže Iva Palčić, dr.med. spec. pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena te dodaje da u slučaju ako su epizode učestale svaku noć, potrebno je potražiti savjet neuropedijatra i katkad učiniti EEG snimanje, ali to je vrlo rijetko.

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • laka

    Pozdrav, moje ime je Darci Lyne, iz New Jerseyja, SAD. Bio sam zaglavljen u svom ljubavnom životu i braku mnogo godina dok nisam sreo prijatelja koji mi je pričao o hramu crne magije, oni pružaju rješenje za sve astrološke probleme kroz moj crni čarobni hram. BLACK MAGIC SPELLS Želiš li svog bivšeg povratnika? političke ambicije? Rješenje problema bez djece? Rješenje financijskih problema? Tamne magijske moći? rješenje bolesti i bolesti tijela Sve vrste rješavanja problema astrologijom? Rješenje problema razvoda? Rješenje problema života u braku? Čarolija crne magije? Crna magija? Izgubljene ljubavne čarolije? Voodoo ljubavne čarolije? KONTAKT -Email dr.nosakhare@gmail.com možete ga dodati i na Whats-app: 2349083639501

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.