Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. kolovoza 2017.

Glumica objasnila zašto nikad ne biste smjeli udarati djecu

Foto: APEGA/Press Association/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glumica Mayim Bialik, progovorila je o jednom od uobičajenih oblika discipliniranja djece - udaranju i objasnila zašto roditelji ne bi smjeli udarati djecu, čak ni kad se radi o bezazlenom 'pljeskanju' po guzi

Mama i glumica Mayim Bialik, najpoznatija po ulozi u popularnoj seriji Teorija velikog praska, na You Tubeu često objavljuje videe u kojima se osvrće na kontroverzne teme poput razvoda, otvorene veze, dojenje starije djece i slično, a nedavno je progovorila o fizičkom kažnjavanju djece i priznala da nikada nije udarila svoju djecu jer ne vjeruje u takav način discipliniranja i smatra kako djeca koja nikada nisu udarena neće postati razmažena derišta koja se 'loše' ponašaju kako ponekad ljudi tvrde. Umjesto toga, ona se zalaže za roditeljstvo s poštovanjem i suosjećanjem koje potiče izgradnju zdravog odnosa između roditelja i djeteta. 

Mayim započinje video osvrćući se na najpopularnije opravdanje za kažnjavanjem: Bibliju, i govori kako nikada ne bismo smjeli koristiti Bibliju kao vodič za roditelje u 21. stoljeću. Umjesto toga, ova mama objašnjava kako bismo trebali slušati znanost, koja se čvrsto protivi udaranju djece, posebno kada gledamo mnoga dugogodišnja istraživanja koja pokazuju kako fizičko kažnjavanje utječe na djetetov razvoj, fizički i psihički. Ukratko, rezultati nisu dobri. 

Ljuto dijete Možda te zanima... Zašto roditelji još uvijek djecu udaraju po guzi? Vrtić

Psihologinje Sara Lulić i Anamaria Vuić objasnile su kako udaranje utječe na djecu: "Roditelji batinama djetetu šalju poruku da ne vrijedi, da nije dovoljno dobro i da je nasilje prihvatljiv način za rješavanje problema. Pritom ga ne uče kako da popravi svoje ponašanje. Kroz nenasilne metode odgoja djeca uče kakve posljedice njihovo ponašanje ima, a roditelji čuvaju integritet i samopouzdanje djeteta te posljedično i razvijaju bolji odnos."

Jedan od glavnih argumenata onih koji smatraju da djetetu ništa neće biti od povremenog udaranja po guzi su da su djeca danas preosjetljiva, da su mekušci, da su razmažena i zbog toga puna nepoštovanja. I možda u usporedbi s prijašnjim generacijama i jesu i nisu tako 'čvrsta' kao što smo bili mi ili naši roditelji. No, osim 'očvršćivanja', još jedan od razloga zašto roditelji pribjegavaju udaranju djece je zato jer ono predstavlja jednostavno i brzo rješenje za neželjeno ponašanje.

kazna Možda te zanima... Argumenti roditelja za i protiv fizičkog kažnjavanja Vrtić

I kao što i sama Mayim primjećuje, fizičko kažnjavanje možda predstavlja djelotvorno rješenje, ali isto tako i kratkoročno. Ona sama priznaje kako je mnogo puta ljuta i frustrirana i nestrpljiva sa svojom djecom: "Razumijem koliko se primamljivo ponekad čini naći brzo rješenje za ponašanje kojem odmah želite stati na kraj." 

No, čak i kada je teži izbor, ona izabire biti roditelj s poštovanjem i suosjećanjem. Primjerice, glumica tvrdi kako je važno odrediti granice i dosljedno ih provoditi, kao i 'izvući' djecu iz situacija u kojima se ponašaju destruktivno. Podijelila je priču o svom, tada trogodišnjem sinu, koji je bacao svoje igračke u opasnoj blizini pokraj svog mlađeg brata, koji je bio još beba. Što je Mayim poduzela oko toga? Jednostavno je oduzela svom sinu njegove igračke i stavila ih u košaru do koje njezin mališan nije mogao doći. Sljedećih nekoliko dana, dijete je plakalo za svojim igračkama, ali ih nije dobio natrag. I nakon par dana, kad mu je vratila igračke, više ih nikada nije bacao. 

Možda te zanima... 12 načina kako dijete naučiti lekciju bez kažnjavanja Vrtić

"Djeca intuitivno žele vjerovati svojim skrbnicima", govori Mayim i naglašava da djetetu nema smisla kada ga povrijedi osoba koju dijete voli, na bilo koji način. Ona tvrdi da, zbog toga što izabire druge načine discipliniranja, njezina djeca i ona uvijek imaju neku vrstu 'emocionalnog novca' u banci: "Kada su pred njima određeni izazovi, oni ih rješavaju na temelju odnosa koji je baziran na sigurnosti, utjehi i međusobnoj želji za razvojem."

Psihologinja Vuić naglašava da udaranjem djeteta ne preuzimamo odgovornost koju imamo kao odrasle osobe koje bi trebale znati reagirati na prihvatljiviji način: "Teško je očekivati od djeteta da se ponaša zrelo i odraslo kad se roditelj ne uspijeva kontrolirati. Svaki bi roditelj trebao promisliti o tehnikama pomoću kojih se može umiriti do stadija u kojem će adekvatno postupiti", objašnjava.

tata dijete djevojčica Možda te zanima... 9 načina kako djeci postaviti granice Školarci

A, možda najupečatljiviji citati iz videa je ovaj: "Ne smijete udariti svog supružnika, ne smijete udariti svog učenika, ne smijete udariti svog nadležnog, ne smijete udariti stranca, čak ne smijete udariti ni svog kućnog ljubimca, a ipak - imamo zakone koji štite, brane i opravdavaju udaranje djece. To jednostavno nema smisla i vrijeme je da se prestanemo pretvarati da ima."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci