Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. listopada 2016.

Batine djecu uče samo strahu i nasilju

zlostavljanje, batine, po guzi
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trećina roditelja smatra da je u redu udariti malo dijete po stražnjici kako bi naučilo što ne smije raditi, a 23 posto kaže da poneki šamar neće ugroziti razvoj djeteta

Roditeljstvo, osim zadovoljavanja osnovnih djetetovih potreba, poput hrane i fizičke sigurnosti, mora zadovoljiti i emocionalne potrebe. Osim topline, ljubavi i podrške, odgoj uključuje i različita roditeljska očekivanja, kao i nadzor nad dječjim postupcima. 

Unatoč širokoj rasprostranjenosti svijesti o štetnosti fizičkog kažnjavanja djece, poput Međunarodnog dana nenasilja koji se obilježava početkom listopada, često se roditelji nađu u situaciji da im ruka “poleti”. U sklopu projekta “Osnažimo pravo djeteta da bude sigurno”, udruga roditelja Korak po korak provela je istraživanje na gotovo 6000 sudionika.

Trećina roditelja smatra da je u redu udariti malo dijete po stražnjici kako bi naučilo što ne smije raditi, a 23 posto kaže da poneki šamar neće ugroziti razvoj djeteta. 

Argumenti roditelja za i protiv fizičkog kažnjavanja

Zabrinjavajuće je da su na isto pitanje odgovarali i srednjoškolci. Njih još i više misli da je fizičko kažnjavanje u redu - za udaranje po stražnjici je gotovo 42 posto, a protiv šamaranja nema ništa njih čak 42,5 posto.  

Mladi odobravaju tjelesno kažnjavanje kao metodu odgoja

Fizičko kažnjavanje nema nikakve pozitivne učinke

Različita istraživanja pokazuju da fizičko kažnjavanje za djecu nema nikakve pozitivne učinke. Upravo suprotno - djeca koju roditelji fizički kažnjavaju razvijaju lošu sliku o sebi, imaju nisko samopoštovanje, češće su agresivni, a ovakva odgojna metoda negativno utječe i na odnos roditelja i djeteta. 

"Roditelji batinama djetetu šalju poruku da ne vrijedi, da nije dovoljno dobro i da je nasilje prihvatljiv način za rješavanje problema. Pritom ga ne uče kako da popravi svoje ponašanje. Kroz nenasilne metode odgoja djeca uče kakve posljedice njihovo ponašanje ima, a roditelji čuvaju integritet i samopouzdanje djeteta te posljedično i razvijaju bolji odnos", objašnjavaju magistrice psihologije Sara Lulić i Anamaria Vuić, programska koordinatorica Hrabrog telefona.

10 stvari koje možete napraviti kada želite kazniti dijete

U situacijama u kojima roditelji osjete da gubite kontrole te ne mogu ovladati vlastitim mislima, emocijama i ponašanjem važno je unaprijed promisliti o tehnikama kojima se mogu smiriti. Fizičko kažnjavanje djece, što mnogi ne znaju, već je dugo zakonom zabranjeno u Hrvatskoj. Kazna je najmanje 10.000 kuna ili 45 dana zatvora. 

"Kad udarimo dijete koje je učinilo nešto što roditelj ne odobrava, ne preuzimamo odgovornost koju imamo kao odrasle osobe koje bi trebale znati reagirati na prihvatljiviji način. Teško je očekivati od djeteta da se ponaša zrelo i odraslo kad se roditelj ne uspijeva kontrolirati. Svaki bi roditelj trebao promisliti o tehnikama pomoću kojih se može umiriti do stadija u kojem će adekvatno postupiti", objašnjava psihologinja Vuić. 

Kako odgajati djecu bez kažnjavanja?

To mogu biti vježbe disanja, kratka i smirena rečenica kojom će djetetu dati do znanja da treba nekoliko minuta za sebe ili brojanje. Prije svega, važno je poraditi na prevenciji agresije i odvojiti svakodnevno vrijeme za sebe. Dijete treba često pohvaliti jer ga tako učimo poželjnom ponašanju.

Nagrade su jače od fizičke kazne, zbog batina djeca uče samo što je loše

Zašto ne batinama?

 • uče dijete da je u redu tući druge kad smo ljuti i nasiljem rješavati probleme
 • mogu ozbiljno ozlijediti djecu
 • uče djecu strahu i osveti
 • kod djece koja ne dobivaju dovoljno pažnje od roditelja dogodi se da izazivaju batine - i negativna pažnja je bolja nego nikakva, pa se namjerno loše ponašaju 
 • ne uče djecu razlikovati poželjno od nepoželjnog ponašanja jer samo kažnjavaju nepoželjno

Što umjesto fizičke kazne?

 • najsnažniji način kojim se uči djecu da se dobro ponašaju su nagrade i pohvala
 • davanje ili ukidanje privilegija ovisno o ponašanju (nikad im ne ukidajte osnovne potrebe kao što su vrijeme s roditeljima, sigurnost, ljubav ili povjerenje)
 • većoj djeci džeparac je dobra nagrada (ili ukidanje iste)
 • kažnjavanje može biti dio discipline, no nikako fizičko
 • ograničavanje kretanja (izlazak...)
 • roditeljsko razočaranje
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar sale.boss
  sale.boss

  Izbatinati Svoje Djete , To U Kanadi U Kalgariju , Po Zakonu Nije Dozvoljeno ! ! ! 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.