Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 06. listopada 2016.

9 načina kako djeci postaviti granice

tata dijete djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako zadržati dobar odnos s djecom, a istovremeno im postaviti granice. Pročitajte neke trikove za jednostavniju komunikaciju

Tinejdžerski period je za mnoge roditelje jako težak jer ne znaju kako se postaviti prema svom djetetu i na koji način im pokazati autoritet, ali istovremeno zadržati dobar odnos s djetetom. Ograničenja su nešto na što u ovom razdoblju svaki roditelj mora inzistirati, a evo kako ih postaviti:

1. Budite jasni

Budite jasni i konkretni kada su pravila i posljedice njihovog kršenja u pitanju. Ne dozvolite djetetu da zaobiđe pravila zbog "rupe u zakonu".

Zašto su granice u odgoju toliko važne?

2. Budite dosljedni

Dosljednost je ključni pokazatelj toga koliko će vaša ograničenja imati efekta. Potrebno je puno truda, ali to će se isplatiti.

3. Budite izravni

Pokažite im točno što je prihvatljivo a što ne. Ne želite da se dijete nađe u situaciji da nije sigurno je li određeno ponašanje u redu ili ne.

4. Razlikujte privilegiju od prava

Privilegije su stvari poput mobitela, i njih lako možete oduzeti. Hrana, odjeća i krevet su prava i ne treba ih oduzimati kao kaznu.

10 stvari koje morate znati da ne postanete toksični roditelji

5. Razumite ih

Dio mozga koji je zadužen za uzrok i posljedicu nije potpuno razvijen sve do dvadesetih godina. Djeca ne mogu uvijek shvatiti značenje svojih izbora i potrebno im je navođenje kroz komplicirane tinejdžerske godine.

6. Pokažite brigu, ne kontrolu

Stavite djetetu do znanja da ste vi njegov saveznik. Pokažite interes za njegovo mišljenje i razgovarajte o tome zašto imate drugačije poglede.

O roditeljima ovisi kakvu će sliku o sebi imati dijete

7. Pružite djetetu odgovornost

Ohrabrite svog tinejdžera tako što ćete mu dozvoliti da sam donosi odluke, ali i snosi posljedice. Umjesto da se bojite mogućih loših posljedica i pokušavate ga zaštititi od njih, dopustite mu da ih proživi. Kada "spašavamo" dijete od loših posljedica, podržavamo stav da su loši izbori u redu.

Devet savjeta za jačanje dječjeg samopouzdanja

8. Obitelj ispred prijatelja

Često se tinejdžeri žale roditeljima da je njihovim prijateljima nešto dozvoljeno, a njima nije. Objasnite im da to nije nešto što vaša obitelj radi, umjesto da im govorite da je nešto dobro, a nešto pogrešno.

9. Pismeni dogovor

Razmislite da s djetetom sastavite "ugovor" koji će naglasiti kućna i pravila ponašanja. Kada tako učinite, eliminirat ćete svaku zabunu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.