Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. listopada 2013.

10 ideja kako djetetu reći 'ne' na drugačiji način

dijete sladoled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko puta ste se našli u situaciji da na vaše 'ne' sladoledu za večeru vaš mališan počne neutješno vrištati? Nije vam jasno zašto vas dijete ne posluša kad mu kažete da prestane čupati cvijeće i povlačiti kućnog ljubimca za rep? Donosimo vam deset ideja kako reagirati u različitim situacijama i djetetu nešto zabraniti bez da kažete 'ne'

dijete sladoled | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Znam da jako voliš sladoled, ali nije dobro jesti ga previše'

Američki psiholog David Walsh predlaže roditeljima da zahtjeve za junk foodom, sladoledima i slatkišima odbijaju nudeći djeci zdravije alternative, a svakako bi trebalo izbjegavati obećavati djeci sladoled riječima 'možda sutra', prenosi magazin Parents.

"Mala djeca ne mogu shvatiti pojam vremena tako da im nema smisla govoriti im da će sladoled dobiti u budućnosti. Većina djece samo želi ono što traže i to odmah pa im roditelji smireno i odlučno moraju ponuditi zdraviji slatkiš i na tome inzistirati unatoč tome što dijete protestira. Dijete će tako dobiti poslasticu, ali zdraviju", kaže Walsh.

dijete jede tjesteninu | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Hrana je za jelo, a ne igru i bacanje'

Djeca se naprosto vole igrati s hranom i njima je hrana ponekad igračka.Terapeutkinja Linda Shook Sorkin savjetuje da, umjesto da vičete na dijete dok ono baca makarone po podu, uzmete zdjelu s hranom i objasnite djetetu zašto to ne bi trebao raditi. Isto možete učiniti i ako dijete u vrijeme spavanje počne skakati po krevetu, a vi smatrate da kreveti nisu za skakanje, već za spavanje. Ipak, ne zaboravite pohvaliti dijete za dobro ponašanje.

dijete kockice igra | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Nemoj rušiti kockice, pokazat ću ti kako ih možeš slagati'

"Ako vaše dijete stalno ruši kule od Lego kockica starijeg brata, to nije znak ljubomore. Barem ne svjesne", kaže američka psihoterapeutkinja Fran Walfish. Objašnjava kako malo dijete ne može vidjeti da se stariji brat potrudio da bi to sagradio i njemu je to jednostavno zabavno rušiti.

Većina djece mrzi kada im se govori što trebaju činiti, neka djeca više, neka manje. No, ako djetetu objasnite smireno kako se drugi osjećaju i što žele, to će mu pomoći da s vremenom izgradi suosjećanje i da razumije druge. Pokušajte dijete uključiti u igru na način na koji je ono sposobno.

dijete i pas | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Cvijeće i životinje su živa bića. Budimo nježni prema njima'

Ako uhvatite vašeg mališana da čupa cvijeće, trga im latice ili povlači kućnog ljubimca za rep, naglasite mu da su oni također živa bića te da im tako nanosi bol. To će djetetu pomoći da razvije empatiju i svijest o osjećajima drugih.

"Učite dijete odgovornosti i učite ga da se prema biljkama treba odnositi s poštovanjem, kao i prema prirodi općenito", kaže Marva Soogrim, dadilja djece brojnih američkih celebritija.  

bebe blizanci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Koristimo riječi, a ne ruke'

Ovo je jako dobar pristup kako biste izbjegli zabranu: 'Nemoj udarati sestru/brata'.

"Sposobnost malog djeteta da razumije što znači udariti nekoga je vrlo ograničeno. Vrlo je važno odmah zaustaviti udaranje i agresiju, a zatim mirno objasniti da se udarci ne koriste kada smo ljuti", objašnjava terapeutkinja Linda Shook Sorkin. U većini takvih slučajeva dijete izražava svoje frustracije i traži pažnju.

"Recite svojoj djeci da se zagrle. Pomozite im da se smire kada su ljuti i pitajte ih što žele kada su nesretni", kaže terapeutkinja. Druga varijanta je da pomognete djetetu da spozna što točno osjeća i zašto pa poduzmete nešto kako biste riješili problem.  

plač bijes | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Ne razumijem te kada cviliš. Reci mi normalnim tonom što želiš'

Dok vaš mališan uči nove riječi i nije još vješt u govoru i slaganju rečenica, možda cvili jer nešto traži. Izbjegavajte govoriti 'Prestani cviljeti' ili 'Ne cvili', već ga potaknite da komunicira jednostavnim riječima. Psiholog Richard Bromfield savjetuje da djetetu jednostavno kažete:"Ne mogu te razumjeti kada cviliš". To dijete može potaknuti da govori normalnim tonom.

"Najmoćnija motivacija djetetu će biti to što će se njegove riječi, osjećaji i želje razumjeti", kaže psiholog.

dijete igra zabava | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Pazi! Sad ću te poškakljati'

Ponekad su smijeh i šala izvrstan pristup za rješavanje nekog problema i to osobito u trenutku kada su djeca razdražljiva.

"Djeca se vole smijati tako da 'glupiranje' nekada može biti odličan način da se djeci skrene pažnja i da ih se usmjeri na suradnju", savjetuje psihologinja Eileen Kennedy-Moore. Kada idući put vaše dijete lupa loptom po vratima garaže ili baca loptu po stanu, zaigrano ga potjerajte u sobu i osmislite neku zajedničku aktivnost.

dijete telefon | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Može li mama dobiti svoj telefon? Ti možeš dobiti igračku'

Iako vam dijete želi uzeti telefon svaki put kada zazvoni, imajte na umu da mobitel nije igračka. Radije djetetu dajte neku zanimljivu igračku.

"Davanje zamjene je mnogo prihvatljivije od toga da djetetu samo iz ruke uzmete telefon", smatra psihologinja Eileen Kennedy- Moore.

dijete cipele | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Nemoj skidati cipele s nogu. Cipele izuvamo samo kod kuće'

Obuli ste djetetu nove cipelice, a ono jedva čeka trenutak da ih izuje? Umjesto da mu ponavljate da 'prestane izuvati cipele', objasnite što želite da učini umjesto toga.

Isto možete primijeniti i na druge slične situacije. Primjerice, ako dijete za izlazak u park želi obući kupaći kostim, objasnite mu da se on nosi na plaži. Ili ako dijete želi stajati na stolicama, recite mu da su stolice za sjedenje, a da se stoji na tlu.

dijete utičnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Stani! Ovo je opasno! Ovo je vruće!'

Ponekad jednostavno riječ 'ne' nije dovoljna da djeca shvate što je opasno. Umjesto toga koristite pridjeve ili glagole i to tonom kojim želite prenijeti osjećaj hitnosti.

Stručnjaci savjetuju da roditelji, kada dijete žele upozoriti na neku opasnost, dignu glas, prst ili samo pokažu strah. Isto treba učiniti i ako dijete stavi ruku na štednjak koji nije upaljen i tako ga upozoriti na moguću opasnost.

Ako u kući imate malog tvrdoglavca, pročitajte kako od njega možete dobiti upravo ono što želite!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.