Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. svibnja 2013.

Zbog batina su djeca sklonija depresiji i ovisnostima

Dijete kažnjavanje tužno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje provedeno na kanadskom sveučilištu pokazalo je da je fizičko kažnjavanje povezano s raznim poremećajima raspoloženja, a udaranje djeteta povećava i rizik za ovisnost o drogi i alkoholu

Već stoti puta svome djetetu ponavljate da spremi igračke, no jedini odgovor na vaše molbe je odlučno 'neću'. I što sada? Ponoviti još koji puta i nadati se da će vam se vlastito dijete smilovati prije nego što od muke briznete u plač ili razmišljate o tome da djetetu ipak date 'malo po guzi' i tako ga dovedete u red?

Ako ste skloniji tome da dječji neposluh riješite batinama, udahnite i dobro razmislite kakvu štetu možete napraviti svom djetetu. Istraživanje UNICEF-a "Kako roditelji i zajednice brinu o djeci najmlađe dobi u Hrvatskoj", koje je provedeno na gotovo 1700 roditelja predškolske djece, otkrilo je šokantne podatke o tome koliko roditelja u Hrvatskoj odgaja djecu s batinom u ruci. Naime, brojke su pokazale da je više od trećine roditelja u posljednjih tjedan dana udarilo svoje dijete, a najviše su stradali trogodišnjaci. Svaki peti ispitani roditelj udario je jednogodišnjaka, a posebno zabrinjava podatak da je svaki 20. roditelj udario šestomjesečnu bebu!

'Udaranje ima svoju cijenu'

Premda svi dječji psiholozi upozoravaju da fizičko kažnjavanje nije rješenje za neposluh ili neprimjereno ponašanje, a to je i zakonom kažnjivo, čini se da velik broj roditelja i dalje pribjegava tom brzopoteznom rješenju.

Da fizičko kažnjavanje pogubno utječe na mentalno zdravlje djeteta, pokazalo je i istraživanje provedeno na kanadskom Sveučilištu Manitoba. Tamošnji znanstvenici otkrili su da je u Kanadi oko sedam posto psihičkih poremećaja povezano s fizičkim kažnjavanjem koje uključuje lagane udarce 'po guzi', guranje, hvatanje i batine.

"Ispitivali smo ljude koji su redovno koristili fizičko kažnjavanje kao sredstvo discipliniranja svoje djece. Doista je važno znati da udaranje i bilo koji drugi oblik fizičkog kažnjavanja ima svoju cijenu. Fizičko kažnjavanje ne smije se koristit niti u jednoj dobi i ni pod kakvim okolnostima", upozorila je voditeljica istraživanja docentica na Odsjeku za društveno zdravlje Sveučilišta Manitoba Tracie Afifi.

Agresija i poremećaji u ponašanju

Fizičko kažnjavanje povezano je s povećanim koeficijentom anksioznosti i poremećajima raspoloženja, uključujući depresiju, panični poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj, agorafobiju i socijalnu fobiju. Ovisnost o alkoholu i drogi također je povezana s fizičkim kažnjavanjem.

Već su ranije istraživanja ukazivala na povezanost između fizičkog kažnjavanja i agresije kod djece kao i poteškoće u emocionalnom razvoju i ponašanju, no ova je studija ispitivala učinke isključivo fizičkog kažnjavanja kada dijete nije istovremeno izloženo seksualnom ili nekom drugom obliku zlostavljanja.

Za ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Pediatrics, znanstvenici su koristili podatke o oko 34.000 osoba u dobi od 20 godina i više koji su prikupljeni iz američkog Nacionalnog epidemiološkog istraživanja ovisnosti o alkoholu i drugim opijatima.

80 posto predškolaca zlostavljano

Sudionici istraživanja su ispitivani koliko su ih često roditelji gurnuli, udarili ili na neki drugi način fizički kaznili, a davali su odgovore na skali od 'nikad' do 'vrlo često'.

Oko šest posto ispitanika smatralo je da su pretrpjeli snažno fizičko kažnjavanje. Dječaci i pripadnici crne rase, kao i oni iz obrazovanijih i bogatijih obitelji skloniji su takvo zlostavljanje i prijaviti. Istraživači su uzeli u obzir i socio-demografski faktor kao i to je li riječ o disfunkcionalnoj obitelji.

Hrvatska je jedna od 32 zemlje u kojima je zakonom zabranjeno fizičko kažnjavanje djece, no istraživanje UNICEF-a pokazalo je da ga Hrvati itekako prakticiraju. Slična je situacija i u Americi i Kanadi. Znanstvenici su otkrili da je 48 posto ispitanika bilo fizički zlostavljano, a istraživanje provedeno na Sveučilištu North Carolina pokazalo je da je gotovo 80 posto djece predškolske dobi u Americi fizički kažnjavano.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.