Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. rujna 2023.

7 važnih lekcija iz roditeljstva jednog od najsretnijih naroda na svijetu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nizozemci posljednjih godina zauzimaju vrh ljestvice kada je u pitanju sreća, a kako oni odgajaju svoju djecu objasnile su dvije mame u knjizi 'The Happiest Kids in the World'

Svaka kultura ima svoju prepoznatljivost i predivne načine na koje funkcionira, a roditeljstvo nije iznimka. Internet je pun savjeta i priča iz različitih zemalja, a ponekad nije loše zaviriti u druge kulture kako bismo vidjeli možemo li nešto naučiti. Iz godine u godinu, Nizozemska zauzima vrh ljestvice kad su u pitanju najsretniji ljudi, a pravo je pitanje zašto je to tako.

Knjiga "The Happiest Kids in the World" objašnjava taj fenomen, napisale su je dvije mame, Amerikanka i Britanka koje sa svojim obiteljima žive u Nizozemskoj. U knjizi opisuju svoje majčinstvo, ali i borbu kako im je bilo teško uklopiti se nizozemski stil roditeljstva. Uz taj utjecaj njihov pristup djeci postao je više empatičan, svrhovit, ali i opušten.

Možda te zanima... Želite biti sretniji roditelj? Otpustite ovih 15 stvari Roditelji

Donosimo ti samo neke savjete o roditeljstvu zbog kojih su Nizozemci jedan od najsretnijih naroda na svijetu.

1. Djeca voze bicikl i po kiši

Nizozemci dopuštaju da njihova djeca doslovno voze bicikl i po kiši (s pravom opremom) time potiču neovisnost, otpornost i borbenost. Bilo bi lijepo da svi imamo hrabrosti to učiniti, ali većina nas voli biti u svojim zaštićenim i privilegiranim životima. Vožnja na kiši je jednostavna, ali snažna lekcija koja uči djecu kako se pripremiti za nedaće, nastaviti dalje kada dođu i pronaći čaroliju u svemu i kad nije temperatura kakvu mi želimo.

Možda te zanima... 17 običaja diljem svijeta: Mame opisale razlike u majčinstvu Roditelji

2. Osjećaju se ugodno u svojoj koži

Nizozemske mame imaju snažan osjećaj samopouzdanja. One ne mjere svoje vrijednosti onim što postižu na poslu kao što se radi u većini zapadne kulture. Puno vremena posvećuju hrani i njezi te grade jake veze u zajednici što je uobičajeno u nizozemskoj kulturi.

Odgoj u Skandinaviji: Bebe zimi ostavljaju vani i nikad fizički ne kažnjavaju djecu

3. Stvaraju nova pravila sa svojom djecom

Nizozemski roditelji su angažirani te osnažuju svoju djecu i stvaraju zajednička pravila. To ne znači da djeca mogu raditi sve što žele nego da imaju svoj glas u obitelji što vodi do manje borbe i potrebe za disciplinom. Razgovaraj s djetetom i stvorite vlastita pravila, tako će se smanjiti borba oko gledanja televizije ili koliko slatkiša može pojesti.

Zašto francuska djeca jedu sve, spavaju cijelu noć i strpljiva su?

4. Fokusirani su na jednostavnost

Postoji puno primjera kako Nizozemci pokazali svoju jednostavnost. Na primjer, kampiranje je njihov omiljeni način odmora i uživanja u obiteljskom životu. Rođendanske zabave vrlo su jednostavne, najvažnije je da se djeca igraju zajedno. Poznati su i po štedljivosti. Smatraju da postoji puno radosti i bez kupovine, a normalno je da njihova djeca nose rabljenu odjeću.

Možda te zanima... Želiš odgojiti uspješno dijete? Važan je način na koji ga hvališ Vrtić

5. Djeca nisu njihov produžetak

Nizozemci vjeruju da su njihova djeca samostalni ljudi, a ne produžetak mame i tate. Djeca nemaju dogovornost ispunjavanja snova mame i tate.

6. Uzor su svojoj djeci

Svi roditelj diljem svijeta znaju da je ovo istina, ali često se to zaboravlja u svakodnevnom životu. Nizozemske mame jako paze na svoje potrebe i investiraju u sebe bez krivnje. Shvaćaju da ako žele imati kreativnu, otpornu, sretnu djecu moraju prakticirati ono što govore.

Možda te zanima... Danski odgoj djece: 12 savjeta za sretno igranje Vrtić

7. Obiteljski obroci su sveti

Ovaj narod sa sjevera cijeni obiteljske obroke. To nisu složeno obroci u kojima se roditelji bore s djecom oko povrća. Vrijeme obroka namijenjeno je za razvijanje obiteljskih veza i radosti. Zanimljivo je da Nizozemci imaju bogat društveni život, ali večere su sveto obiteljsko vrijeme.

Možda te zanima... 17 primjera psihologa za odgoj samopouzdanog djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.