Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. travnja 2018.

Psiholog s Harvarda otkrio tri savjeta za odgoj iskrene djece

Foto: Thinkstock ; jezik ljubavi
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odgoj djeteta koje je iskreno, pouzdano i otvoreno - cilj je svakog roditelja, ali s prisutnošću bijelih laži u svakodnevnom životu (posebno za roditelje - kada djeci žele najbolje), postavlja se pitanje kako se pobrinuti da odgajate iskreno i istinoljubivo dijete?

Rick Weissbourd, psiholog sa Sveučilišta Harvard, podijelio je nekoliko savjeta o tome kako razgovarati s djecom o lažima i zauzvrat, kako biti iskren

Možda te zanima... Zašto nam djeca lažu i kako reagirati u toj situaciji? Vrtić

Iako je njegov prvi, više neformalan savjet da ne paničarite kada vaše dijete učini ili kaže nešto neiskreno, psiholog objašnjava tri dodatna savjeta za roditelje kako bi bili sigurni da njihovo dijete cijeni istinu i zna da laganje nije ispravno. 

1. Potičite iskrenost

Nije iznenađenje da je prvi korak u odgoju iskrenog djeteta poticati iskrenost na prvom mjestu. Međutim, ovdje postoji i svojevrsno upozorenje: ponekad je laganje zbog dobrog razloga ili negovorenje potpune istine jednostavno potrebno

dijete mama Možda te zanima... O čemu roditelji najviše lažu svojoj djeci? Školarci

Prva stvar, razgovarajte sa svojom djecom zašto je važno biti iskren. Ako žele da im njihovi prijatelji i obitelj vjeruju i imaju povjerenja u njih, trebaju govoriti istinu cijelo vrijeme, čak i onda kada je to jako teško. Obećajte djeci da ćete i vi biti iskreni s njima, kako biste imali priliku izgraditi povjerenje jedni s drugima."Ako imate primjer, ispričajte im o događaju kada ste sami bili uhvaćeni u laži ili bili neiskreni i koje su bile posljedice", govori psiholog i dodaje kako djeci treba dati do znanja da, čak i ako su učinili nešto loše ili napravili pogrešku, svejedno mogu doći k vama i reći vam istinu umjesto da pokušavaju sakriti svoje postupke lažima

7 navika za koje niste znali da bi mogle štetiti djetetu

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

S druge strane, 'bijele laži' ponekad mogu biti u redu, posebno ako su u pitanju nečiji osjećaji ili njihova sigurnost. Ispričajte djeci nekoliko primjera kada su male laži prihvatljive, primjerice, kada ih netko pita za osobne informacije koje ne žele podijeliti, posebno ako je u pitanju nepoznata osoba. Drugi primjeri mogu biti ako im netko daruje poklon koji im se ne sviđa, ako im netko ispriča priču za koju misle da je jako dosadna ili ako znaju istinu o Djedu Mrazu, a njihovi prijatelji ili mlađa braća ne znaju. 

2. 'Oblikujte' istinu

Ono što djeca vide, to djeca i ponavljaju, posebno kada su mala."Ne možemo reći djeci da budu iskreni i zatim to opovrgnuti na način da radimo ono što mnogo nas radi, a to je konstantno govorenje bijelih laži ili preuveličavanje istine", objašnjava psiholog. Trudite se oblikovati ponašanja koja želite da vaša djeca usvoje, ali budite dovoljni svjesni kako biste shvatili kada niste primjer savršenog uzora i priznajte takve trenutke djetetu.

Tipične dječje laži od treće godine do školske dobi

Primjerice, ako razgovarate s partnerom o nekim planovima koje želite izbjeći i govorite partneru nešto poput: 'Samo im reci da smo zauzeti', kada vaša djeca znaju da niste, tada pokušajte uhvatiti sebe u trenutku i objasniti djeci zašto ste izabrali lagati i reći im na koji način biste sljedeći put mogli bolje reagirati. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Pohvalite iskrenost

Jednom kada razgovarate s djetetom o iskrenosti, pohvalite ga kada je iskreno, posebno u situaciji za koju znate da je vjerojatno bilo teško reći istinu."Ponekad je iskrenost jako teška djeci i za nju im je potrebna prava hrabrost. Mi, kao roditelji, trebamo cijeniti i poštovati tu hrabrost", zaključuje psiholog. 

Možda te zanima... Neka vas djeca "uhvate" u ovim pozitivnim stvarima Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.