Roditelji Tatina zona 01. veljače 2017.

Zašto su obitelji u Nizozemskoj među najsretnijima?

tata kćer dan očeva
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nizozemska je na vrhu zemalja koje prednjače u kvaliteti života, ravnopravnosti spolova, bogatstvu, ali i sretnijim obiteljima. Zadnjih 20 godina obilježavaju Papadag, je li to ključ njihove sreće?

Iz godine u godinu, Nizozemska zauzima vrh ljestvice kad su u pitanju najsretniji ljudi. Prema posljednjem istraživanju iz 2016., (World Happines Report), Nizozemska je zauzela 7. mjesto, dok se Hrvatska našla na 74.mjestu. I pored faktora kao što su ravnopravnost spolova i bogatstvo, ključan je roditeljski trend koji donosi sreću nizozemskim obiteljima, poznatiji kao Papadag. Radi se o vrlo jednostavnoj, ali briljantnoj strategiji koja svakoj obitelji omogućuje bliskost i zadovoljstvo. 

Lako je biti otac, ali nije lako biti tata

Dan očeva – svaki tjedan!

Papadag se jednostavno prevodi kao 'tatin dan', a to je fenomen koji se proširio Nizozemskom posljednjih 20 godina. Zapravo, papadag je dan u tjednu u kojem tate preuzimaju odgovornost za brigu o djeci. Pritom se ne misli na, primjerice, igranje igrica pola sata na računalu i ostavljanje djeteta na nogometnom treningu. Na Papadag, tate cijeli dan provode sa svojom djecom. Bez obzira koji dan u tjednu se papadag održava, posvećeni očevi dolaze po djecu iz vrtića ili škole, igraju se s njima u parku, uživaju u pikniku, uče ih voziti bicikl ili obavljaju kupovinu namirnica. 

Tate ne čuvaju djecu, oni su roditelji!

U međuvremenu, mame su službeno oslobođene bilo kakvih obaveza, druže se s prijateljima, idu u teretanu, bave se svojim hobijima ili se jednostavno opuštaju uz šalicu kave i dobru knjigu. 6 savjeta za mame pod stresom

Najočitija prednost papadaga je da očevi i djeca barem jednom tjedno uživaju u kvalitetnom provođenju vremena. Tate ne provode Papadag zabavljajući se samo s djecom već taj dan rade sve umjesto mama, od pripremanja obroka, pisanja zadaća s djecom i svega drugoga što ulazi u njihovu uobičajenu dnevnu rutinu. Koja je uloga tate u vašoj obitelji?

Osim što ova tradicija pomaže zbližavanju obitelji, također pomaže i kvalitetnijem odnosu partnera te njihovom timskom radu. Štoviše, Papadag roditeljima omogućuje i bolju te kvalitetniju ravnotežu između posla i svakodnevice. Velika većina majki u Nizozemskoj rade honorarno ili puno radno vrijeme, a Papadag znači da imaju barem jedan dan u tjednu u kojem uz posao, ne moraju brinuti i o djeci. No, bez obzira jesu li na poslu ili kod kuće, Papadag znači da mame ne moraju brinuti jesu li djeca taj dan izvršila svoje obaveze, što će ih dočekati za večeru i ima li dovoljno mlijeka u hladnjaku.

Što vi mislite o Papadagu? Biste li voljeli da ovakav dan postoji i kod nas? Pišite nam u komentarima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.