Beba Dohrana 28. lipnja 2017.

Bebi dajte ribu, a sa sladoledom pričekajte do godine dana

djevojčica curica sladoled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema novim smjernicama, više nema ograničenja u davanju ribe. Bijela riba i pastrva uvodi se prva, već od 7 mjeseci, a s plavom ribom može se krenuti od 8 mjeseci. Domaći sladoled se može ponuditi već od godinu dana jer kombinacija voća i mlijeka ili jogurt može biti dobar međuobrok

Iako se ljeto čini idealnim za početak dohrane, to baš i nije tako. Izobilje namirnica je plus, ali vrućine, promjena okoline i rutine zbog godišnjih odmora mogu poremetiti prihvaćanje dohrane. To, naravno, ne znači da ne treba početi, samo da se ne treba uzrujavati ako ide polako. Mediteranska prehrana je idealna za početak dohrane jer su dostupni svježe voće i povrće, riba, maslinovo ulje... 

beba, dohrana Možda te zanima... Riba, povrće i maslinovo ulje idealni za početak dohrane Beba

"Europsko društvo za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, kao i Svjetska zdravstvena organizacija kažu da je s dohranom najbolje početi sa šest mjeseci. Ljeti treba pripaziti da namirnice budu svježe pa je bolje kupovati male količine i obroke pripremati netom prije jela. U Hrvatskoj se tradicionalno prve uvode voće i žitarice, no majke sve češče počinju i s povrćem", objašnjava nutricionistkinja Tena Niseteo

beba jede Možda te zanima... Treba li hrana za bebe uvijek biti svježe pripremljena? Beba

Do prije nekoliko godina savjetovalo se odgađanje alergenih namirnica, no sad je više naglasak na odgađanju teže probavljivih namirnica, poput mahunarki i kupusarki. "Studije su pokazale da odgađanje alergena nema utjecaj na kasniju pojavu alergija.

Osam najjačih alergena (mlijeko, mliječni proizvodi, soja, gluten, jaja, riba, morski i orašasti plodovi) roditelji mogu oprezno davati djeci", kaže Niseteo. 

kikiriki Možda te zanima... Kada bebi ponuditi kikiriki? Nove preporuke za uvođenje alergena Beba

beba hrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Prema novim smjernicama, više nema ograničenja u davanju ribe. Bijela riba (oslić, škarpina) i pastrva uvodi se prva, već od 7 mjeseci, a s plavom ribom može se krenuti od 8 mjeseci. Važno je, savjetuje Niseteo, dijete učiti da jede ono što je tradicionalno u obitelji i u skladu s dobi, a sol i šećer ne daju se prije godinu dana. U prvoj godini prehranu treba bazirati na prirodnim namirnicama te izbjegavati industrijsku hranu, poput slatkiša i grickalica. Sladoled može biti dobar mliječni obrok.  

"U industrijskim sladoledima naći će se aditiva i šećera, no za starije dijete ovo može biti kvalitetniji izbor deserta. Domaći sladoled se može ponuditi već od godinu dana jer kombinacija voća i mlijeka ili jogurt može biti dobar međuobrok", objašnjava Niseteo dodajući kako su važni i začini. Cimet, bosiljak, peršin, timijan, origano i ružmarin mogu se početi uvoditi već od 7, 8 mjeseci. 

sladoled, malina Možda te zanima... Sedam slasnih sladoleda koje možete napraviti kod kuće Vrtić

Začini štite, masti su zdrave

Začinsko bilje ima protuupalna i antibiotska te niz drugih ljekovitih svojstava. Djeci se daje kuhano u malim količinama. Industrijski začini se ne preporučuju jer sadrže velike količine nepotrebne soli i aditiva. Čak 40 posto energetskih potreba dojenčeta treba biti iz visokokvalitetnih masti. Stoga je prirodne biljne masti, poput maslinova, lanena ili suncokretova ulja, ali i životinjske (maslac i svinjska mast) važno ubaciti u obroke.

Med i gljive ne prije treće godine

Prema nekim smjernicam, med i gljive se odgađaju čak do treće godine. Kod meda postoji opasnost od patogenih bakterija, a gljive imaju nisku energetsku vrijednost i teže su probavljive zbog visokog sadržaja vlakana. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da djeca od 1 do 4 godine dnevno 50 - 100 kalorija dobiju iz jednostavnih šećera (2 - 4 žličice). Pripazite na skrivene šećere u žitaricama, kečapu...

beba jede dohrana Možda te zanima... Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.