Vrtić Prehrana djeteta 14. kolovoza 2013.

Sedam slasnih sladoleda koje možete napraviti kod kuće

sladoled, malina
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vaše dijete obožava sladoled, a vi biste mu radije ponudili zdraviju varijantu od onih koje možete kupiti u dućanu? Isprobajte neki od ovih sedam recepata za osvježavajuće ljetne slastice!

sladoled, malina | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zdravi sladoled od maline

Sastojci:

  • 1 + 1/2 šalice soja vanilija pudinga (Soyade)
  • 2 šalice malina
  • 2 žlice rižinog slada
  • 1 žlica kuzua

Priprema:

Kuzu razmutiti u malo hladne vode, dodati ostale sastojke te sve izmiksati, a potom uliti u aparat za pravljenje sladoleda (vrijeme pravljenja sladoleda ovisi o aparatu). Ukrasiti po želji.

Recept Tončike Cukrov preuzet je s portala Zdravakrava.hr

sladoled, dinja | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Smrznuti desert od dinje

Sastojci:

  • 2 šalice dinje, očišćene i izrezane na kockice 
  • ½ šalice soka od jabuke bez dodanog šećera 
  • sok jedne limete 
  • ½ šalice borovnica 
  • ½ šalice malina 
  • listići mente za ukrašavanje

Priprema:

U blenderu ili štapnim mikserom usitniti dinju sa sokom od jabuke i limete do pirea. Dobivenu smjesu uliti u staklenu ili metalnu posudu dimenzija 20 x 30 cm. Posudu smjestiti na ravnu podlogu u zamrzivaču, miješajući sadržaj otprilike svakih 30 min. vilicom. Pri tome je potrebno zamrznuti sadržaj s ruba posude pomiješati s onim u sredini posude. Postupak se ponavlja dok cjelokupan sadržaj postane jednako čvrst, ali ne zamrznut, oko 3-4 sata. Ukloniti posudu iz zamrzivača te metalnom špatulom ili velikom žlicom razbiti sadržaj na sitne komadiće, prebaciti u zračno nepropusnu plastičnu posudu i staviti u zamrzivač na minimalno još jedan sat. Izvaditi iz zamrzivača 20 min. prije serviranja da sadržaj omekša. Pomoću veće žlice ili žlice za sladoled servirati u zdjelice, posuti borovnicama i malinama te ukrasiti listićima mente.

Recept preuzet s portala Gastro.hr

sladoled od đumbira i meda | Author: Matija Topolovec/PIXSELL Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Sladoled od meda i đumbira

Sastojci:

  • 2 žutanjka
  • 1 jaje
  • 50 g kristal šećera
  • 5 g burbon vanili šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 80 g meda livada 
  • 4 žlice soka od đumbira
  • 150 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Istucite jaje, žutanjke i šećer te dodajte mlijeko, vanili šećer i sve zagrijte na temperaturi do 80 Celzijevih stupnjeva. Dodajte med u toplu smjesu i ohladite na ledu. Dodajte sok od đumbira u ohlađenu smjesu. Ohladite i dobro izmiksajte s istučenim vrhnjem za šlag. Smjesu ulijte u mašinu za sladoled, a ako ga nemate, stavite je u zamrzivač  na 1 sat, nakon čega je izvadite i smiksajte dok ne postane kremasta te ponovno vratite u zamrzivač dok ne očvrsne.

Recept chefa Mislava Božića preuzet je s portala Gastro.hr

sladoled, čokolada | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Organski sladoled od čokolade

Sastojci:

  • 1+1/2 šalice sojinog pudinga s vanilijom (Soyade)
  • 2 žlice carobelle s lješnjakom
  • 1 žlica kuzua
  • 3 kocke čokolade (usitnjene, 72% kakao, Rapunzel)

Priprema:

Kuzu razmutiti u malo hladne vode, dodati sojin puding i carobellu te sve izmiksati. Na kraju umiješati čokoladu. Smjesu uliti u aparat za pravljenje sladoleda (vrijeme pravljenja sladoleda ovisi o aparatu).

Recept Tončike Cukrov preuzet je s portala Zdravakrava.hr

sladoled, vanilija | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Klasični sladoled od vanilije

Sastojci:

  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera
  • 3 žumanjka
  • nekoliko prutića vanilije

Priprema:

Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom. Zagrijte mlijeko s vrhnjem i prutićima vanilije. Prije nego što prokuha izvadite vaniliju, prelijte u posudu s jajima, pritom miješajući. Stavite smjesu da se kuha na pari i miješajte dok se ne zgusne, pazeći da ne zavrije. Ostavite da se ohladi, potom stavite u ledenicu na jedan do dva sata. Kada se krema stvrdne izvadite je iz posude, izmiksajte na maloj brzini par minuta. Vratite u ledenicu i ponovite postupak dva-tri puta u razmacima od jednog sata. Poslužite ukrašeno čokoladom i šlagom.

Recept preuzet s portala Gastro.hr

sladoled, kokos, menta | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Lagani sladoled od kokosa

Sastojci:

  • 275 ml punomasnog mlijeka od kokosa
  • 350 ml svježeg vrhnja 
  • 2 jaja 
  • 2 žumanjka 
  • 5 ml / 1 žličica vanilija ekstrakta 
  • 100 g šećera 
  • sol 
  • Za garniranje: 50 g kokosovog brašna, poprženo dok ne dobije zlatno smeđu boju
  • grančica metvice 

Priprema:

Na srednje jakoj vatri lagano kuhajte mlijeko od kokosa i vrhnje 5 minuta. Istucite zajedno jaja, žumanjke, vaniliju, šećer i sol. Duboku zdjelu stavite u veću s kipućim vodom. U duboku zdjelu ulijte smjesu s jajima i polako dodavajte toplu mješavinu mlijeka od kokosa i vrhnja. Miješajući kuhajte na pari dovoljno dugo da smjesa zgusne toliko da ne pada sa žlice. Maknite s vatre. Dok se smjesa hladi, povremeno promiješajte. Kada se dovoljno ohladi, stavite u zamrzivač na 1 sat. Izvadite iz zamrzivača, smiksajte dok ne postane kremasto i vratite u zamrzivač dok ne očvrsne. Poslužite u zdjelicama, posuto prženim kokosovim brašnom i grančicom metvice. 

Recept preuzet s portala Gastro.hr

sladoled, limun | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sladoled od limuna s maslinovim uljem

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 dcl limunova soka
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 velika žlica mascarpone sira

Priprema:

Jaja (birajte sasvim svježa jer se slastica termički ne obrađuje!) istucite i pjenasto izmiješajte sa šećerom u finu gustu smjesu. Naribajte koricu neprskanog i netretiranog limuna ili limete. Limun ili limetu iscijedite. Sok procijedite da u sladoled ne bi upale koštice. Vrhnje za šlag miksajte sve dok ne dobijete gustu i čvrstu smjesu. Tada pažljivo uz blago miješanje umiješajte u šlag tučena jaja sa šećerom. Nastavite miješati mikserom te umiješajte žlicu mascarpone sira, iscijeđeni i procijeđeni sok limuna. Nastavite miješati da se sve namirnice prožmu. Premjestite u posudu za hlađenje ili u manje silikonske kalupe. Kada se ohladi i stisne, poslužite s malo maslinova ulja.

Umjesto limuna možete koristiti naranču, limetu, a po ukusu i lavandino ulje ili listiće ružmarina.

Recept je preuzet iz kuharice Marine Gaši "Tako me mama učila", u izdanju Večernjeg lista.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.