Trudnoća Trudnica 15. rujna 2016.

Prehrana u trudnoći direktno utječe na pojavu ADHD-a kod djeteta

trudnica, hrana
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prehrana bogata mastima i šećerom u trudnoći može promijeniti djetetovu DNA zbog čega može doći do promjena na mozgu i posljedično razvitka problema u ponašanju

Znanstvenici su pronašli vezu između loše kvalitete prehrane majke u trudnoći i povišenog rizika od razvoja ADHD-a. Radi se o istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Bristolu koji su zabilježili kako prehrana bogata mastima i šećerom u trudnoći može promijeniti djetetovu DNA zbog čega može doći do promjena na mozgu i posljedično razvitka problema u ponašanju. 

Paracetamol u trudnoći utječe na pojavu autizma i ADHD-a

Prehrana bogata mastima i šećerom i ranije je dovedena u vezu s rizikom od poremećaja u ponašanju, no ovo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Child Psychology and Psychiatry bavilo se proučavanjem samog procesa. Naime, loša prehrana koja sadrži obilje procesirane hrane povezana je s većim promjenama na genu IGF2 – genu koji je zadužen za fetalni razvoj poglavito dijelova mozga poput malog mozga i hipokampusa koji su u vezi s ADHD-om. 

trudnica, hrana | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, deficit pažnje i hiperaktivni poremećaj) razvojni je poremećaj ponašanja koji ima od osam do deset posto djece školskog uzrasta. ADHD je kompleksan psihijatrijski problem i loša prehrana majke svakako nije jedini uzročnik, no mudro bi bilo naglašavati budućim majkama koliko velik utjecaj ostvaruje prehrana u trudnoći na zdravlje njihove djece. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.