Trudnoća Planiranje trudnoće 02. veljače 2018.

Prehrana s manje ugljikohidrata nije dobra za bebu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Evo dobrog razloga zašto možete jesti više kruha, znanstvenici su otkrili da izbjegavanje ugljikohidrata prije trudnoće može povećati određene zdravstvene rizike za bebu

Mnoge žene smatraju da dijetama s niskim unosom ugljikohidrata poput Atkinsove, Paleo i hranom bez glutena zapravo poboljšavaju svoje zdravlje, ali možda ne znaju da bi mogle ugroziti zdravlje budućeg djeteta. Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Birth Defects Research, žene koje unose malo ugljikohidrata imaju 30 posto veću vjerojatnost da će imati dijete s određenim zdravstvenim problemima.

žena, pomfri, hrana Možda te zanima... Zašto ne biste smjeli jesti krumpir ako želite zatrudnjeti? Trudnoća

Što nedostaje u prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata?

Istraživanje su radili znanstvenici sa Sveučilišta Sjeverna Carolina u Chapel Hillu, provjerili su podatke više od 11 tisuća mama koje su rodile u razdoblju od 13 godina. "Otkrili smo da su žene koje su bile na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata prije začeća imale veći rizik za rođenje djeteta koje ima defekte neuralne cijevi od žena s normalnim unosom ugljikohidrata. Ovo je značajno jer ukazuje na potencijalnu priliku za sprečavanje bolesti", objasnila je voditeljica istraživanja dr. Tania Desrosiers za Parents.com.

Želite bebu? Što izbjegavati, a koje promjene uvesti

Veza između prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i defekata neuralne cijevi, koji uključuju spina bifidu i anencefaliju, može biti u folnoj kiselini. Već je dugo poznato kako ovaj važan nutrijent sprječava defekte neuralne cijevi i zato je dodan u prenatalnim dodacima, ali i raznim prehrambenim proizvodima.

Možda te zanima... Lakše do trudnoće: Promjene koje povećavaju plodnost Trudnoća

 A žene koje zatrudne dok su na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, ne konzumiraju proizvode obogaćene folnom kiselinom. "Kao znanstvena zajednica, pitali smo se može li prehrana s malo ugljikohidrata dovesti do smanjenog unosa folne kiseline što onda može dovesti do većeg rizika defekta neuralne cijevi. Istraživanje je prvo postavilo ovo pitanje", kaže dr. Desrosiers.

Manje poznat blagotvoran utjecaj folne kiseline u trudnoći

Daljnji nalazi istraživanja pokazuju da je unos folne kiseline među ženama koje se u prehrani imali niski unos ugljikohidrata bio manji od polovice. Više od 20 posto žena imalo je razinu folne kiseline ispod preporučene. Međutim, potrebno je još istraživanja kako bi potvrdili ovi zaključci.

Treba li izbjegavati prehranu s niskim unosom ugljikohidrata?

"Trudnice i žene koju pokušavaju začeti trebaju razgovarati s liječnikom o svojoj prehrani i nastaviti uzimati vitamine svaki dan prije i tijekom trudnoće, i to one koje sadrže najmanje 400 mikrograma folne kiseline", objašnjava dr. Desrosiers. Također, postoje i mnoge namirnice koje su pune folata kao što je zeleno lisnato povrće, mahunarke (grašak, grah), naranče i avokada.

Možda te zanima... Savjeti stručnjaka: 5 namirnica koje povećavaju plodnost Trudnoća

No, budući da je pola od svih trudnoća neplanirano, sve žene reproduktivne dobi trebale bi razmisliti o količini folata koje unose kroz prehranu. "Defekti neuralne cijevi pojavljuju se vrlo rano u trudnoći, često prije nego žena i zna da je trudna. To je razlog zašto se službeno preporučuje da sve žene koje žele ostati trudne uzimaju vitamin koji sadrže najmanje 400 mikrograma folne kiseline svaki dan, bez obzira pokušavaju li ostati trudne ili ne", kaže dr. Desrosiers.

Možda te zanima... Kako folna kiselina nakon prvog tromjesečja šteti bebi? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.