Napokon je došlo proljeće i s tim prekrasnim godišnjim dobom, obilje zdravih i sezonskih namirnica. Zeleno povrće, šparoge i mladi luk sastojci su koji su vam potrebni za pripremu jela do 30 minuta. Pravo je vrijeme da djeci iz prehrane izbacite gotove i prerađene proizvode i zamijenite ih svježim namirnicama iz prirode
Prokulice s mladim špinatom
Sastojci:
- 450 g prokulica
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1 žlica javorovog sirupa
- 4 šalice mladog špinata
- 2 prstohvata soli
- 0.5 šalice oljuštenih badema
Priprema:
Prokulicama oguliti sloj po sloj listića sve do jezgre. Listiće odvojiti u zdjelu, a jezgre odbaciti. U većoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju pirjati listiće prokulica oko 30 sekundi. Zatim dodati ocat i javorov sirup pa promiješati. U tavu dodati špinat i miješajući pirjati tek toliko da povene. Začiniti sa soli i posipati bademima te odmah servirati.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Špageti od tikvica u umaku od rajčice
Sastojci:
- 3 velike tikvice naribane pomoću ribeža ili spiralizatora
- prstohvat maslinova ulja
- prstohvat himalajske soli
Tikvice naribati u obliku špageta, dodati malo soli i maslinovog ulja te ostaviti kratko da se mariniraju.
Sastojci za umak:
- 3 srednje rajčice
- 1/3 šalice natopljenih suhih rajčica
- 1/2 sjeckane crvene paprike
- 1/4 šalice svježeg bosiljka ili 1 žlica sušenog bosiljka
- 1-2 svježe datulje
- 1 češanj češnjaka usitnjeni
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 soka od limete
- prstohvat himalajske soli
Sve sastojke pomiješati u blenderu do fine kremaste smjese pa poslužiti preko špageta od tikvica.
Vrlo jednostavan, brz i ukusan niskokalorični sirovi ručak pripremljen je za samo 10 minuta.
Recept je preuzet s portala Zdrava Krava, autorice Helene Jakoliš.
Fritaja sa šparogama
Sastojci:
- 1 vezica divljih šparoga
- 6 komada kokošjih jaja
- 2 komada mladog luka
- 4 kriške pancete
- maslinovo ulje
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
Odlomite vrhove šparoga. Lomite dok je stabljika mekana, tvrđi dio bacite. Šparoge popržite na maslinovom ulju i isjeckanom mladom luku te podlijevajte vodom, ako je potrebno, dok šparoge ne omekšaju. Dodajte pancetu ili pršut. Jaja umutite i dodajte sol i papar te ih ulijte u tavu sa šparogama. Miješajte dok fritaja ne bude gotova.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Proljetni rižoto s mladim lukom
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 5 kom mladog luka
- vezica šparoga
- korica jednog limuna
- 200 g arborio riže
- 500-700 ml temeljca (može i od kocke)
- voda po potrebi
- 60 g ribanog sira Grana Padano ili drugog tvrdog sira
- sol, papar
Priprema:
Mladi luk očistite i narežite na kolutove, a šparoge prelomite gdje prirodno pucaju i gornji dio narežite na komade dugačke 3-4 cm. Na maslacu i maslinovom ulju popržite luk dok malo ne omekša, zatim dodajte šparoge i pirjajte oko 5 minuta. Dodajte koricu limuna i rižu pa posolite i popaprite. Pirjajte 2-3 minute pa podlijte s trećinom temeljca. Kuhajte uz povremeno miješanje i dodavanje temeljca (ili vode) po potrebi sve dok riža ne omekša. Skinite s vatre i umiješajte ribani sir te poslužite.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr, autorice Matejke Buče
Ledena krema od jagoda
Sastojci:
- 250 grama jagoda
- 1 kokošji bjelanjak
- 1 limun
- 3 dl vrhnja za šlag
- šećer, kristal
Priprema:
Jagode očistimo, operemo i ocijedimo. Usitnimo ih u električnoj miješalici. Od bjelanjka istučemo čvrst snijeg. Istučemo slatko vrhnje i pošećerimo ga po okusu. Pomiješamo tučeno vrhnje, snijeg od bjelanjka, limunov sok i usitnjene jagode. Kremu ulijemo u čaše ili zdjelice i ostavimo 1 sat u ledenici. Prije nego što je ponudimo, ukrasimo je cijelim jagodama.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr