Školarci Prehrana školarca 04. ožujka 2015.

Pet jednostavnih ribljih jela

riba ručak dječak jelo losos
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Riba je poznata kao jedna od najzdravijih namirnica. Preporučuje se uvoditi ju u jelovnik djeci već od navršenog 8. mjeseca života. Tuna, sardina i losos su prirodni izvori vitamina D3, koji je bitan za zdravi razvoj. Donosimo vam 5 recepata s ribom u kojima mogu uživati djeca od jasličke dobi do školaraca

riblja juha | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Juha od oslića

Sastojci:

  • oslić
  • 2 žlice pasirane rajčice (passata)
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 kom mrkva, crvena
  • 1 kom celer, list
  • 100 g  pancete
  • 1 kom paprika, zelena
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • sol
  • papar
  • 1 mala žlica pšeničnog brašna, bijelog
  • 1 kom peršin, list

Priprema:

Osliće očistite, odbacite glave, operite i posolite. Prokuhajte ih s malo pirea od rajčice, nasjeckanim lukom, mrkvom i celerom. Zatim dolijte vode i pustite da provri. Osliće izvadite na pladanj te odvojite meso od kostiju. Juhu procijedite, odajte preprženu pancetu s laganom zaprškom, nasjeckanu zelenu papriku i malo naribanog muškatnog oraščića. Dosolite, popaprite i još malo prokuhajte. U zgotovljenu juhu vratite meso od oslića, pospite nasjeckanim peršinovim listom. Posebno poslužite prepržene kockice bijelog kruha.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr.

srdela srdela | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Srdele s potočarkom i palentom

Sastojci:

  • 500 g svježe srdele
  • 300 g salate potočarke
  • 300 g kukuruzne krupice
  • 2 češnjaka
  • 100 ml mlijeka
  • 1 litra vode
  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico
  • sol, papar

Priprema:

Očistiti srdele i isprati ih te staviti na kosu podlogu da se ocijede od vode. Isto napraviti sa salatom potočarkom. U međuvremenu staviti oko 2 litre vode da zakuha te ubaciti 2 jušne žlice soli. Polovicu salate potočarke ubaciti u slanu kipuću vodu na dvije minute i zatim je izvaditi i dobro ocijediti od vode. Uz pomoć štapnog miksera usitniti blanširanu salatu potočarku. Dodati 100 ml maslinovog ulja i malo soli te ponovno miksati dok se ne dobije smjesu koja će poslužiti kao umak. Oguliti češnjak i ostaviti ga 10 minuta da se marinira u mlijeku, osušiti ga i u malo maslinovog ulja na jakoj vatri popržiti oko 1 minutu. Staviti kuhati vodu za palentu. Na laganoj vatri dodati polako kukuruznu krupicu u vodu i neprestano miješati te na kraju dodati 2 žlice maslinovog ulja. Manji lim za pečenje malo poprskati vodom i rasporediti toplu palentu na lim. Kad se ohladi, istresti iz lima za pečenje i uz pomoć noža ili kalupa oblikovati pravokutnike. Ostatak salate potočarke začiniti s malo maslinovog ulja, aceta balsamica, soli i svježe mljevenim paprom. Srdele posolliti. Posudu za pečenje namazati s nekoliko kapi ulja. Ugrijati posudu i u nju posložiti srdele. Poklopiti poklopcem i peći najviše dvije minute sa svake strane. Na tanjur rasporediti malo umaka od salate potočarke, dodati komad izrezane palente. Na palentu staviti malo začinjene salate potočarke i nekoliko srdela.

Recept je preuzet s portala Zdrava krava, autorice Marinele Prodan.

tuna riba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tuna sa salatom od začinskog bilja

Sastojci:

  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 2 žlica limunovog soka
  • 2 žlice kapara
  • 4 mala žlice limunove korice
  • 2 mala žlice ružmarina
  • 1 mala žlica krupne morske soli
  • crvena paprika
  • šećer, kristal
  • 1 kom luk ,crveni
  • 6 kom tune

Za salatu:

  • 2 šalica lista peršina
  • 1 žlica origana
  • 1 žlica celera, lista
  • 1 žlica mažurana
  • 1 žlica estragona
  • 1 mala žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 mala žlica limunovog soka

Priprema:

Pomiješati prvih 9 sastojaka u zdjeli a zatim umiješati i luk. Mješavinu premjestiti u plastičnu vrećicu sa hermetičkim zatvaračem. Potom u vrećicu dodati odreske tune, istisnuti zrak i zatvoriti te lagano promiješati da se marinada ravnomjerno rasporedi. Tunu marinirati 1 sat na sobnoj temperaturi sa povremenim okretanjem ili 4 sata u hladnjaku a prije pečenja zagrijati na sobnu temperaturu. Pomiješati listove peršina sa ostalim začinskim biljem u većoj zdjeli, posipati sa soli i paprom, poklopiti i ostaviti dok se riba ispeče. Roštilj zagrijati na jako, a rešetke premazati maslinovim uljem. Izvaditi tunu iz vrećice, a marinadu iz vrećice sačuvati. Peći dok ne nastanu otisci rešetke roštilja na površini tune a u sredini je još djelomično sirova, 2-3 minute sa svake strane. Marinadu zagrijati u manjoj posudi do vrenja. Salatu od začinskog bilja poprskati žličicom maslinovog ulja i limunovim sokom pa promiješati. Na tanjur servirati odrezak tune, preliti toplom marinadom i dodati začinsko bilje.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr.

riba bakalar | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bakalar s mladim graškom

Sastojci za 2 osobe:

  • 800 g svježeg graška u ljusci
  • 500 g smrznutog bakalara
  • 150 g umaka od rajčice
  • 2 luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 grančice peršina
  • 2 grančice timijana
  • maslinovo ulje
  • sol, svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Odmrznuti bakalar i posušiti ga uz pomoć kuhinjskog papira. Očistiti grašak. U veliku posudu stavi kuhati vodu koja će trebati za blanširanje graška. Kad zavrije, posoliti je - voda mora biti slana ''kao more''. Jednako tako,  temperatura vode se ne smije smanjiti ispod točke vrelišta. Grašak blanširati oko jednu minutu (gotov je čim ispliva na površinu). Očistiti i nasjeckati luk i češnjak na sitno. Dinstati oko pet minuta luk na maslinovom ulju, a zatim mu dodati češnjak i umak od rajčice. Dinstati desetak minuta. Dodati komade bakalara u umak. Posoliti i popariti po želji. Dinstati oko pet minuta dok bakalar nije gotov, duže ili kraće ovisno o veličini komada bakalara. Na kraju dodati nasjeckani peršin i listiće timijana. Poslužiti na tanjur komade bakalara, preliti umakom te dodati blanširani mladi grašak.

Recept je preuzet s portala Zdrava krava, autorice Marinele Prodan.

losos brokula cvjetača | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Losos s brokulom

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 200 g cvjetače (samo cvijet)
  • 200 g brokule (vrhovi s cvijetom)
  • 100 g zelene mahune (mlade)
  • 1 kom čili papričice, sušene
  • 2 kom sušene rajčice
  • 0.5 šalice kuskusa
  • sol, svježe mljeveni papar, rižin ocat

Priprema:

Kus-kus stavite u zdjelu i prelijte sa kipućom vodom, lagano posolite i ostavite sa strane da nabubri. Cvjetaču i brokulu operite, nakidajte na manje cvjetove, mahune narežite na manje komade i povrće skuhajte na pari. Chilli papričici odstranite sjemenke i žilice pa narežite na sitno, rajčice narežite na sitne kockice. U zdjeli pomiješajte chilli papričicu, sušene rajčice, žličicu rižinog octa, maslinovo ulje, sol i papar. Kus-kus procijedite, ako je potrebno i dodajte u zdjelu sa začinima, dobro promiješajte pa dodajte kuhano povrće, lagano promiješajte i ostavite sa strane, po potrebi dodatno začinite. Filete lososa prepržite na grill tavi i servirajte uz salatu od brokule i cvjetače.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.