Riba je poznata kao jedna od najzdravijih namirnica. Preporučuje se uvoditi ju u jelovnik djeci već od navršenog 8. mjeseca života. Tuna, sardina i losos su prirodni izvori vitamina D3, koji je bitan za zdravi razvoj. Donosimo vam 5 recepata s ribom u kojima mogu uživati djeca od jasličke dobi do školaraca
Juha od oslića
Sastojci:
- oslić
- 2 žlice pasirane rajčice (passata)
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom mrkva, crvena
- 1 kom celer, list
- 100 g pancete
- 1 kom paprika, zelena
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- sol
- papar
- 1 mala žlica pšeničnog brašna, bijelog
- 1 kom peršin, list
Priprema:
Osliće očistite, odbacite glave, operite i posolite. Prokuhajte ih s malo pirea od rajčice, nasjeckanim lukom, mrkvom i celerom. Zatim dolijte vode i pustite da provri. Osliće izvadite na pladanj te odvojite meso od kostiju. Juhu procijedite, odajte preprženu pancetu s laganom zaprškom, nasjeckanu zelenu papriku i malo naribanog muškatnog oraščića. Dosolite, popaprite i još malo prokuhajte. U zgotovljenu juhu vratite meso od oslića, pospite nasjeckanim peršinovim listom. Posebno poslužite prepržene kockice bijelog kruha.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr.
Srdele s potočarkom i palentom
Sastojci:
- 500 g svježe srdele
- 300 g salate potočarke
- 300 g kukuruzne krupice
- 2 češnjaka
- 100 ml mlijeka
- 1 litra vode
- maslinovo ulje
- aceto balsamico
- sol, papar
Priprema:
Očistiti srdele i isprati ih te staviti na kosu podlogu da se ocijede od vode. Isto napraviti sa salatom potočarkom. U međuvremenu staviti oko 2 litre vode da zakuha te ubaciti 2 jušne žlice soli. Polovicu salate potočarke ubaciti u slanu kipuću vodu na dvije minute i zatim je izvaditi i dobro ocijediti od vode. Uz pomoć štapnog miksera usitniti blanširanu salatu potočarku. Dodati 100 ml maslinovog ulja i malo soli te ponovno miksati dok se ne dobije smjesu koja će poslužiti kao umak. Oguliti češnjak i ostaviti ga 10 minuta da se marinira u mlijeku, osušiti ga i u malo maslinovog ulja na jakoj vatri popržiti oko 1 minutu. Staviti kuhati vodu za palentu. Na laganoj vatri dodati polako kukuruznu krupicu u vodu i neprestano miješati te na kraju dodati 2 žlice maslinovog ulja. Manji lim za pečenje malo poprskati vodom i rasporediti toplu palentu na lim. Kad se ohladi, istresti iz lima za pečenje i uz pomoć noža ili kalupa oblikovati pravokutnike. Ostatak salate potočarke začiniti s malo maslinovog ulja, aceta balsamica, soli i svježe mljevenim paprom. Srdele posolliti. Posudu za pečenje namazati s nekoliko kapi ulja. Ugrijati posudu i u nju posložiti srdele. Poklopiti poklopcem i peći najviše dvije minute sa svake strane. Na tanjur rasporediti malo umaka od salate potočarke, dodati komad izrezane palente. Na palentu staviti malo začinjene salate potočarke i nekoliko srdela.
Recept je preuzet s portala Zdrava krava, autorice Marinele Prodan.
Tuna sa salatom od začinskog bilja
Sastojci:
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 2 žlica limunovog soka
- 2 žlice kapara
- 4 mala žlice limunove korice
- 2 mala žlice ružmarina
- 1 mala žlica krupne morske soli
- crvena paprika
- šećer, kristal
- 1 kom luk ,crveni
- 6 kom tune
Za salatu:
- 2 šalica lista peršina
- 1 žlica origana
- 1 žlica celera, lista
- 1 žlica mažurana
- 1 žlica estragona
- 1 mala žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 mala žlica limunovog soka
Priprema:
Pomiješati prvih 9 sastojaka u zdjeli a zatim umiješati i luk. Mješavinu premjestiti u plastičnu vrećicu sa hermetičkim zatvaračem. Potom u vrećicu dodati odreske tune, istisnuti zrak i zatvoriti te lagano promiješati da se marinada ravnomjerno rasporedi. Tunu marinirati 1 sat na sobnoj temperaturi sa povremenim okretanjem ili 4 sata u hladnjaku a prije pečenja zagrijati na sobnu temperaturu. Pomiješati listove peršina sa ostalim začinskim biljem u većoj zdjeli, posipati sa soli i paprom, poklopiti i ostaviti dok se riba ispeče. Roštilj zagrijati na jako, a rešetke premazati maslinovim uljem. Izvaditi tunu iz vrećice, a marinadu iz vrećice sačuvati. Peći dok ne nastanu otisci rešetke roštilja na površini tune a u sredini je još djelomično sirova, 2-3 minute sa svake strane. Marinadu zagrijati u manjoj posudi do vrenja. Salatu od začinskog bilja poprskati žličicom maslinovog ulja i limunovim sokom pa promiješati. Na tanjur servirati odrezak tune, preliti toplom marinadom i dodati začinsko bilje.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr.
Bakalar s mladim graškom
Sastojci za 2 osobe:
- 800 g svježeg graška u ljusci
- 500 g smrznutog bakalara
- 150 g umaka od rajčice
- 2 luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 grančice peršina
- 2 grančice timijana
- maslinovo ulje
- sol, svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Odmrznuti bakalar i posušiti ga uz pomoć kuhinjskog papira. Očistiti grašak. U veliku posudu stavi kuhati vodu koja će trebati za blanširanje graška. Kad zavrije, posoliti je - voda mora biti slana ''kao more''. Jednako tako, temperatura vode se ne smije smanjiti ispod točke vrelišta. Grašak blanširati oko jednu minutu (gotov je čim ispliva na površinu). Očistiti i nasjeckati luk i češnjak na sitno. Dinstati oko pet minuta luk na maslinovom ulju, a zatim mu dodati češnjak i umak od rajčice. Dinstati desetak minuta. Dodati komade bakalara u umak. Posoliti i popariti po želji. Dinstati oko pet minuta dok bakalar nije gotov, duže ili kraće ovisno o veličini komada bakalara. Na kraju dodati nasjeckani peršin i listiće timijana. Poslužiti na tanjur komade bakalara, preliti umakom te dodati blanširani mladi grašak.
Recept je preuzet s portala Zdrava krava, autorice Marinele Prodan.
Losos s brokulom
Sastojci:
- 4 fileta lososa
- 200 g cvjetače (samo cvijet)
- 200 g brokule (vrhovi s cvijetom)
- 100 g zelene mahune (mlade)
- 1 kom čili papričice, sušene
- 2 kom sušene rajčice
- 0.5 šalice kuskusa
- sol, svježe mljeveni papar, rižin ocat
Priprema:
Kus-kus stavite u zdjelu i prelijte sa kipućom vodom, lagano posolite i ostavite sa strane da nabubri. Cvjetaču i brokulu operite, nakidajte na manje cvjetove, mahune narežite na manje komade i povrće skuhajte na pari. Chilli papričici odstranite sjemenke i žilice pa narežite na sitno, rajčice narežite na sitne kockice. U zdjeli pomiješajte chilli papričicu, sušene rajčice, žličicu rižinog octa, maslinovo ulje, sol i papar. Kus-kus procijedite, ako je potrebno i dodajte u zdjelu sa začinima, dobro promiješajte pa dodajte kuhano povrće, lagano promiješajte i ostavite sa strane, po potrebi dodatno začinite. Filete lososa prepržite na grill tavi i servirajte uz salatu od brokule i cvjetače.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr.