Jeste li jedva dočekali proljeće i nove mirise i okuse? Šparoge, rotkvice, mladi luk i špinat samo su neke od namirnica koje rastu već u prvim danima proljeća i kojima možete obogatiti svoj stol. Donosimo vam četiri zdrava i jednostavna recepta za proljeće puno zdravlja i energije!
Zdrave proljetne namirnice
Proljeće je idealno vrijeme za buđenje organizma, a u tome vam svakako mogu pomoći proljetne namirnice koje predstavljaju riznicu zdravlja. Pročitajte više o top pet proljetnih namirnica!
Proljetni rižoto
Sastojci:
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 10 dag mladog luka
- 1 svežanj divljih šparoga
- 24 dag riže
- 2 dl bijelog vina (po želji)
- sjeckani peršin
- 4 dag parmezana
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- sol
- papar
Priprema:
- Oprati šparoge. Koristiti samo mekane vrhove, deblje vrhove možete posebno skuhati te ih kasnije dodati
- Luk sitno nasjeckajte te ga zajedno sa šparogama pirjajte na vrućem maslinovom ulju
- Dodajte rižu, miješajte je drvenom kuhačom uz učestalo podlijevanje bijelim vinom
- Začiniti po želji sa soli, paprom i sjeckanim peršinom
- Dodati po želji malo vrhnja za kuhanje
- Servirati toplo i posipati parmezanom
Recept Lare Sejdi preuzet je s portala ZdravaKrava.hr
Salata od krumpira i rotkvica s govedinom
Sastojci:
- 750 g krumpira kuhanog u ljusci
- 600 g kuhane govedine
- 300 g rotkvica
- 250 g šampinjona
- 5 rajčica
- 1 struk poriluka
- 12 maslina
- 2 žlice kapara
Za marinadu:
- 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i papar
- 1 žlica blagog senfa
- 2 glavica luka
- 1 vezica vlasca
- 1 vezica peršina
Priprema:
- Kuhani krumpir ogulite i narežite na ploške, a govedinu narežite na rezance
- Rajčice prelijte vrućom vodom, ogulite joj kožicu i narežite na kockice, a rotkvice i poriluk na kolutiće. Šampinjone i masline ocijedite i narežite na listiće, a kapare ocijedite
- Ocat, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar i senf snažno istucite pjenjačom. Marinadi dodajte oguljeni, sitno nasjeckani luk i oprano usitnjeno začinsko bilje
- Pomiješajte sve sastojke i marinadu
- Na hladnome mjestu ostavite dva sata
Recept je preuzet s portala ZdravaKrava.hr
Ruske palačinke i mlada kapulica
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 3 žlice brašna
- 3 žlice slatkog vrhnja
- 3 jaja
- zeleni listovi od 16 komada mlade kapulice
- maslinovo ulje
- putar
- sol, papar
Priprema:
- Operite krumpir i stavite ga kuhati neoguljenog. Kuhajte dok ne omekša, oko 45 minuta, ovisno o veličini krumpira
- Operite mladi luk, odvojite zelene listove od donjeg bijelog dijela lukovice. Osušite ih kuhinjskim papirom i izrežite na kolutiće širine oko jedan centimetar
- Zagrijte tri do četiri žlice maslinovog ulja u tavi te mu dodajte listove kapulice i posolite. Pričekajte nekoliko minuta da luk uvene te mu povremeno dodajte malo vode kad se počne lijepiti za tavu
- Pirjajte oko dvadeset minuta dok ne omekša
- Ogulite još topli kuhani krumpir te ga propasirajte kroz pasirku za krumpir (kao kad se rade njoki)
- Pasiranom krumpiru dodajte tri izmučena jaja, tri žlice brašna i tri žlice slatkog vrhnja, dodajte soli i svježe mljevenog papra i sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu
- Zagrijte žlicu putra na tavi i uz pomoć jušne žlice oblikujte male palačinke
- Pecite na srednjoj vatri s obje strane oko dvije, tri minute dok se ne zarumene
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala ZdravaKrava.hr
Pita od špinata i sira
Sastojci:
- kore za savijaču
- 500 g svježeg sira
- 1-2 kiselog vrhnja 12% m.m.
- 1/2 kg mladog špinata
- 1 jaje
- Sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
- Špinat operite, dobro ocijedite i nakidajte na komade
- U zdjeli pomiješajte svježi sir, vrhnje, sol, papar i jaje. Dodajte dvije žlice maslinova ulja i špinat. U smjesu pažljivo umiješajte kore za savijaču koje ste prethodno natrgali na komadiće
- Dno posude u kojoj ćete peći pitu premažite maslinovim uljem, izlijte smjesu i pecite oko 30 min na 200°C
- Kada je pita gotova, ostavite ju da se lagano ohladi 10-tak minuta prije posluživanja
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Više recepata za jela sa špinatom potražite među našim receptima za zdrava jela sa špinatom!