Kad smo gladni i umorni, a djeca, nas vuku za ruku da se posvetimo njima, nitko nema previše volje ni vremena za kuhanje. Tada mi puno znači ovih pet namirnica koje su svestrane, hranjive, brzo se kuhaju i lako kombiniraju
Popis namirnica koje uvijek imam kod kuće ili koje bi uvijek trebalo imati kod kuće opširniji je, naravno, od ovih pet namirnica koje sam navela u naslovu, ali odlučila sam izdvojiti pet njih koje su svestrane, hranjive, brzo se kuhaju ili lako kombiniraju... Zbog svega toga uvijek uskaču kad treba napraviti ručak što prije, kad sam preumorna za nešto kompliciranije ili kad treba smisliti večeru koja nije ‘kruh i putar’.
Budući da smo svi prezaposlene mame (i tate) u kuhinji, a ne samo ja, nadam se da će vam biti korisno i inspirativno. Nije bez razloga ‘brzi ručak za djecu’ najtraženiji pojam na mom blogu. Kad u pet popodne dođemo kući s posla, gladni i umorni, a djeca koja nas nisu cijeli dan vidjela nas vuku za ruku da se posvetimo njima, nitko nema previše volje ni vremena za kuhanje.
Evo, dakle, pet namirnica za brzi ručak koje ja uvijek imam kod kuće:
1. Jaja
Par komada jaja, povrće, sir, slanina, kobasica, gljive... u omlet se može umutiti gotovo pa bilo što što nađete u frižideru, fin je, hranjiv, brzo gotov, pravi spas kad vam treba brzi obrok, a po potrebi, funkcionira kao doručak, ručak ili večera. Kuhano jaje pak ubacite u neku salatu ili jednostavno kombinirajte s komadom dobrog kruha i finog sira i eto brzinske i fine večere.
A bome je i pohani kruh kod nas jedna od omiljenih večera.
2. Zobene pahuljice
Osim što su, prelivene vrućim mlijekom i pomiješane s voćem, odličan i dobro poznati zdravi doručak, zobene pahuljice su zapravo - dobre za svu silu jela, slanih i slatkih, i uvijek ih treba imati u kuhinji. Zobenim pahuljicama zgušnjavam krem juhe, koristim ih za kekse ili muffine, američke palačinke, neki križanac omleta i pogačica pomiješane s jajima, popečke…
3. Palenta
Kukuruzna krupica jedna je od prvih namirnica koju je probalo oboje moje djece i otad je oboje prilično rado jedu. Još jedna namirnica koja se brzo pretvara u obrok i to doručak, ručak ili večeru. Palenta s jogurtom mojima je omiljena večera, a zapečena sa sirom, povrćem... koječime, odličan je brzi ručak.
4. Grincajg (zelenje za juhu)
Ne znam kako se na standardnom hrvatskom zove taj stručak povrća za juhu, ali kod mene se to zove grincajg i vrlo vrlo često je osnova ručka. Budući da kuham bez kocki i određenih, zloglasnih začina, osnova skoro svake juhe, a svakog variva, gulaša i umaka je hrpa korjenastog povrća. Odnosno - grincajg.
5. Jabuke
Osim što su savršen i kod nas vrlo tražen, a zdrav međuobrok, jabuke se brzo i lako pretvaraju u štrudlu, koja je odličan doručak ili večera (kod nas često večera pa drugi dan doručak). Super sjedaju i u muffine, brzinske kolače s grisom, a mogu se naribati i u smjesu za palačinke. Jabuke uvijek trebam imati kod kuće i jer klincima obično tutnem jabuku u ruku ako su jako gladni, a ručak još nije gotov.
Zapečena palenta sa sirom
Sastojci:
- 3 šalice vode
- 1 šalica kukuruzne krupice
- 1 mozzarella
- mini rajčice
- sol
- maslinovo ulje
Priprema:
Posolite i zakuhajte vodu pa stalno miješajući dodajte kukuruznu krupicu i malo maslinovog ulja. Kuhajte prema uputama na palenti pa ostavite sa strane. Za to vrijeme nauljite posudu za pečenje, naribajte mozzarellu i prepolovite rajčice. Kuhanu palentu prebacite u kalup, po njoj rasporedite rajčice i naribanu mozzarellu i poprskajte s još maslinovog ulja. Pecite 20 minuta na 20 stupnjeva.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.