Roditelji Kolumne roditelja 17153 prikaza 09. veljače 2015.

Pet namirnica za brzi ručak koje uvijek imam kod kuće

hladnjak frižider hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad u pet popodne dođemo kući s posla, gladni i umorni, a djeca, koja nas nisu cijeli dan vidjela, vuku nas za ruku da se posvetimo njima, nitko nema previše volje ni vremena za kuhanje. Tada mi puno znači ovih pet namirnica koje su svestrane, hranjive, brzo se kuhaju i lako kombiniraju

Popis namirnica koje uvijek imam kod kuće ili koje bi uvijek trebalo imati kod kuće opširniji je, naravno, od ovih pet namirnica koje sam navela u naslovu, ali odlučila sam izdvojiti pet njih koje su svestrane, hranjive, brzo se kuhaju ili lako kombiniraju... Zbog svega toga uvijek uskaču kad treba napraviti ručak što prije, kad sam preumorna za nešto kompliciranije ili kad treba smisliti večeru koja nije ‘kruh i putar’.

Budući da smo svi prezaposlene mame (i tate) u kuhinji, a ne samo ja, nadam se da će vam biti korisno i inspirativno. Nije bez razloga ‘brzi ručak za djecu’ najtraženiji pojam na mom blogu. Kad u pet popodne dođemo kući s posla, gladni i umorni, a djeca koja nas nisu cijeli dan vidjela nas vuku za ruku da se posvetimo njima, nitko nema previše volje ni vremena za kuhanje.

Evo, dakle, pet namirnica za brzi ručak koje ja uvijek imam kod kuće: 

1. Jaja

Par komada jaja, povrće, sir, slanina, kobasica, gljive... u omlet se može umutiti gotovo pa bilošto što nađete u frižideru, fin je, hranjih, brzo gotov, pravi spas kad vam treba brzi obrok, a po potrebi, funkcionira kao doručak, ručak ili večera. Kuhano jaje pak ubacite u neku salatu ili jednostavno kombinirajte s komadom dobrog kruha i finog sira i eto brzinske i fine večere.
A  bome je i pohani kruh kod nas jedna od omiljenih večera.

2. Zobene pahuljice

Osim što su, prelivene vrućim mlijekom i pomiješane s voćem, odličan i dobro poznati zdravi doručak, zobene pahuljice su zapravo - dobre za svu silu jela, slanih i slatkih, i uvijek ih treba imati u kuhinji. Zobenim pahuljicama zgušnjavam krem juhe, koristim ih za kekse ili muffine, američke palačinke, neki križanac omleta i pogačica pomiješane s jajima, popečke

3. Palenta

Kukuruzna krupica jedna je od prvih namirnica koju je probalo oboje moje djece i otad je oboje prilično rado jedu. Još jedna namirnica koja se brzo pretvara u obrok i to doručak, ručak ili večeru. Palenta s jogurtom mojima je omiljena večera, a zapečena sa sirom, povrćem... koječime, odličan je brzi ručak.

4. Grincajg (zelenje za juhu)

Ne znam kako se na standradnom hrvatskom zove taj stručak povrća za juhu, ali kod mene se to zove grincajg i vrlo vrlo često je osnova ručka. Budući da kuham bez kocki i određenih, zloglasnih začina, osnova skoro svake juhe, a svakog variva, gulaša i umaka je hrpa korijenastog povrća. Odnosno - grincajg.

5. Jabuke

Osim što su savršen i kod nas vrlo tražen, a zdrav međuobrok, jabuke se brzo i lako pretvaraju u štrudlu, koja je odličan doručak ili večera (kod nas često večera pa drugi dan doručak). Super sjedaju i u muffine, brzinske kolače s grisom, a mogu se naribati i u smjesu za palačinke. Jabuke uvijek trebam imati kod kuće i jer klincima obično tutnem jabuku u ruku ako su jako gladni, a ručak još nije gotov.

Zapečena palenta sa sirom

palenta | Author: Antonija Bilić Arar Foto: Antonija Bilić Arar

Sastojci:

  • 3 šalice vode
  • 1 šalica kukuruzne krupice
  • 1 mozzarella
  • mini rajčice
  • sol 
  • maslinovo ulje

Priprema:

Posolite i zakuhajte vodu pa stalno miješajući dodajte kukuruznu krupicu i malo maslinovog ulja. Kuhajte prema uputama na palenti pa ostavite sa strane. Za to vrijeme nauljite posudu za pečenje, naribajte mozzarellu i prepolovite rajčice. Kuhanu palentu prebacite u kalup, po njoj rasporedite rajčice i naribanu mozzarellu i poprskajte s još maslinovog ulja. Pecite 20 minuta na 20 stupnjeva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.