Vrtić 18. ožujka 2024.

Ove 4 stvari rade roditelji djevojčica koje su sigurne u sebe

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako želimo da naša djeca izrastu u sretne, uspješne odrasle osobe, potrebno im je dati i usaditi određeni stupanj samopouzdanja – što više, to bolje.

Samopouzdanje je ključni pokazatelj budućeg uspjeha. Pokazalo je to istraživanje, ali zapravo i nije pretjerano iznenađujuće. Naime, uvijek je vjerojatnije da će djeca i odrasli biti motivirani sami nešto napraviti i započeti kada su uvjereni da ih njihove vlastite vještine i napori mogu dovesti do pozitivnih rezultata. Roditelji su uvjereni da čine sve da bi kod svoje djece izgradili samopouzdanje, ali oni najbolji načini za podizanje samopouzdanja djece nisu nam uvijek očiti.

Možda te zanima... Ne postoje granice! Ove snažne fotografije pokazuju kako cure mogu sve Školarci

To je posebno tako kad su u pitanju djevojčice, koja puno češće pate od manjka samopouzdanja nego dječaci. Jedan od razloga je taj što se djevojčice često suočavaju s većim pritiskom nego dječaci da postignu savršenstvo — i vjerojatnije je da će se boriti sa strahovima od neuspjeha što im može potkopati samopouzdanje.

Inače, istraživanje je pokazalo da veliki postotak djevojčica osjeća društveni pritisak da budu savršene, a većina za to krivi govor koji čuju od roditelja i drugih autoriteta. Kad se djeca boje neuspjeha, to može spriječiti njihovu spremnost da istražuju i razmišljaju izvan okvira. To utječe na ključnu vještinu kreativnog samopouzdanja.

Evo što možeš napraviti u odgoju svoje djevojčice da joj pomogneš stvoriti samopouzdanje.

Ne teži savršenstvu, nego pohvali proces

Roditelji mogu smanjiti pritisak na djevojčice koje teže savršenstvu, i to promjenom načina na koji razgovaraju. To posebno vrijedi kada radi o nečem kreativnom, gdje uspjeh ionako može biti subjektivan. Pokušaj pohvaliti određene elemente — „Sviđaju mi se boje koje si odabrala!“ — i uvijek imaj na umu da treba pohvaliti proces umjesto rezultata.

Pohvaljivanje truda djeteta - koliko je marljivo radilo na projektu ili dodatnih sati koje je provelo učeći za test - šalje poruku da savršen rezultat nije jedina stvar koja je važna. To može pomoći djetetu da ostane motivirano i nastavi marljivo raditi, čak i ako su prethodni napori nisu urodili „savršenstvom“.

Proslavi neuspjehe usvajanjem misli o rastu

Kad djecu naučimo da na pogreške i neuspjehe gledaju kao na prilike za učenje, a ne kao na neuspjehe kojih se trebaju sramiti, to im pomaže izgraditi samopouzdanje i motivaciju. Djeca koja imaju u sebi snagu i samopouzdanje, lakše će preuzeti potrebne rizike i pokušati prevladati prepreke s kojima će se suočiti, te će dugoročno biti uspješnija.

Isto tako, važno je s djecom podijeliti svoje priče o neuspjehu, kako djeca ne bi mislila da su roditelji uvijek i samo uspješni.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Vodi računa o izboru riječi

Prije svega je važno pripaziti na rodne stereotipe u riječima koje odabireš da opišeš ideje svog djeteta, posebno kada je riječ o djevojčicama i kreativnim projektima. Jezične predrasude mogu ojačati stereotipe povezivanjem određenih kvaliteta, ponašanja ili izbora karijere s određenim spolom. Možda se čini bezazlenim opisati nešto što je tvoja kći naslikala kao "lijepo" ili "slatko", prema jednoj anketi koju je provela LEGO grupa pokazalo se da se riječi poput ovih mnogo češće koriste za opisivanje rezultata djevojčica, dok se riječi poput "cool", "odvažno" ili čak "genijalno" gotovo dvostruko češće koriste za opis rada dječaka i muškaraca.

Te vrste rodnih stereotipa mogu rano usmjeriti mlade djevojke prema određenim interesima ili od njih, te čak mogu utjecati na rodnu raznolikost u kreativnim industrijama i industrijama povezanim s STEM-om.

Predstavi inspirativne uzore

Roditelji mogu potaknuti djecu da otvoreno razgovaraju o postojećim rodnim stereotipima. Pritom je dobro ukazivati na inspirativne uzore koji mogu potaknuti njihovu kreativnost i ojačati njihovo samopouzdanje, uključujući sposobne žene koje uspijevaju u industrijama u kojima tipično dominiraju muškarci.

Uzori mogu biti i prijatelji ili članovi obitelji, svatko čija postignuća mogu poslužiti kao snažan podsjetnik da smo svi sposobni postići velike stvari. Važno je modelirati vrstu ponašanja koju želiš vidjeti od svoje djece.

Možda te zanima... Ovih 10 rečenica dat će snagu tvojoj djevojčici koja će postati žena Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.