Školarci 08. ožujka 2024.

Ovih 10 rečenica dat će snagu tvojoj djevojčici koja će postati žena

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imati kćer je dar, ali i velika odgovornost. Te često nevjerojatne male žene pružaju nam priliku za najdublje i istinsko žensko prijateljstvo za cijeli život. A mi njih želimo darovati svijetu kao dio generacije snažnih, suosjećajnih i motiviranih ženskih duša.

Ti si već prošla puno tog u životu i znaš… zašto je i koliko važan praznik koji nazivamo Dan žena. No, tvoju kćer sve to još čeka i činjenica da si ti tu najvažnija i zadužena pripremiti je za sve pred njom, nije nimalo jednostavna za prihvatiti. Osnažiti svoju kćer i motivirati je da jednog dana bude sve ono što može, želi, da izdrži sve i uživa u životu zahtijeva rad, zahtijeva posvećenost ovom cilju. Nije lako, nije kratkotrajno, ali kad znaš koja je druga krajnost, znaš koliko je važno postići ono što želiš sa svojom djevojčicom.

Možda te zanima... Pismo mojoj djevojčici na Dan žena, najvažnijoj ženskoj osobi u mom životu Roditelji

Skladan odnos između mame i kćeri ne dolazi sam od sebe. To je odnos koji se mora stvarati i njegovati. Međusobno poštovanje može se učiti od malih nogu, a ako je sve kako treba, taj će odnos osnažiti i mame i kćeri da se istinski osjećaju kao da pripadaju, kako zajedničkom odnosu tako i svijetu.

Kad želiš osnažiti svoju kćer, zapravo bi trebala kod nje postići da:

  • Razvije svoj glas
  • Vjeruje u sebe
  • Zauzme se za ono u što vjeruje
  • Prihvati svoju želju se osjeća moćno
  • Voli sebe
  • Vjeruje svojoj intuiciji
  • Ostvari svoje snove
  • Bude čvrsta kad kaže „ne“
  • Bude puna poštovanja i ustrajna u protivljenju nepravdi
  • Traži mir tamo gdje vidi da je potreban
  • Dopusti svojim emocijama da ju vode
  • Vjeruje svom srcu da je ranjivost dobra
  • Uvijek vjeruje u svoju urođenu dobrotu
  • Dopusti empatiji da ju vodi
  • Upotrijebi svoje srce za suosjećanje
  • Vjeruje da može stvoriti život kakav god želi

 

10 važnih rečenica kojima možeš osnažiti svoju djevojčicu

1. “Volim te bez obzira na sve.”

Zaboravi na: "Budi dobra danas" ili "Ako budeš dobra, večeras ću te dodatno zagrliti."

Primjer: “Želim da znaš da te volim bez obzira na sve. Uvijek ćeš i zauvijek imati moju bezuvjetnu ljubav, bez obzira na sve.”

Objašnjenje: Bezuvjetna ljubav je srž pozitivnog roditeljstva i znači da naša ljubav prema našoj djeci ne ovisi o razini njihovog dobrog ponašanja. Ako naše roditeljstvo ima korijen u bezuvjetnoj ljubavi, to je ključno za izgradnju snažnih, samouvjerenih djevojaka. Vjeruj da je tvoja kćer dobra cijelo vrijeme, bez obzira na pogreške koje čini ili izazove s kojima se svakodnevno suočava.

Ako uspijemo ove istine uliti u našu djevojčicu, tako gradimo njihovu potrebu za pripadanjem, što je ključni motivirajući čimbenik za ponašanje naše djece. Makni od sebe i nje sve uvjete i osloni se na bezuvjetnu ljubav, čak i usred nesavršenosti i teških dana ili faza života.

2. “Apsolutno si lijepa, iznutra i izvana.”

Zaboravi na: "Izgledaš tako lijepo u toj haljini."

Primjer: “Volim te u toj haljini i apsolutno si lijepa izvana i iznutra. Tvoje srce je jednako lijepo kao tvoja haljina!”

Objašnjenje: Svijet će našim djevojkama poslati mnoštvo poruka da se njihova ljepota temelji na onome što je izvana, stoga ih često moramo podsjećati da prava ljepota dolazi iznutra. Povjerenje, ljubaznost, optimizam, suosjećanje, dobrota - ove osobine zrače ljepotom iz srca na najsnažnije načine.

Pronađi neke ženske uzore, možda neke koji su i tebi uzori, pa joj objasni kako svaka od tih žena predstavlja istinsku ljepotu.

3. “Ti si jaka i ti to možeš! Ovdje sam da te podržim.”

Zaboravi na: “Razgovarat ću s mamom te djevojke, nije u redu da se tako ponaša prema tebi.”

Primjer: “Čini se da ti se ne sviđa način na koji se tvoja kolegica ponaša prema tebi. Kako ćeš joj dati do znanja da želiš da bude dobra prema tebi? Jaka si i možeš to! Ovdje sam da te podržim.”

Objašnjenje: Kako bi se tvoja djevojka osjećala snažno, te da sama riješi svoje probleme, bitno je dopustiti joj da pokuša. Odupri se porivu da to učiniš umjesto nje, spasiš ju ili joj uvijek daš odgovor. Dopusti joj da bude na rubu kako bi mogla pronaći hrabrosti i pokušati upotrijebiti tu hrabrost u svom životu. Podrži ju tako što ćeš biti uz nju, ali joj dopusti da koristi svoj glas za mirno rješavanje sukoba i za pokretanje promjena.

4. "Kako se osjećaš?"

Zaboravi na: "Oh, nemoj plakati...u redu je, dušo, ne brini o tome, sve je u redu."

Primjer: "Kako si se osjećala kad se to dogodilo?" ili "Vidim da te brat uznemirio... kako se osjećaš i kako ćeš se pobrinuti za sebe da se osjećaš bolje?"

Objašnjenje: Doživljaj i obrada emocija ključni su za djevojčice kako bi razvile svoju punu emocionalnu snagu. Ti, kao mama, moraš znati da emocije nisu ni ispravne ni pogrešne, one jednostavno jesu. Nauči svoju djevojčicu da su emocije dobre i da će joj prepoznavanje kako se osjeća pomoći da poduzme nešto kako bi se osjećala bolje.

Važno je osvijestiti kod svoje kćeri da emocije poput tuge, ljutnje i boli doprinose cjelovitosti života i time ćeš pomoći svojoj kćeri da prihvati sve emocije. Odupri se porivu da popraviš emocije svoje kćeri i očekuj da neće sve biti glatko. Osloni se na moć slušanja, koja će voditi tvoju kćer do vlastitih rješenja.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

5. “Bože, volim svoj __________ (dio tijela)! Koji je tebi najdraži dio tvog tijela?”

Zaboravi na: "Uh, mrzim svoj trbuh, moram smršaviti 5 kila."

Primjer: “Bože, volim svoje snažne noge i kako su postale takve nakon 10 godina joge, otkako si se ti rodila... one su mi najdraži dio tijela. Koji je tebi najdraži dio tijela i zašto ga voliš?”

Objašnjenje: Kad potičemo svoj kćer da se usredotoči na jednu stvar koju voli na svom tijelu, umjesto da joj govorimo da treba voljeti svaki centimetar sebe, tako smanjujemo pritisak na nju i rušimo "savršenu sliku tijela". Dopusti kćeri da izrazi negativne emocije o svom tijelu i odupri se porivu da kod nje potakneš krivnju zbog njenih osjećaja. Umjesto toga, vodi ju da sama dođe do tog da pronađe jednu stvar koju voli.

6. “O da? Reci mi više."

Zaboravi na: “Trebala bi ovo učiniti _________” ili “Pa nije ni čudo što se to dogodilo, nisi trebala _________.”

Primjer: “O da? Reci mi više. Kako si se osjećala, što se dogodilo? Što si učinila kad je učiteljica to rekla? Ovdje sam da te saslušam…”

Objašnjenje: Razvijanje sposobnosti pozornog slušanja svoje kćeri osnažit će ju da pronađu i koristi svoj glas. Također, to joj omogućuje da se slobodno i potpuno izrazi umjesto da dopušta da ju se prekida ili spašava. Kad naše kćeri znaju da imaju roditelja koji će ih slušati, a ne da ih uvijek pokušava popraviti, otvorit će se više, naučit će vjerovati svom glasu, izražavati svoje osjećaje i učinkovito komunicirati s nama i svijetom.

7. "Kako možeš biti svjetlo u ovoj situaciji?"

Zaboravi na: “Prestani biti zla, odbijam odgajati zlu djevojku.”

Primjer: “Prijateljstvo s drugim djevojkama može biti pravi izazov. Kako možeš biti svjetlo u ovoj situaciji i svojom dobrotom riješiti problem?”

Objašnjenje: Odnosi s drugim djevojkama mogu postati vrlo intenzivni. Prestani koristiti izraza „zla“ i umjesto toga usadi svojoj kćeri istinu o tome kakva je ona zapravo – ljubazna, dobra, puna ljubavi, duhovita, snalažljiva, kreativna, brižna i pametna. Vodi je na putu dok traži kreativne načine da iskoristi te potencijale za rješavanje problema sa svojim prijateljima, kolegama iz razreda, braćom i sestrama i tobom!

8. “Ti istinski želiš osjećati se moćno i to je DOBRO!”

Zaboravi na: "Nemoj biti šef, nitko ne voli djevojku koja želi biti glavna ili vođa!" ili "Zašto ne možeš samo slušati, ti nikad ne slijediš pravila. Što nije u redu s tobom"?

Primjer: „Imaš dar snažne želje da se osjećaš moćno i to će te učiniti vođom. Međutim, moraš vježbati izražavanje s poštovanjem, pokušajmo to ponovno.“ Ili: „Imaš jaku želju da budeš glavna i to je dar! Možeš li pokušati zamoliti svoje prijatelje da probaju igrati igru na tvoj način, umjesto da im govoriš što da rade?"

Objašnjenje: Umjesto da svojoj kćeri kažeš da „voli zapovijedati“, reci joj da „ima vještine vođenja.“ Bilo bi sjajno kad bismo svakoj djevojčici koja ima takvu potrebu usadili mišljenje da je to dobro, umjesto da im govorimo da je to nešto što ih čini neprivlačnima ili lošima. Potakni kćer da pronađe način kako da se osjeća moćno, ali na načine pune poštovanja.

9. "Kako ćeš biti promjena koju želiš vidjeti?"

Zaboravi na: "Prestani se žaliti zbog toga, oni se nikada neće promijeniti." Ili, "Te su djevojke zločeste, ne druži se s njima."

Primjer: “Vidim da ti se ne sviđa način na koji se ta djeca ponašaju. Kako ćeš ti biti promjena koju želiš vidjeti? Kako im može odgovoriti na način na koji želiš, a da te oni slijede?”

Objašnjenje: Ako osnažiš svoju kćer da može utjecati na druge s integritetom, te će ju ispuniti sposobnošću stvaranja pozitivnih promjena u među vršnjacima, u školama, u zajednici pa čak i vlastitim obiteljima. Podučavanje naših djevojčica kako biti ljubazan, suosjećajan, samopouzdan, odlučan, pun poštovanja – čak i kada to drugi nisu – pomaže razviti snažan karakter i visoku razinu samopoštovanja.

10. “Ne sviđa mi se ______” ili “Željela bih da _______.”

Zaboravi na: "Moraš prestati s tim" ili "Trebala bi više slušati što ti govorim."

Primjer: “Ne slažem se s tim da šakama rješavaš probleme s bratom. Trebam da zastaneš, a zatim upotrijebiš riječi kako bi mirno riješila svoj problem s njim.”

Objašnjenje: Preuzimanje odgovornosti za vlastite emocije i želje uči naše djevojke da i one čine isto. Tako također podučavamo naše kćeri da traže ono što žele (umjesto da govore ljudima što ne žele).

Ako kćer odgajaš da koristi rečenice u prvom licu jednine, odnosno rečenice koje počinju s „ja“, učiš ju da iskaže svoje izbore, želje, snove i ciljeve, a to pomaže stvoriti buduće generacije žena koje manje krive druge i preuzimaju kontrolu kako bi stvorile život kakav žele (umjesto da čekaju da im drugi ili okolnosti pruže put). Ovi izrazi mogu osnažiti tvoju kćer tako da se osloni na svoju snagu, dobrotu, viziju i moć koju posjeduje.

Možda te zanima... Djevojčice moramo učiti da budu odvažne, kažu što misle, a ne da budu tihe i fine Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.