Školarci 11. prosinca 2023.

Djevojčica održala tati lekciju i osvojila srca mnogih: „Nemoj donositi svoj bijes kući.“

Foto: YouTube
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi smo mi nekad loše volje, svima nam je nekad loše na poslu, svi bismo nekad najradije došli doma, pokrili se po glavi i spavali. Ali imamo obitelji i moramo se tome prilagoditi.

Nitko nas ne može obrukati kao djeca, nitko nas ne može oduševiti kao djeca i nitko nas ne može „oprati“ kao djeca. Postoje ti trenutci kad bismo im najradije rekli da jednostavno ne pričaju više, naredili im da takve riječi prestanu izlaziti iz njihovih usta sad i odmah. A nekad bismo ih trebali i željeli slušati zauvijek i mislimo kako bi svijet bio toliko bolje mjesto da njime upravljaju djeca i njihove male glavice.

E, pa jedna mala Kineskinja očitala je bukvicu svima, dok je zapravo to činila svom tati. Svojim je govorom podsjetila sve da svatko od nas roditelja nekad postupa tako pogrešno u krugu obitelji, i to samo zato što smo – opterećeni vanjskim svijetom i onim što nas muči izvan obitelji. Umjesto da sve ono što nas muči na poslu, na ulici, u prometu, u susjedstvu jednostavno ostavimo izvan naše kuće kad prelazimo prag, mi taj teret ipak ponesemo sa sobom… I onda pati cijela obitelj.

Jedna mala Kineskinja imena Yuanyuan shvatila je da se njen otac upravo iz tog razloga ponaša neprimjereno kod kuće, pa mu je očitala lekciju, a netko iz obitelji je to snimio i mi jednostavno uživamo slušati je kako mudro i odraslo zbori. Snimku je objavio Daily Mail. 

„Zašto misliš da možeš vikati na mamu kad si loše volje? Uzrujan si - je li te mama pitala zašto? Upravo si rekao da šutim i ne govorim ništa. Ako ne želiš dijeliti svoje osjećaje, nemoj nositi svoj bijes kući.“

Wow. Sva je mudrost u ovim rečenicama, zar ne? Kad bismo samo ovako, krajnje jednostavno i mudro mogli to svaki put baš tako napraviti! Mogli bismo, zapravo, ali za to se treba malo potruditi.

No, Yuanyuan je imala još toga za reći svom ocu, i to gledajući ga u oči: „Moramo gledati tvoje lice. I biti tihi. Mi smo samo djeca, to nas plaši.“

Iako je bila vrlo odlučna u tom što želi poručiti tati i održala mu lekciju o tom kako njegov bijes utječe na sve, a posebno na djecu, Yuanyuan je ipak tati dala do znanja da ima razumijevanja za njega, te da zna da posao jako utječe na njega. Rekla mu je: „Znamo da jako puno radiš. Tko ne radi? Zar i mama ne radi puno?!

Iako nema vjerojatno niti 10 godina, Yuanyuan se zauzela za cijelu obitelj, odnosno govorila u ime cijele obitelji, a vjerujemo da ih je jednako oduševila kao i nas, te da je mama bila posebno ponosna. Nastavila je tati govoriti: „Mi smo obitelj. Možemo razgovarati o tome. Mi nismo neprijatelji. Možemo razgovarati kako treba, zar ne?“

Tada se na snimci čuje i vjerojatno mlađa sestra, koja ponavlja riječi koje je izgovorila Yuanyuan, pa i onda pita tatu: „Možemo razgovarati kako treba, zar ne?'

Ne čudi da je govor ove djevojčice kojim je svom ocu održala itekakvu lekciju osvojio mnoge na internetu. Posebno zato što su mnogi prepoznali svoje očeve, partnere – ili sebe – u njenom govoru ili čak apelu. Mnogi su priznali kako su se osjećali jednako tako u djetinjstvu, ali nisu imali hrabrosti to izgovoriti.

Jedan je pratitelj, također kineskog podrijetla, napisao ovako: „Kao Kinez, NIKADA ne bih imao hrabrosti govoriti protiv svog oca. Dakle, vidjeti malu djevojčicu kako to radi čini me tako sretnim i definitivno mi je uljepšalo dan.“

Nadamo se da je tata ovu lekciju zapamtio, a nadamo se i da će mnogi drugi očevi primiti ovo na znanje i neće čekati da im njihovo dijete u trenutku gotovo očaja očita takvu lekciju. Tako je važno ostaviti teret vanjskog svijeta izvan vrata obiteljskog doma. Znamo da je teško, ali važno je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.