Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. kolovoza 2013.

Savjeti za roditelje: kako djetetu olakšati prilagodbu na vrtić

dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dvije vrtićke psihologinje i jedna pedagoginja objasnile su nam kako se dijete postupno privikava na boravak u jaslicama ili vrtiću i kako mu roditelji u tome mogu pomoći, ali i što ne bi trebali raditi

Iako vrtićki psiholozi i pedagozi ističu kako se brzina prilagodbe razlikuje od djeteta do djeteta, općenito se savjetuje da se za privikavanje na boravak u vrtiću osigura barem tjedan dana, a poželjno je dva, tijekom kojih će jedan od roditelja dolaziti s djetetom u vrtić i postupno ga sve duže ostavljati u njegovoj grupi. 

"Prvih dana u vrtiću ili jaslicama iskoristite mogućnost boravka s djetetom u grupi. Planirajte nekoliko dana godišnjeg odmora, kako biste bili s djetetom u periodu prilagodbe. To će vam pomoći da vidite kako tamo stvari funkcioniraju i osjećat ćete se mirnije, a tu ćete mirnoću onda moći prenijeti na dijete", savjetuje Ines Knežević, psihologinja iz Dječjeg vrtića Duga.

Prilagodba iz dana u dan

Druga naša sugovornica, psihologinja Tina Mijat iz Dječjeg vrtića Vedri dani, objašnjava kako je postupno produljavanje boravka u vrtiću važno jer olakšava prilagodbu na nove uvjeta življenja:

"Prvog dana možete s jasličkim djetetom ostati u vrtiću pola sata, a s vrtićkim sat vremena. Najbolje je da je dijete tada sito i odmorno i da pokušate izbjeći situacije koje su vašem djetetu teške i kod kuće, kao što su u nekim slučajevima hranjenje ili prematanje. Tijekom sljedećih dana dijete postupno ostaje sve duže u skupini, a roditelj sve kraće. Tako, na primjer, prvi odlazak roditelja iz skupine može biti na 15-ak minuta, drugi dan na pola sata i tako dalje. Također je dobro postupno produžavati boravak do vremena za ručak, pa zatim ostaviti dijete i na ručku, a na kraju i na dnevnom odmoru. Važno je napomenuti i da dijete nikad ne bi trebalo ostajati u vrtiću duže od 10 sati."

 

dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Boravak roditelja u skupini tijekom prvih dana prilagodbe, kaže Tina Mijat, daje djetetu sigurnost da krene u istraživanje prostora i upoznavanje odgojitelja i druge djece. Roditelj je djetetu sigurna baza u koju će dolaziti kada se osjeća nesigurno i iz koje će kretati u istraživanje. Dijete pokazuje sigurnost i hrabrost u istraživanju okoline u blizini bliske osobe te je uloga roditelja biti podrška djetetu, promatrati ga sa strane, pustiti da samo promotri situaciju i odluči što će i kako će.  U pravilu, uloga odgojitelja je upoznavanje djeteta s prostorom, igračkama, drugom djecom te igranje s djetetom kako bi stvorilo temelj za razvoj temeljnog povjerenja u odgojitelja. 

Roditelji mogu i otežati prilagodbu

Pedagoginja Biljana Vidačić upozorava da se često događa da roditelj, iako bi trebao pomoći djetetu da što prije i što lakše upozna prostor i stekne povjerenje u odgajatelje, nehotice otežava proces odvajanja djeteta tako što je neprestano uz njega.

"Roditelj djetetu može pomoći tako što će ga provesti kroz prostor, upoznati sa odgajateljima i drugom djecom te ga potaknuti da se igra sa ponuđenim igračkama ili drugom djecom, priđe odgajatelju jednako kao što bi to učinio primjerice u parku. Tako će dijete postepeno stjecati sigurnost, upoznavati osobe i predmete iz svoje okoline dok istodobno vidi roditelja. Roditelj se za to vrijeme može igrati s drugom djecom ili popričati sa drugim prisutnim roditeljima. Dakle, važno je ne držati cijelo vrijeme svoje dijete u naručju i ne igrati se samo sa njime jer mu tako ne pomažemo. Dijete treba kontinuirano usmjeravati na njegovu novu okolinu i zadržati pozitivan stav, te zapamtiti kako je period prilagodbe prolazan", kaže pedagoginja.

Tužni rastanci dokaz su bliskosti

A ako se dijete prilikom rastanka drži za vas, ne želi vas pustiti, plače ili na neki drugi način iskazuje svoju tugu zbog odvajanja, koliko god vam bilo teško, možete na to gledati i kao na dokaz bliskosti između vas i djeteta. "Za roditelje je važno znati da su takve reakcije normalne i da takvo ponašanje pokazuje da su dijete i roditelj razvili kvalitetnu povezanost. U tom slučaju dijete negoduje zbog odlaska roditelja te se veseli njegovom dolasku. U dobi od 18 mjeseci pa do druge ili treće godine dijete postupno počinje razumijevati da je odvajanje od roditelja privremeno, osobito ako mu se ukratko objasni razlog odvajanja te gdje, kako i s kim će provoditi vrijeme", kaže psihologinja Tina Mijat.

Nakon odlaska roditelja iz vrtića, dodaje, neka su djeca u potpunosti usmjerena na odgojitelja, dok druga odbijaju komunikaciju i tješenje. Dijete najčešće nalazi sigurnost i u svom prijelaznom objektu pa se tako ne odvaja od svoje dude, bočice, omiljene igračke ili nekog drugog predmeta koji mu pomaže da se utješi i osjeća sigurnije.

Psihologinja Ines Knežević roditeljima još poručuje kako je važno da dođu po dijete u vrijeme u koje su mu obećali. "Nipošto nemojte kasniti. Ne držite li se dogovora, dijete će postati nesigurno i nepovjerljivo", zaključuje.

Više o vrtiću i jaslicama potražite u specijalu "Vrijeme je za vrtić"!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar danijelavukov
    danijelavukov

    Evo mi trenutno prolazimo razdoblje prilagodbe i to za obojicu sinova. Stariji ima 3 i pol godine, dok mlađi ima 1 godinu i 5 mjeseci. Zasada je sve u redu. Obojica su ostali po pola sata, s time da je stariji bio sam cijelo vrijeme, a mlađi je bio sam zadnjih 15 minuta. Sutra će stariji ostati sat vremena sam, a mlađi pola sata sam. Vidjet ćemo kako će ići dalje

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.