Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. kolovoza 2013.

Mama Jana: 'Jaslice su korisne za osamostaljivanje'

Jana Šimić, obitelj
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako joj je teško palo odvajanje od sina Borne kada je krenuo u jaslice s dvije godine, mama Jana Šimić ističe kako je tamo naučio sam se obuvati i prati ruke prije jela, a sada s optimizmom očekuje premještaj u novi vrtić

Polazak u jaslice ili vrtić novost je za djecu, ali i roditelje pa smo mamu Janu Šimić pitali kako se njezin sin Borna prilagodio na ovu veliku promjenu u njihovim životima. Borna je krenuo u jaslice prošle godine u rujnu, nekoliko tjedana prije svog drugog rođendana.

"Prvi tjedan sam išla s njim na prilagodbu, uzela sam godišnji. Prvi dan smo došli na dva sata i ja sam ostala s njim. Druge dane sam ga već ostavljala samog s djecom i tetama i došla bih po njega za dva sata. Sljedeći tjedan smo probali ostajati do spavanja. To je bilo malo teže, ali i to smo savladali", kaže 33-godišnja Jana i objašnjava da je sa spavanjem sve bilo u redu, jer i kod kuće je u isto vrijeme spavao, ali cijelo to vrijeme prilagodbe trajalo je prilično dugo.

U prilagodbi je pomogla i baka

Budući da je Borni u početku bilo predugo ostajati u vrtiću do 16 sati, mama Jana i tata Alen angažirali su baku koja im je bila velika pomoć. Naime, Janina mama, koja je u mirovini i inače živi u Čakovcu, tada je bila u Zagrebu i išla je po Bornu u jaslice svaki dan oko 14 sati.

Iako Borna nije imao omiljenu igračku koju bi nosio svugdje sa sobom, odgajateljice u jaslicama savjetovale su njegovim roditeljima da mu ne oduzimaju dudu varalicu za koju se jako vezao, jer mu je ona pomogla da lakše prebrodi tu odvojenost od roditelja tijekom boravka u vrtiću.

"Stvarno moram pohvaliti tete koje su nas na prvom roditeljskom sastanku dobro pripremile za svaku situaciju s kojom su se one svakodnevno susretale. Od odvajanja s djetetom prilikom dolaska i odlaska u vrtić, kako da razgovaramo s njim o jaslicama i tetama, kako se pripremiti za ozljede i bolesti, sve što mi do tada nije ni moglo pasti na pamet", priča Jana i kaže da su djeca koja idu u jaslice podložnija bolestima od djece koja ne idu u vrtić. "Mi smo prošli sve oblike prehlada i gripa, reakcija na hranu pa čak i vodene kozice", objašnjava, ali dodaje da je boravak u jaslicama njezinom mališanu donio i puno pozitivnih iskustava.

Grupe su prevelike, ali su tete izuzetno dobre

Jana Šimić, Borna | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

"Moram priznati da su tete u vrtiću izuzetno dobre. Naučile su ih da sami jedu za stolom, izuvaju i obuvaju cipele i papuče, peru ruke prije jela i nakon igrališta, bacaju smeće u kantu", priča Jana, ali dodaje da smatra da je grupa od 25 djece ipak prevelika za dvije odgajateljice. No, rijetko kad su sva djeca iz grupe prisutna u jaslicama pa je i disciplina u grupi bila dobra, smatra Jana.

Mama ovog uskoro trogodišnjaka kaže da kad bi opet morala odlučiti hoće li slati svoje dijete s dvije godine u jaslice, učinila bi isto. "Iako mi se odvajanje od Borne činilo teško, sad vidim koliko mu je to doprinijelo osamostaljivanju, učenju igranja i ostalim vještinama. Gledajući sada na sve što smo prošli vidim da mu je to iskustvo donijelo puno koristi", zaključuje Jana, diplomirana politologinja koja radi u Ministarstvu uprave.

Priprema za novi vrtić

Borna prošle godine nije bio primljen u željeni vrtić, a ove godine odlazi ne samo u novu, stariju skupinu nego i u novi vrtić koji se nalazi puno bliže domu obitelji Šimić.

"Budući da nismo upali od prve u željeni vrtić, naknadno su me zvali i ponudili mi drugi koji sam ja objeručke prihvatila, jer ga nisam imala kome ostaviti na čuvanje. Sami su mi napomenuli da sljedeće upisne godine podnesem zahtjev za premještaj u željeni vrtić što sam i učinila. Na našu veliku sreću upali smo u taj bliži vrtić bez problema i startamo sredinom rujna", kaže Jana i dodaje da smatra da neće imati problema s prilagodbom na novi vrtić.

"Mislim da će prilagodba trajati dan ili dva, a ja ću uzeti godišnji. Pripremam ga tako da mu stalno ponavljam da će uskoro krenuti u novi vrtić i već sam ga par puta odvela do zgrade i igrališta da mu ih pokažem. Za sada su reakcije pozitivne. Nadam se da će tako i biti. Svaki dan nam je novi izazov", kaže Jana.

Više o vrtiću i jaslicama potražite u specijalu "Vrijeme je za vrtić"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.